IZIT: Inflacija će probiti granicu

Institut za tržisna istraživanja (IZIT) ocenio je da će godišnja inflacija "probiti" gornju projektovanu granicu od 5,5 odsto i da će biti između 6 i 6,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2013.

14:01

Default images

"Treba očekivati inflacione tenzije od avgusta, zbog povećanja cene elektirične energije, zatim to se prenosi na septembar, što će dodatno podržati poovećanje cene gasa i goriva, do čega će doći pod uticajem svetskih kretanja", rekao je saradnik IZIT-a Saša Đogović na konferenciji za novinare.

On je rekao da će na rast inflacije uticati i sezonski faktori, kao što je polazak đaka u školu i priprema zimnice, koje utiče na povećanje cena poljopriverednih proizvoda.

Đogović je ocenio da je kupovna moć prosečnog domaćinstva u Srbiji nastavila da pada i naveo da je za pokriće standardne potrošačke korpe u junu ove godine bilo potrebno 1,47 odsto prosečne neto zarade, a u istom mesecu prošle godine 1,38 prosečnih zarada.

On je opadanje kupovne moći ilustrovao podatkom da se u junu prošle godine za jednu prosečnu neto platu u Srbiji moglo kupiti 315 litara ulja, a u junu ove godine 304 litra.

U junu ove godine za prosečnu platu ste mogli kupiti 546 litara kravljeg mleka ili 487 kilograma krompira, dok ste prošle godine u istom mescu mogli kupiti 643 litra ili 1.113 kilograma krompira, rekao je saradnik beogradskog IZIT-a Saša Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: