Hronika 0

06.05.2024.

7:45

"Uvredljivo": Izjave roditelja dečaka ubice bez empatije

Ognjen Božović, advokat porodice žrtava u OŠ "Vladislav Ribnikar" istakao za "Blic" da je ponašanje roditelja dečaka ubice, koji je 3. maja pucanjem iz očevog pištolja usmrtio devetoro dece i čuvara škole uvreda za sve.

Izvor: Blic.rs

"Uvredljivo": Izjave roditelja dečaka ubice bez empatije
ATAImages/R.R.

Podeli:

Protiv porodice dečaka ubice vode se dva postupka, jedan krivični i drugi parnični.

"Krivični postupak je počeo početkom januara i vodi se protiv roditelja dečaka ubice, kao i dva lica koja su radila u streljani. Različita su dela za koja su optuženi roditelji, u tom postupku će se utvrđivati njihova krivična odgovornost. Nadamo se da će rezultirati zatvorskim kaznama, ako tužilaštvo dokaže da su izvršili krivična dela - otac dečaka ubice teško delo protiv opšte sigurnosti, a majci se stavlja na teret nedozvoljeno držanja oružja i municije", rekao je advokat Ognjen Božović.

Kako ističe, tokom celog postupka držanje oca dečaka ubice uvreda je za sve.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

"Mi jedanaest meseci slušamo kako se oni ne osećaju krivim za to što se desilo. Početkom aprila je Vladimir Kecmanović imao priliku da dođe i objasni kako to niko nije kriv za smrt deset lica i za ranjavanje dece i nastavnice. On je došao u sudnicu, izjavio je saučešće, a zatim je rekao da ne može on ponovo da proživljava tu traumu, da je on mrtav čovek i da ne može da odgovara na pitanja, čime je skratio davanje iskaza", kaže advokat Božović.

Osvrnuo se i na saučešće koje je otac dečaka ubice izjavio roditeljima ubijene dece.

"Saučešće koje je izjavljeno, po mom mišljenju, izjavljeno je samo zato što je suđenje bilo otvoreno za javnost, samo zato što mediji mogu da prisustvuju, kako bi se to moglo preneti i stvoriti neka empatija", kaže advokat Božović.

Uvredljive izjave

Advokat porodica nastradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar" izjavio je da je držanje Vladimira Kecmanovića u sudnici uvredljivo sa više aspekata.

"Izjave da je on mrtav čovek, da ne može da opet da prolazi kroz traumu je tako uvredljivo sa više aspekata! Prvo, Kecmanović je vrlo živ čovek! I on, i njegova supruga i njegova deca! Oni mogu da se smeju, razgovaraju, nastave školovanje i svoj život. Porodice ubijenih ne mogu! Ta deca su pobijena. Njihovi životi su uništeni bespovratno. Oni mogu da kažu da su mrtvi ljudi. Ako su oni mogli da smognu snage da dođu u sudnicu, da daju izjavu i da ogole svu svoju bol pred celim društvom, ako su oni mogli da dođu tog dana da sednu i saslušaju njega, kako onda on ne može", pita se Božović.

Ističe da je sudija odlučila da više ne saslušava oca dečaka ubice, te da sumnja da će on u budućnosti imati priliku da da bilo kakav iskaz.

Ponašanje majke dečaka ubice, Miljane Kecmanović, advokat Ognjen Božović opisao je kao "bez empatije i osećanja odgovornosti i morala".

"Ostalo je da saslušamo majku, ona se dva puta nije pojavila na poziv pod izgovorom da još nije dala izjavu o krivičnom postupku. To šalje poruku da je ona iznad suda, da je ona ta koja upravlja postupkom, da je onda ta koja odlučuje šta će i kako će da radi, što pokazuje da nema nikakvog osećaja kajanja, empatije, poniznosti, osećaja odgovornosti i morala da dođete i da kažete - sud me je pozvao, ove porodice i čitavo društvo očekuju odgovor", kaže advokat Božović.

Parnični postupci vode se i protiv maloletnog počinioca zločina, objasnio je advokat Božović i dodao da, iako dečak ubica nije odgovoran pred zakonom, nada se da će država naći mehanizme kako da se odgovori na izazove sa kojima smo bili suočeni prošle godine.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Nadamo se da ćemo dokazati da je on bio svestan onoga što je uradio i svestan šta je radio, da je bio sposoban za rasuđivanje, što nesvesno proizilazi iz celokupnog prethodnog perioda gde vi imate pripremu tog dela - vi imate da je išao u streljanu, da je pucao, da ga je otac obučavao, imate spisak stih meta. Pravio je Molotovljeve koktele. Imao je vrlo jasnu sliku koga želi da ubije, kako želi da ubije, crtajući plan i sve ostalo. I ako se to tako i dokaže, biće odgovoran u toj parnici", rekao je Božović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: