Kanal do Soluna neće nas zadužiti

Ministar Milan Bačević kaže da se Srbija neće zaduživati za kanal Beograd-Solun, već da će, kada dođe vreme, za izgradnju biti pronađen model finansiranja.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 25.01.2013.

09:59

Default images

Bačević je za Kineski međunarodni radio rekao da bi kanal Beograd-Solun bio od višestruke važnosti za Srbiju.

On je istakao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta sa predstavnicima Grčke i Makedonije pominjao izgradnju tog kanala i da zvanični razgovori sa te dve zemlje tek predstoje.

Bačević je u zvaničnoj poseti Kini od 21. januara, a njegova poseta je, kako je izjavio, isključivo vezana za prostorni plan Republike Srbije.

Vlada Srbije je ovlastila ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milana Bačevića da sa kineskom državnom kompanijom potpiše protokol o razumevanju za izradu studije opravdanosti izgradnje plovnog kanala na reci Moravi kroz Srbiju.

Bačević je u jednonedeljnoj poseti Kini radi prelimirarnih pregovora o projektu plovnog kanala od Dunava do Egejskog mora, kroz reke Moravu i Vardar. Ministar bi trebalo i da razgovara o nacrtu protokola o razumevanju sa "Čajna Kečoup grup".

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo, na osnovu toga će biti urađena studija izvodljivosti, analize, provere i istraživanja mogućnosti razvoja i realizacije tog projekta.

"Protokol o razumevanju samo je prvi korak ka mogućoj realizaciji tog projekta i tek nakon toga može se pristupiti donošenju konačne odluke, prikupljanjem svih raspoloživih podataka, sugestija i uputstava o projektu", navelo je Ministarstvo i istaklo da za realizaciju tog nacrta protokola nisu potrebna sredstva iz državnog budžeta Srbije.

Kanal bi povezao Srbiju, Makedoniju, Grčku, Podunavlje, Srednju Evropu. To bi doprinelo razvoju saobraćaja i energetike, a, uz izgradnju sistema za navodnjavanje duž Morave, poboljšali bi se uslovi za poljoprivredu.

Ministarstvo je spremno da do polovine 2013. godine pripremi dokumentaciju za prostorni plan kanala, uz infrastrukturne objekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: