Nova srpska raketa vazduh-zemlja

Srbija razvija vođenu raketu vazduh zemlja kalibra 128 milimetara, prenosi britanski časopis Džejns.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.09.2013.

10:19

Default images

Prototip "glave" za navođenje rakete je prikazan na sajmu naoružanja i vojne opreme DSEI 2013 u Londonu.

Raketa je razvijena na osnovu postojećih nevođenih raketa tipa "munja" M-74 i protivoklopne M-80, koja se ispaljuje iz četvorocevnog lansera L-128, originalno razvijenog za ovaj tip rakete.

Novi projektil imaće kombinovano televizijsko i poluaktivno lasersko vođenje, na osnovu tehnologije koji je Srbija takođe razvila za sistem SAVA, odnosno srpsku verziju ruske protivavionske rakete Strela-10.

Korišćenje takve tehnologije popravlja preciznost, a time i ubojnost raketa, jer sada avion koji ih lansira mora da zauzme određeni ugao kako bi nanišanio i gađao cilj.

Inače rakete M-74 i M-80 razvio je beogradski Vojnotehnički institut i kako navode njima su naoružani svi tipovi aviona Vojske Srbije.

Rakete su namenjene za delovanje po površinskim ciljevima: vojnicima i borbenoj tehnici smeštenoj u utvrđenjima poljskog tipa, borbenoj tehnici, pontonskim mostovima i svim drugim ciljevima sa čeličnom zaštitom.

Raketa ja dugačka 1,8 metra, a raspon krila je 50 centimetara. Masa iznosi 43,7 kilograma, a početna brzina je 600 metara u sekudni.

Ubojno dejstvo rakete M-74 je 25 metara protiv žive sile, a M-80 probija čelični oklop debljine 45 centimetara. Rakete deluju na temperaturama od minus 40 do plus 50 stepeni.

Na sajmu naoružanja Partner 2013 lanser sa četiri rakete "munja" bio je izložen ispred školsko-borbenog aviona "kobac" koji takođe proizvodi srpska namenska industrija.

Osnovna namena aviona su protivpobunjeničke operacije jer avion može da leti sporo na manjim visinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: