MSP povećavaju plate zaposlenima

Više od 25 odsto malih i srednjih preduzeća planira da u ovoj godini poveća plate svojih zaposlenih, dok u 20 odsto očekuju da će otvoriti nova radna mesta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

15:34

Default images

Ove podatke pokazuje prvi "prooptimist" indeks u sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika uradila je Prokredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom GFK Beograd (www.gfk.rs).

Na konferenciji za novinare direktor istraživačke agencije GFK Beograd Goran Tintor je rekao da je u slučaju povećanja zaposlenosti indeks 55, a kod planova za povećanje zarada 59,4.

"U oba ova slučaja broj koji pokazuje optimizam za 2013. blago je veći od ocene realnih dešavanja u prosloj godini, što znači da privrednici očekuju da će im 2013. biti bolja po ovim pitanjima nego prošla", rekao je on.

Opšti indeks za 2013. godinu je, kako je naveo Tintor, 46,9, što znači da preovladavaju pesimistički u odnosu na optimističke odgovore.

Tintor je objasnio da, kada je "prooptimist indeks" iznad indeks 50, to znači da ima vise pozitivnih nego negativnih odgovora, dodajući da je taj indeks ima 10 kompnenti, koje se mogu svrstati u četiri grupe.

U prvoj grupi su očekivanja vezana za dobit i povećanje prodaje, u drugoj se odnose na povećanje zaposlenosti i plata, u trećoj na izmirenje dugova i nova zaduživanja, a u četvrtoj su investiciona klima i spremnost da se investira.

Tintor je rekao da "proindeks" pokazuje da samo četvrtina ispitanih privrednika 2013. vidi kao dobru za razvoj malog biznisa, ali je istakao da ipak 40 odsto njih kažu da će investirati, a preko petine tvrdi i da će povećati proizvodne kapacitete.

Istraživanje za "prooptimist 2013" obavljeno je u 360 malih i srednjih preduzeća u decembru 2012. i januaru 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: