Još četiri presude protiv banaka

Još četiri klijenta odnela su pobedu u sporu sa bankama u vezi sa kreditima u švajcarskim francima, javlja RTS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.12.2013.

21:45

Default images

Posle prve presude u korist klijenta protiv banke koja mu je odobrila kredit u švajcarskim francima, doneta su još četiri rešenja, saznaje RTS.

Kako se precizira, troje klijenata dobili su spor protiv banaka zbog jednostranog podizanja kamata na kredite indeksirane u švajcarskim francima, dok je jedan klijent spor dobio zbog obračuna kamate po višem kursu.

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je juče u korist klijenta, a protiv jedne poslovne banke koja mu je odobrila kredit u švajcarskim francima.

Obrazloženje presude oslanja se na jednostrano povećanje kamata i kursnih razlika - koje su dovele do nemogućnosti vraćanja pozajmice.

To je bila prva presuda u korist jednog klijenta u sporu sa bankom u Srbiji koja je jednostrano izmenila ugovornu klauzulu.

Klijent iz Beograda, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je pre pet godina uzeo stambeni kredit od 72.000 švajcarskih franaka.

Posle pet godina otplate, dužan je samo 3.000 franka manje, i to po novom kursu - a sve zbog udvostručavanja kursnih razlika i jednostranog podizanja kamatne stope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: