Propadaju tone robe na Batrovcima

Vozači kamiona na graničnom prelazu "Batrovci" čekaju po 30 sati da pređu taj prelaz. Posledice nisu samo umor i nervoza vozača i autoprevoznika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2013.

09:39

Default images

I pored toga što se očekuje da se situacija normalizuje u roku od 7 do 10 dana, posledice će ipak biti dalekosežnije.

O tome je sa Draganom Stojanovićem, vlasnikom transportne kompanije Eurošped, razgovarala Mila Manojlović.

"Naši prevoznici su prilično nespremno dočekali ovaj ulazak Hrvatske u EU i jednostavno očekivalo se da će se to dogoditi, jer se to i događa kada neka nova zemlja ulazi u EU. Poslednji put je to bilo kada su Slovenci to radili. Sada, naši prevoznici su po inerciji, svi krenuli u Hrvatsku i napravili su gužvu što prirodnu, što veštačku" , kaže Stojanović..

Sada kada se gužva već napravila, posledice su velike. Na stotine kamiona čeka, izgubiće po tri, četiri dana da pređu. Neće imati mogućnost povartka a zakazani utovari će im propasti i šta će se onda desiti?

"Desiće se da kao povratni efekat, posle pola godine, godinu ili dve dana, dolaziće do kontrole vremena rada vozača pa će se pokazati da su vozači non stop radili, da nisu pravili adekvatne pauze"

Na pitanje da li se može govoriti o nekoj šteti u novcu, jer se može pretpostaviti da će štetu pretrpeti ne samo prevoznici već i oni koji tu robu prodaju, odnosno kupuju Stojanović odgovara:

"Teško da ja mogu da izračunam kolika je šteta u novcu, ali je sigurno da je ona velika. Ako uzmemo da je naš kamionski radni dan od 300 do 500 evra, i ako se to pomnoži sa kolonom od 15 kilometara, u kojoj je prosečna dujžina kamiona 15 metara, znači na oko 1000 kamiona gubici su ogromni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: