Subota, 28.09.2013.

10:19

Nova srpska raketa vazduh-zemlja

Srbija razvija vođenu raketu vazduh zemlja kalibra 128 milimetara, prenosi britanski časopis Džejns.

Izvor: RTS

Nova srpska raketa vazduh-zemlja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

insajder

pre 10 godina

@igi, o toj akciji koju je @aca spomenuo čuo sam od američkih oficira. Samo jedan Apač se vratio nazad u SAD, jer je kao pokvaren ostao u Italiji, te nije ni transportovan do Albanije...
A možda si u pravu, možda je to srpsko-američki mit...

igi

pre 10 godina

@aca
Aco, da li ti stvarno verujes u mit-bajku iz 1999.te,da su 4 Super Galeba odletela u Albaniju ,i unistili eskardrilu Apača poredjane po pisti aerodroma???to ima samo u filmu Partizanska eskadrila,i mora da si mnogo puta gledao taj film...

ZmajVukOgnjeni

pre 10 godina

od 50 novozaposlenih u firmi cija je pretezna delatnost izvoz naoruzanja izgleda samo vas 8 se pronaslo u prethodnom tekstu, mojemu.
za ostale, kojima ovaj tekst o raketamago ostastade nedorecen, nek odgovore potraze u kancelarijamago za brze odgovore.

djole bre

pre 10 godina

Do sada smo " napravili " pištolj M57 (kopija ruskog TT) automatsku pušku M70 (kopija ruskog AK 47), puškomitraljez M84 (kopija ruskog pkt) snajpersku pušku M76 (kopija ruskog Dragunova) tenk M84 (kopija ruskog T72) pištolj CZ99 (kopija, za promenu, švajcarskog Sig Sauera P226) ....

aca

pre 10 godina

Ne razumem zasto se ljudi podsmevaju ovome, na osnovu iskustava na ratistima u HR, BIH, Kosovu razvijena je nova doktrina buducih ratova kod nas, to su sve gerilski ratovi, sta u takvim sukobima mogu npr.Migovi, i koliko kosta samo sat leta Miga, a dejstvo nikakvo, zato se posalju 5 Kobaca koji su sticeni Migovima ili protivavionskim sistemom, a ovi mali avioni nanesu velike gubitke na terenu i pomognu mnogo pesadiji...zasto smo narod koji se podsmeva svacemu, npr. tokom Nato agresiju najefektniju akciju su izvela 4 supergaleba kada su unistili Apace u Albaniji...inace ove male avione tipa Kobac imaju sve sile na svetu jer su efektniji na terenu u pobunjenickim situcijama

ludimilojko

pre 10 godina

A pretpostavljam da ce sluziti da obaraju avioncice od papirica??? Kakve vajde od proizvodnje necega sto je vreme pregazilo? Takve se vise ne koriste ni na SF kanalu...

Big Bang

pre 10 godina

Jesi vidio,boga ti,ne mora avion vise da zauzme polozaj za nisanjenje, nego,bato,"opalis i zaboravis" ,sto kazu braca Ameri. Bome,kad s time naoruzaju "Laste" bice belaja... ima da domaci izdajnici i strani placenici begaju sve u sesnest.

proizvodjac

pre 10 godina

proizvodnja je jedino sto moze da spasi ovu zemlju, makar to bila i namenska industrija, a nazovi duhovitim komentarorima i dezurnim cinicima zelim da jednog dana nesto proizvedu.

Esi mi dobro

pre 10 godina

Ko pise ovakve gluposti, pa nasa industrija je bombarodvanjm razorena, da vise nista ozbiljno nismo u stanju da napravimo.
(Radnik, 28. septembar 2013 19:49)

A šta je bilo u prvom i drugon svetskom ratu? Tada je zemlja neuporedivo više stradala,pa smo uspeli da napravimo vojnu industriju. A prva fabrika oružja je napravljena u Kragujevcu još na početku 19 veka u vreme Miloša Obrenovića. To je bila možda prva fabrika u Srbiji, koja je tada bila deo Osmanske imperije. Znači Srbija ima dugu tradiciju u proizvodnji oružja. Bitno je imati stručnjake koji sve to znaju da naprave, a objekte(fabrike) i mašine je lako obnoviti i sagraditi nove.

kantastrofa

pre 10 godina

Jeste da nije tema, ali danas vidjen pun autobus sa natpisom Djura Djakovic sa policijskom pratnjom u Kneza Milosa. Mislite o tome!

Vrabac

pre 10 godina

Treba imati kontrolu neba da bi ovakav avion i ova raketa bili u upotrebi! Radar na Kopaoniku kada ce da nam dozvole ameri da ga vratimo? Nama su potrebne rakete zemlja-vazduh u svim oblicima i varijantama!!!

Brumbeer

pre 10 godina

Najjaci je ipak B92koji na slicici uz clanak pokaze neko vozilo sa raketom zemlja vazduh ili zemlja zemlja. Raketa vazduh zemlja se kaci ili podvesuje o krilo aviona ili helikoptera. Smesno. Meni je svejedno da li je to sto prave odlicno ili manje odlicno, ako moze dobro da se izveze i da se proda onda je vise nego prihvatljivo. Bitna je lova, a kad se nje ima ima se i za inoviranje i za osavremenjavanje tehologija, naravno po sistemu copy paste plus mala promena, tako rade pametne male i srednje firme. Neka najveci trose na iboviranje oni ionako ne posluju po zakonima trzista.

Radnik

pre 10 godina

Ko pise ovakve gluposti, pa nasa industrija je bombarodvanjm razorena, da vise nista ozbiljno nismo u stanju da napravimo. To ima samo u glavama naucnika sa VTI /propali generali, pukovnici, koje je odavno treblao razalovati i struicnjaka iz SDPR-a. Da nije njih ove fabrike bi nesto same i uradile. Ali oni drze monopole i nne daju nista da se radi. Ako krenete nesto da napravite bez SDPR-a i prodate saceka vas policija i budete odmah u novinama, kao neko ko svercuje oruzje.

slobodni strelac

pre 10 godina

Vrijednost je samo u praćenju visokih tehnologija. A ovakvih raketa ima brate koliko hoćeš na tržištu. Pa naši su naoružani američkim Maverik raketama

ZmajVukOgnjeni

pre 10 godina

Kad bi politicari i njihovi sticenici, kvazi manageri (dipl. I know people who know people) umeli, hteli bez pitanja "ima l' mene tu?" da objasne barem ukratko o cemu se ovde radi, mozda bi i prodali bar neku pusku nekom!! al posto je drzavna firma cija je pretezna delatnost prodaja naoruzanja, prepuna polupismenih i potpuno tehnicki neobrazovanih priucenih geometara, cistaca septickih jama iz zemunske opstine i njihovih ortaka iz pecenjara sa salasa, sinova i cerki hrabrih stranackih kurira i lepaca/cepaca plakata, koji su zacinjeni proevropski orijentisanim kvazi novinarom palestinsko libanskog porekla, koji se uci kako da opere kes na ruke a ne u ves masini - DZABA SVA DOSTIGNUCA!

stranac

pre 10 godina

Alo , malo manje gledajte holivudske filmove. Raketa zemlja-zemlja je ogranicena jer je ipak na zemlji, tako da to i nije lose da takav sistem prebacis na vazduh-zemlja, em ti je pokretnost brza, em za cas pokrijes horizont dejstvovanja. Lepo pise za avion sto moze sporije leteti, sta znaci i nizko letenje i dejstvovanje kao snajper iz vazduha. Pa nema svako pare za najbolje, kad dodje frka, onda je dobra i raketa za grad, pa valjda mi to najbolje znamo, neznam dali je i jedna zemlja sem Amerike i nas i nesto malo i Rusija je imala mogucnosti da probava dejstvovanje u realnoj praksi u zadnjih nekoliko godina.

dragan

pre 10 godina

Jos nije poginulo dovoljno radnika po fabrikama namenske.Sve sto oni prave je fals,ko zeli kvalitet ima ruse,francuze,izraelce,ko zeli jeftino ima kineze,ko zeli svoju vojsku da unisti ima srpsko.

Vasilije

pre 10 godina

Smatram da je bolje ulaganje u sopstvenu proizvodnju nego kupovina stranih. Kada kupite strano oružje ili avione, sisteme i sl. uvek vam se prodaje ono sto je već zastarelo odnosno nikada niko nece da vam proda ono najnovije jer čuva za sebe. Pored toga iako vam proda najnovije to sigurno zastareva ubrzo jer čim prodaju oni imaju u razvoju unapredjen ili potpuno novi proizvod tako da uvek kaskate za najsavremenijim orudjima. Ovako ono sto sami napravite uvek možete da unapredjujete i dogradjujete sto je mnogo jeftinije. A fala bogu u toj proizvodnji imamo dosta pameti sto smo i dokazali.

odstruke

pre 10 godina

...nije laser i tv samonavodjenje razvijano za SAVU, ona je u principu IC samonavodjena raketa, njena GSN radi slicno kao R73 IC GSN. mozda je termovizijsko (u nijansama sive) a dimenzije i karakteristike rakete su copy od PVO (strela 10) sistema sto je nebuloza za AGM raketu, kakva god namena da joj je.. na sajtu MOD lepo stoji da se razvija TV GSN kalibra 128 i manji od njega...

au

pre 10 godina

Vojna industrija i naucnici sa VTI su jedni koji ovoj siromasnoj guduri mogu omogucti da napreduje. Te rakete se prodaju za daleko vise para svaka nego bilo koji fijat ili malina . To je cista prodaja znanja i iskustva. A toga imamo! Samo napred ! Ako za finansiranje vojnih istrazivanja treba povecati porez siguran sam da ne bih bio usamljen u podrsci toj inicijativi. I bez podsmeha - nemaju sve zemlja pare ni za preko 30 godina star f15 i f16 i skupe sisteme koji to prate. Nasi jeftini podzvucni avioni sa ovakvim raketama su resenje za mnoge demokratske zemlje u Africi i Aziji koje imaju veliku povrsinu i zele da se bore protiv kriminalaca ili da stite svoju teritoriju.

Džoni

pre 10 godina

A gde nam se dedoše obećani migovi i raketni sistemi za pvo? Najavljivao je to Kim Džong Aleksandar na sva zvona pa se sada nešto naprasno ućutao po tom pitanju!

dadr

pre 10 godina

-40 stepeni? pa avioni lete na preko 10 kilometara tamo je malo hladnije od -40… znaci kad se bude gadjala meta oko tirane avion treba spustiti gdje toplije? a mozda ovo nije za srpsku vojsku, mozda je za prodaju drugim vojskama? a ko ce da kupi srpsku raketu pored jeftinih i provjerenih rusko-kinesko-ukrajinskih?a i kad se kupuju avioni od rusa i kineza naruce se rakete od istih… srbiji su potrebne rakete zemlja vazduh a ne vazduh zemlja… vojno tehnicki institut treba da razvija oruzje za odbranu srbije a ne u komercijalne svrhe, a ako neko hoce da kupi onda prodaj…

TON

pre 10 godina

@глупан,стварно си глупан.Горе у ваздуху је минус а не плус.Тако да неће никад ни достићи 51 степен или слично...

Edukator

pre 10 godina

Dani srpski junak-Prijatelju mala digresija,mi smo nebeski narod,znači ne čukaju ovi sa zemlje nego iz vazduha.Uzgred Zoltan Dani jeste junak,ali se to u Srbiji ne prašta.

Zoran

pre 10 godina

raketa sa takvim karakteristikama je ZEMLJA-ZEMLJA . jer se ispaljuje sa zemlje (raketnog lansera) i gadja ciljeve na zemlji (tenk,vozila,.itd.)

au

pre 10 godina

Vojna industrija i naucnici sa VTI su jedni koji ovoj siromasnoj guduri mogu omogucti da napreduje. Te rakete se prodaju za daleko vise para svaka nego bilo koji fijat ili malina . To je cista prodaja znanja i iskustva. A toga imamo! Samo napred ! Ako za finansiranje vojnih istrazivanja treba povecati porez siguran sam da ne bih bio usamljen u podrsci toj inicijativi. I bez podsmeha - nemaju sve zemlja pare ni za preko 30 godina star f15 i f16 i skupe sisteme koji to prate. Nasi jeftini podzvucni avioni sa ovakvim raketama su resenje za mnoge demokratske zemlje u Africi i Aziji koje imaju veliku povrsinu i zele da se bore protiv kriminalaca ili da stite svoju teritoriju.

Edukator

pre 10 godina

Dani srpski junak-Prijatelju mala digresija,mi smo nebeski narod,znači ne čukaju ovi sa zemlje nego iz vazduha.Uzgred Zoltan Dani jeste junak,ali se to u Srbiji ne prašta.

Esi mi dobro

pre 10 godina

Ko pise ovakve gluposti, pa nasa industrija je bombarodvanjm razorena, da vise nista ozbiljno nismo u stanju da napravimo.
(Radnik, 28. septembar 2013 19:49)

A šta je bilo u prvom i drugon svetskom ratu? Tada je zemlja neuporedivo više stradala,pa smo uspeli da napravimo vojnu industriju. A prva fabrika oružja je napravljena u Kragujevcu još na početku 19 veka u vreme Miloša Obrenovića. To je bila možda prva fabrika u Srbiji, koja je tada bila deo Osmanske imperije. Znači Srbija ima dugu tradiciju u proizvodnji oružja. Bitno je imati stručnjake koji sve to znaju da naprave, a objekte(fabrike) i mašine je lako obnoviti i sagraditi nove.

TON

pre 10 godina

@глупан,стварно си глупан.Горе у ваздуху је минус а не плус.Тако да неће никад ни достићи 51 степен или слично...

proizvodjac

pre 10 godina

proizvodnja je jedino sto moze da spasi ovu zemlju, makar to bila i namenska industrija, a nazovi duhovitim komentarorima i dezurnim cinicima zelim da jednog dana nesto proizvedu.

Vasilije

pre 10 godina

Smatram da je bolje ulaganje u sopstvenu proizvodnju nego kupovina stranih. Kada kupite strano oružje ili avione, sisteme i sl. uvek vam se prodaje ono sto je već zastarelo odnosno nikada niko nece da vam proda ono najnovije jer čuva za sebe. Pored toga iako vam proda najnovije to sigurno zastareva ubrzo jer čim prodaju oni imaju u razvoju unapredjen ili potpuno novi proizvod tako da uvek kaskate za najsavremenijim orudjima. Ovako ono sto sami napravite uvek možete da unapredjujete i dogradjujete sto je mnogo jeftinije. A fala bogu u toj proizvodnji imamo dosta pameti sto smo i dokazali.

Džoni

pre 10 godina

A gde nam se dedoše obećani migovi i raketni sistemi za pvo? Najavljivao je to Kim Džong Aleksandar na sva zvona pa se sada nešto naprasno ućutao po tom pitanju!

Brumbeer

pre 10 godina

Najjaci je ipak B92koji na slicici uz clanak pokaze neko vozilo sa raketom zemlja vazduh ili zemlja zemlja. Raketa vazduh zemlja se kaci ili podvesuje o krilo aviona ili helikoptera. Smesno. Meni je svejedno da li je to sto prave odlicno ili manje odlicno, ako moze dobro da se izveze i da se proda onda je vise nego prihvatljivo. Bitna je lova, a kad se nje ima ima se i za inoviranje i za osavremenjavanje tehologija, naravno po sistemu copy paste plus mala promena, tako rade pametne male i srednje firme. Neka najveci trose na iboviranje oni ionako ne posluju po zakonima trzista.

ZmajVukOgnjeni

pre 10 godina

Kad bi politicari i njihovi sticenici, kvazi manageri (dipl. I know people who know people) umeli, hteli bez pitanja "ima l' mene tu?" da objasne barem ukratko o cemu se ovde radi, mozda bi i prodali bar neku pusku nekom!! al posto je drzavna firma cija je pretezna delatnost prodaja naoruzanja, prepuna polupismenih i potpuno tehnicki neobrazovanih priucenih geometara, cistaca septickih jama iz zemunske opstine i njihovih ortaka iz pecenjara sa salasa, sinova i cerki hrabrih stranackih kurira i lepaca/cepaca plakata, koji su zacinjeni proevropski orijentisanim kvazi novinarom palestinsko libanskog porekla, koji se uci kako da opere kes na ruke a ne u ves masini - DZABA SVA DOSTIGNUCA!

stranac

pre 10 godina

Alo , malo manje gledajte holivudske filmove. Raketa zemlja-zemlja je ogranicena jer je ipak na zemlji, tako da to i nije lose da takav sistem prebacis na vazduh-zemlja, em ti je pokretnost brza, em za cas pokrijes horizont dejstvovanja. Lepo pise za avion sto moze sporije leteti, sta znaci i nizko letenje i dejstvovanje kao snajper iz vazduha. Pa nema svako pare za najbolje, kad dodje frka, onda je dobra i raketa za grad, pa valjda mi to najbolje znamo, neznam dali je i jedna zemlja sem Amerike i nas i nesto malo i Rusija je imala mogucnosti da probava dejstvovanje u realnoj praksi u zadnjih nekoliko godina.

Zoran

pre 10 godina

raketa sa takvim karakteristikama je ZEMLJA-ZEMLJA . jer se ispaljuje sa zemlje (raketnog lansera) i gadja ciljeve na zemlji (tenk,vozila,.itd.)

Vrabac

pre 10 godina

Treba imati kontrolu neba da bi ovakav avion i ova raketa bili u upotrebi! Radar na Kopaoniku kada ce da nam dozvole ameri da ga vratimo? Nama su potrebne rakete zemlja-vazduh u svim oblicima i varijantama!!!

aca

pre 10 godina

Ne razumem zasto se ljudi podsmevaju ovome, na osnovu iskustava na ratistima u HR, BIH, Kosovu razvijena je nova doktrina buducih ratova kod nas, to su sve gerilski ratovi, sta u takvim sukobima mogu npr.Migovi, i koliko kosta samo sat leta Miga, a dejstvo nikakvo, zato se posalju 5 Kobaca koji su sticeni Migovima ili protivavionskim sistemom, a ovi mali avioni nanesu velike gubitke na terenu i pomognu mnogo pesadiji...zasto smo narod koji se podsmeva svacemu, npr. tokom Nato agresiju najefektniju akciju su izvela 4 supergaleba kada su unistili Apace u Albaniji...inace ove male avione tipa Kobac imaju sve sile na svetu jer su efektniji na terenu u pobunjenickim situcijama

dragan

pre 10 godina

Jos nije poginulo dovoljno radnika po fabrikama namenske.Sve sto oni prave je fals,ko zeli kvalitet ima ruse,francuze,izraelce,ko zeli jeftino ima kineze,ko zeli svoju vojsku da unisti ima srpsko.

odstruke

pre 10 godina

...nije laser i tv samonavodjenje razvijano za SAVU, ona je u principu IC samonavodjena raketa, njena GSN radi slicno kao R73 IC GSN. mozda je termovizijsko (u nijansama sive) a dimenzije i karakteristike rakete su copy od PVO (strela 10) sistema sto je nebuloza za AGM raketu, kakva god namena da joj je.. na sajtu MOD lepo stoji da se razvija TV GSN kalibra 128 i manji od njega...

Big Bang

pre 10 godina

Jesi vidio,boga ti,ne mora avion vise da zauzme polozaj za nisanjenje, nego,bato,"opalis i zaboravis" ,sto kazu braca Ameri. Bome,kad s time naoruzaju "Laste" bice belaja... ima da domaci izdajnici i strani placenici begaju sve u sesnest.

slobodni strelac

pre 10 godina

Vrijednost je samo u praćenju visokih tehnologija. A ovakvih raketa ima brate koliko hoćeš na tržištu. Pa naši su naoružani američkim Maverik raketama

ludimilojko

pre 10 godina

A pretpostavljam da ce sluziti da obaraju avioncice od papirica??? Kakve vajde od proizvodnje necega sto je vreme pregazilo? Takve se vise ne koriste ni na SF kanalu...

dadr

pre 10 godina

-40 stepeni? pa avioni lete na preko 10 kilometara tamo je malo hladnije od -40… znaci kad se bude gadjala meta oko tirane avion treba spustiti gdje toplije? a mozda ovo nije za srpsku vojsku, mozda je za prodaju drugim vojskama? a ko ce da kupi srpsku raketu pored jeftinih i provjerenih rusko-kinesko-ukrajinskih?a i kad se kupuju avioni od rusa i kineza naruce se rakete od istih… srbiji su potrebne rakete zemlja vazduh a ne vazduh zemlja… vojno tehnicki institut treba da razvija oruzje za odbranu srbije a ne u komercijalne svrhe, a ako neko hoce da kupi onda prodaj…

djole bre

pre 10 godina

Do sada smo " napravili " pištolj M57 (kopija ruskog TT) automatsku pušku M70 (kopija ruskog AK 47), puškomitraljez M84 (kopija ruskog pkt) snajpersku pušku M76 (kopija ruskog Dragunova) tenk M84 (kopija ruskog T72) pištolj CZ99 (kopija, za promenu, švajcarskog Sig Sauera P226) ....

Radnik

pre 10 godina

Ko pise ovakve gluposti, pa nasa industrija je bombarodvanjm razorena, da vise nista ozbiljno nismo u stanju da napravimo. To ima samo u glavama naucnika sa VTI /propali generali, pukovnici, koje je odavno treblao razalovati i struicnjaka iz SDPR-a. Da nije njih ove fabrike bi nesto same i uradile. Ali oni drze monopole i nne daju nista da se radi. Ako krenete nesto da napravite bez SDPR-a i prodate saceka vas policija i budete odmah u novinama, kao neko ko svercuje oruzje.

kantastrofa

pre 10 godina

Jeste da nije tema, ali danas vidjen pun autobus sa natpisom Djura Djakovic sa policijskom pratnjom u Kneza Milosa. Mislite o tome!

igi

pre 10 godina

@aca
Aco, da li ti stvarno verujes u mit-bajku iz 1999.te,da su 4 Super Galeba odletela u Albaniju ,i unistili eskardrilu Apača poredjane po pisti aerodroma???to ima samo u filmu Partizanska eskadrila,i mora da si mnogo puta gledao taj film...

ZmajVukOgnjeni

pre 10 godina

od 50 novozaposlenih u firmi cija je pretezna delatnost izvoz naoruzanja izgleda samo vas 8 se pronaslo u prethodnom tekstu, mojemu.
za ostale, kojima ovaj tekst o raketamago ostastade nedorecen, nek odgovore potraze u kancelarijamago za brze odgovore.

insajder

pre 10 godina

@igi, o toj akciji koju je @aca spomenuo čuo sam od američkih oficira. Samo jedan Apač se vratio nazad u SAD, jer je kao pokvaren ostao u Italiji, te nije ni transportovan do Albanije...
A možda si u pravu, možda je to srpsko-američki mit...

dragan

pre 10 godina

Jos nije poginulo dovoljno radnika po fabrikama namenske.Sve sto oni prave je fals,ko zeli kvalitet ima ruse,francuze,izraelce,ko zeli jeftino ima kineze,ko zeli svoju vojsku da unisti ima srpsko.

Zoran

pre 10 godina

raketa sa takvim karakteristikama je ZEMLJA-ZEMLJA . jer se ispaljuje sa zemlje (raketnog lansera) i gadja ciljeve na zemlji (tenk,vozila,.itd.)

ludimilojko

pre 10 godina

A pretpostavljam da ce sluziti da obaraju avioncice od papirica??? Kakve vajde od proizvodnje necega sto je vreme pregazilo? Takve se vise ne koriste ni na SF kanalu...

dadr

pre 10 godina

-40 stepeni? pa avioni lete na preko 10 kilometara tamo je malo hladnije od -40… znaci kad se bude gadjala meta oko tirane avion treba spustiti gdje toplije? a mozda ovo nije za srpsku vojsku, mozda je za prodaju drugim vojskama? a ko ce da kupi srpsku raketu pored jeftinih i provjerenih rusko-kinesko-ukrajinskih?a i kad se kupuju avioni od rusa i kineza naruce se rakete od istih… srbiji su potrebne rakete zemlja vazduh a ne vazduh zemlja… vojno tehnicki institut treba da razvija oruzje za odbranu srbije a ne u komercijalne svrhe, a ako neko hoce da kupi onda prodaj…

Radnik

pre 10 godina

Ko pise ovakve gluposti, pa nasa industrija je bombarodvanjm razorena, da vise nista ozbiljno nismo u stanju da napravimo. To ima samo u glavama naucnika sa VTI /propali generali, pukovnici, koje je odavno treblao razalovati i struicnjaka iz SDPR-a. Da nije njih ove fabrike bi nesto same i uradile. Ali oni drze monopole i nne daju nista da se radi. Ako krenete nesto da napravite bez SDPR-a i prodate saceka vas policija i budete odmah u novinama, kao neko ko svercuje oruzje.

slobodni strelac

pre 10 godina

Vrijednost je samo u praćenju visokih tehnologija. A ovakvih raketa ima brate koliko hoćeš na tržištu. Pa naši su naoružani američkim Maverik raketama

Big Bang

pre 10 godina

Jesi vidio,boga ti,ne mora avion vise da zauzme polozaj za nisanjenje, nego,bato,"opalis i zaboravis" ,sto kazu braca Ameri. Bome,kad s time naoruzaju "Laste" bice belaja... ima da domaci izdajnici i strani placenici begaju sve u sesnest.

Džoni

pre 10 godina

A gde nam se dedoše obećani migovi i raketni sistemi za pvo? Najavljivao je to Kim Džong Aleksandar na sva zvona pa se sada nešto naprasno ućutao po tom pitanju!

au

pre 10 godina

Vojna industrija i naucnici sa VTI su jedni koji ovoj siromasnoj guduri mogu omogucti da napreduje. Te rakete se prodaju za daleko vise para svaka nego bilo koji fijat ili malina . To je cista prodaja znanja i iskustva. A toga imamo! Samo napred ! Ako za finansiranje vojnih istrazivanja treba povecati porez siguran sam da ne bih bio usamljen u podrsci toj inicijativi. I bez podsmeha - nemaju sve zemlja pare ni za preko 30 godina star f15 i f16 i skupe sisteme koji to prate. Nasi jeftini podzvucni avioni sa ovakvim raketama su resenje za mnoge demokratske zemlje u Africi i Aziji koje imaju veliku povrsinu i zele da se bore protiv kriminalaca ili da stite svoju teritoriju.

Edukator

pre 10 godina

Dani srpski junak-Prijatelju mala digresija,mi smo nebeski narod,znači ne čukaju ovi sa zemlje nego iz vazduha.Uzgred Zoltan Dani jeste junak,ali se to u Srbiji ne prašta.

igi

pre 10 godina

@aca
Aco, da li ti stvarno verujes u mit-bajku iz 1999.te,da su 4 Super Galeba odletela u Albaniju ,i unistili eskardrilu Apača poredjane po pisti aerodroma???to ima samo u filmu Partizanska eskadrila,i mora da si mnogo puta gledao taj film...

kantastrofa

pre 10 godina

Jeste da nije tema, ali danas vidjen pun autobus sa natpisom Djura Djakovic sa policijskom pratnjom u Kneza Milosa. Mislite o tome!

proizvodjac

pre 10 godina

proizvodnja je jedino sto moze da spasi ovu zemlju, makar to bila i namenska industrija, a nazovi duhovitim komentarorima i dezurnim cinicima zelim da jednog dana nesto proizvedu.

aca

pre 10 godina

Ne razumem zasto se ljudi podsmevaju ovome, na osnovu iskustava na ratistima u HR, BIH, Kosovu razvijena je nova doktrina buducih ratova kod nas, to su sve gerilski ratovi, sta u takvim sukobima mogu npr.Migovi, i koliko kosta samo sat leta Miga, a dejstvo nikakvo, zato se posalju 5 Kobaca koji su sticeni Migovima ili protivavionskim sistemom, a ovi mali avioni nanesu velike gubitke na terenu i pomognu mnogo pesadiji...zasto smo narod koji se podsmeva svacemu, npr. tokom Nato agresiju najefektniju akciju su izvela 4 supergaleba kada su unistili Apace u Albaniji...inace ove male avione tipa Kobac imaju sve sile na svetu jer su efektniji na terenu u pobunjenickim situcijama

Vasilije

pre 10 godina

Smatram da je bolje ulaganje u sopstvenu proizvodnju nego kupovina stranih. Kada kupite strano oružje ili avione, sisteme i sl. uvek vam se prodaje ono sto je već zastarelo odnosno nikada niko nece da vam proda ono najnovije jer čuva za sebe. Pored toga iako vam proda najnovije to sigurno zastareva ubrzo jer čim prodaju oni imaju u razvoju unapredjen ili potpuno novi proizvod tako da uvek kaskate za najsavremenijim orudjima. Ovako ono sto sami napravite uvek možete da unapredjujete i dogradjujete sto je mnogo jeftinije. A fala bogu u toj proizvodnji imamo dosta pameti sto smo i dokazali.

stranac

pre 10 godina

Alo , malo manje gledajte holivudske filmove. Raketa zemlja-zemlja je ogranicena jer je ipak na zemlji, tako da to i nije lose da takav sistem prebacis na vazduh-zemlja, em ti je pokretnost brza, em za cas pokrijes horizont dejstvovanja. Lepo pise za avion sto moze sporije leteti, sta znaci i nizko letenje i dejstvovanje kao snajper iz vazduha. Pa nema svako pare za najbolje, kad dodje frka, onda je dobra i raketa za grad, pa valjda mi to najbolje znamo, neznam dali je i jedna zemlja sem Amerike i nas i nesto malo i Rusija je imala mogucnosti da probava dejstvovanje u realnoj praksi u zadnjih nekoliko godina.

ZmajVukOgnjeni

pre 10 godina

Kad bi politicari i njihovi sticenici, kvazi manageri (dipl. I know people who know people) umeli, hteli bez pitanja "ima l' mene tu?" da objasne barem ukratko o cemu se ovde radi, mozda bi i prodali bar neku pusku nekom!! al posto je drzavna firma cija je pretezna delatnost prodaja naoruzanja, prepuna polupismenih i potpuno tehnicki neobrazovanih priucenih geometara, cistaca septickih jama iz zemunske opstine i njihovih ortaka iz pecenjara sa salasa, sinova i cerki hrabrih stranackih kurira i lepaca/cepaca plakata, koji su zacinjeni proevropski orijentisanim kvazi novinarom palestinsko libanskog porekla, koji se uci kako da opere kes na ruke a ne u ves masini - DZABA SVA DOSTIGNUCA!

Esi mi dobro

pre 10 godina

Ko pise ovakve gluposti, pa nasa industrija je bombarodvanjm razorena, da vise nista ozbiljno nismo u stanju da napravimo.
(Radnik, 28. septembar 2013 19:49)

A šta je bilo u prvom i drugon svetskom ratu? Tada je zemlja neuporedivo više stradala,pa smo uspeli da napravimo vojnu industriju. A prva fabrika oružja je napravljena u Kragujevcu još na početku 19 veka u vreme Miloša Obrenovića. To je bila možda prva fabrika u Srbiji, koja je tada bila deo Osmanske imperije. Znači Srbija ima dugu tradiciju u proizvodnji oružja. Bitno je imati stručnjake koji sve to znaju da naprave, a objekte(fabrike) i mašine je lako obnoviti i sagraditi nove.

djole bre

pre 10 godina

Do sada smo " napravili " pištolj M57 (kopija ruskog TT) automatsku pušku M70 (kopija ruskog AK 47), puškomitraljez M84 (kopija ruskog pkt) snajpersku pušku M76 (kopija ruskog Dragunova) tenk M84 (kopija ruskog T72) pištolj CZ99 (kopija, za promenu, švajcarskog Sig Sauera P226) ....

Vrabac

pre 10 godina

Treba imati kontrolu neba da bi ovakav avion i ova raketa bili u upotrebi! Radar na Kopaoniku kada ce da nam dozvole ameri da ga vratimo? Nama su potrebne rakete zemlja-vazduh u svim oblicima i varijantama!!!

TON

pre 10 godina

@глупан,стварно си глупан.Горе у ваздуху је минус а не плус.Тако да неће никад ни достићи 51 степен или слично...

odstruke

pre 10 godina

...nije laser i tv samonavodjenje razvijano za SAVU, ona je u principu IC samonavodjena raketa, njena GSN radi slicno kao R73 IC GSN. mozda je termovizijsko (u nijansama sive) a dimenzije i karakteristike rakete su copy od PVO (strela 10) sistema sto je nebuloza za AGM raketu, kakva god namena da joj je.. na sajtu MOD lepo stoji da se razvija TV GSN kalibra 128 i manji od njega...

Brumbeer

pre 10 godina

Najjaci je ipak B92koji na slicici uz clanak pokaze neko vozilo sa raketom zemlja vazduh ili zemlja zemlja. Raketa vazduh zemlja se kaci ili podvesuje o krilo aviona ili helikoptera. Smesno. Meni je svejedno da li je to sto prave odlicno ili manje odlicno, ako moze dobro da se izveze i da se proda onda je vise nego prihvatljivo. Bitna je lova, a kad se nje ima ima se i za inoviranje i za osavremenjavanje tehologija, naravno po sistemu copy paste plus mala promena, tako rade pametne male i srednje firme. Neka najveci trose na iboviranje oni ionako ne posluju po zakonima trzista.

ZmajVukOgnjeni

pre 10 godina

od 50 novozaposlenih u firmi cija je pretezna delatnost izvoz naoruzanja izgleda samo vas 8 se pronaslo u prethodnom tekstu, mojemu.
za ostale, kojima ovaj tekst o raketamago ostastade nedorecen, nek odgovore potraze u kancelarijamago za brze odgovore.

insajder

pre 10 godina

@igi, o toj akciji koju je @aca spomenuo čuo sam od američkih oficira. Samo jedan Apač se vratio nazad u SAD, jer je kao pokvaren ostao u Italiji, te nije ni transportovan do Albanije...
A možda si u pravu, možda je to srpsko-američki mit...