Kakvu ponudu za Jat šalje šeik?

Delegacija Etihada, avio-kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, u utorak dolazi u Beograd na pregovore o ponudi koju su spremili za Jat ervejz, piše Politika.

Srbija

Izvor: B92, Politika

Petak, 28.06.2013.

17:08

Default images

Reč je, zapravo, o formiranju nove, zajedničke avio-kompanije, a na našoj državi je da odluči da li pristaje na uslove Etihada.

Uključeni u ovaj posao navode da je reč o ozbiljnoj ponudi i verovatno poslednjoj slamci spasa za našeg avio-prevoznika. List navodi "da je ponuda fer”.

"Ideja je da od 1. oktobra naša država i "Etihad” budu partneri u novoj kompaniji, sa vlasničkim udelom Srbije od 51 odsto, a "Etihada” od 49 procenata. Potom, "Etihad” toj novoj firmi obezbeđuje veoma povoljan kredit od banke u Abu Dabiju, kao i iznajmljivanje 10 aviona "erbas 319”, a potom i nekoliko aviona tipa "bombardije”, pošto su od ATR-a odustali", kaže sagovornik Politike upoznat sa dešavanjima u relaciji "Etihad”–"Jat”

Osim toga, naša država bi trebalo da preuzme dugove "Jata”, kao i da se pobrine za socijalni program za višak zaposlenih, ali i da se ne meša u menadžment, odnosno upravljanje novom kompanijom.

Da li će novi direktor biti Srbin?

Međutim, list navodi da je jedan od prvih problema sa kojim će se menadžment nove kompanije susreti je to što će kompanija "Erbas” nastojati da se započne sa rešavanjem spora vrednog više od pola milijarde dolara.

Naime, još 1998. godine od ovog proizvođača su naručeni avioni i za to uplaćen avans od 23,5 miliona dolara. Reč je o dogovorenoj kupovini osam "Erbasovih” aviona, a vrednost celog posla sa sve školskim centrom i simulatorima tada je iznosila 560 miliona dolara. Od svega toga na kraju nije bilo ništa. Ali, kako je i „Etihad” "Erbasov” veliki kupac, očekuje se da će se problem rešiti.

Šta god da se dogodi, prilika sa "Etihadom” ne bi smela da se propusti, jer "Jat” sve više tone. Naša avio-kompanija je u toku prošle godine imala gubitak od 3,68 milijardi dinara, što je za oko 300 miliona više nego u toku 2011. godine. Broj zaposlenih se ne smanjuje, a dobrovoljni socijalni program nije uspeo, jer se od 1.243 zaposlena prijavilo njih samo 89.

Vazduhoplovni portal TangoSix saznaje da će novi direktor Jata će najverovatnije ipak biti Srbin ali nekontaminiran Jatom i srpskim načinom vođenja javnog preduzeća koje je u poslednje dve decenije marketinški bilo brendirano kao nacionalna avio-kompanija.

Prema jednoj od osnovnih stavki jednog od mnoštva ugovora koji će formalno regulisati preuzimanje 49% Jata, Etihad će postaviti svoj operativni menadžment koji će kao generalni direktor voditi profesionalac koji, iako poreklom Srbin, nije nikada radio u Srbiji već u inostranim avio-kompanijama i, kako navodi portal, poseduje adekvatno profesionalno iskustvo.

Prema pisanju portala Jat Tehnika bi mogla biti u potpunosti preuzeta od strane Etihada jer bi kao zdrav biznis mogla da za početak predstavlja neznatno jeftiniju MRO alternativu za ostale avio-kompanije u Etihadovom sistemu manjinskog vlasništva. Kockice se i ovde poklapaju budući da je Tehnika, kao jedno od najzdravijih i najperspektivnijih preduzeća domaćeg civilnog vazduhoplovstva već spremna za Erbas, piše TangoSIX.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: