Petak, 25.01.2013.

09:59

Kanal do Soluna neće nas zadužiti

Ministar Milan Bačević kaže da se Srbija neće zaduživati za kanal Beograd-Solun, već da će, kada dođe vreme, za izgradnju biti pronađen model finansiranja.

Izvor: B92

Kanal do Soluna neæe nas zadužiti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Pantagruel

pre 11 godina

Пратим ову тему и често читам коментаре у којима се просипа горчина "зашто прво не прочисте канале по Војводини?". Мој отац је пецарош који много времена проводи по тим војвођанским каналима и он тврди да су за такво њихово бедно стање одговорни власници плацева који су себично и неодговорно насипали читаве камионе земље и шута у корито канала, да би за неколико метара продужили своје плацеве, на којима су сазидали куће (иако је градња у тим зонама била законом забрањена). Каже да би свакога ко је то урадио натерао да сам врати у првобитно стање корито канала испред свога плаца и то искључиво уз употребу лопате и колица, без да држава издвоји и један динар за исправљање њиховог примитивизма и безакоња.

Ivan

pre 11 godina

Premda smatram sve ovo praznom pričom, te smatram da na ovom ništa neće biti učinjeno, mislim da bi taj kanal bio zaista od koristi. Vodeni transport je najjeftiniji. Pošto su Rumuni i Bugari dosta ozbiljno konkurisali korisoru 10 koridorom 4, kao zamlje EU kroz koje je lakše proći itd. bar kada je u pitanju teretni saobraćaj, ovim kanalom bi se verovatno vratila ravnoteža transporta robe kroz našu zemlju, a možda bi čak bila i u našu korist. Jer taj put bi definitivno bio najkraća veza severnog mora i srednje i zapadne Evrope sa mediteranskim basenom i dalje prema Indijskom okeanu kroz Suecki kanal.

Samo ovde odavno nema pameti da se to uvidi i uradi bez "kraduckanja."

Djenka

pre 11 godina

Procitajte pa komentarisite. http://www.tvojportal.com/index.php/sr/ekonomija/ekonomija/item/21986-kanal-dunav-morava-vardar-solun-predlog-projekta-za-strate%C5%A1ku-saradnju-s-nr-kinom.html

MUKNAVI

pre 11 godina

Blago zabama,ako ovo pocnu da riljaju.Prvo ce morati da se sklone ,a kada "zavrse" radikali kanalce,vracaju se zabe nazad i onda meraja za njih!

TRex

pre 11 godina

Za takav kanal NEMA DOVOLjNO VODE !.. i đzaba je dalje uopšte pisati i govoriti... A, uzimati vodu od Dunava, značilo bi ugroziti đerdapske elektrane. Prema tome sve je ovo priča jednog običnog diletanta koji se našao u vladi zahvaljujući rođačkim vezama.

klenga

pre 11 godina

godinama sam plovio po gornjem dunavu,sve jezero do jezera,izuzetno lepo,pogotovu leti,putničkih brodova,glisera,čamaca bezbroj...po obalama šatori,kampprikolice,motoristi,biciklisti...sve šareno,mlado,veselo puno života...meni su uvek bili najlepši stepenasti vinogradi iznad Johenštajma...kanal,ustvari praktično niz jezera jedno iznad drugog je fenomenalna stvar, i svako ko tvrdi drugačije ustvari ne zna ili laže...ako ovaj crni režim išta dobro uradi ,to bi bio početak gradnje tog kanala...prošao sam i panamski,i suecki i velika jezera sve do grada duluta...ma,to je prosto veličanstveno i kada bi samo delić tog ambijenta,te monumentalnosti,te lepote i romantike bi unesen u naše tri morave,nesretni naprednjaci bi me kupili do kraja ovog mog,još ne tako dugog i bednog života...

klenga

pre 11 godina

p.s.moramda dodam,na gornjem dunavu ni u austriji ,ni u nemačkoj, nema ni komaraca ni mušica...graditelji našeg kanala to svakako moraju da imaju u vidu...

brka

pre 11 godina

Velika vecina naseg naroda je poslusna i cak i ako im se ne dopada ideja cutace pa ovi mogu da rade sta hoce u Srbiji. Taj kanal je besmislica i Srbiji ne donosi nista dobro. Jedini spas je da se uzdamo u pamet Grka i Makedonaca. Samo jos da nam neko objasni sta ce Grcima i Makedoncima besmisleni kanal. Sto bi se oni baktali sa glupostima , imaju oni vaznijih problema.Ali gospodo glasali ste i sada uzivajte

КОНЦЕСИЈА и ЕКОЛОГИЈА

pre 11 godina

*
Може градња канала Београд-Солун, под ДВА УСЛОВА:

1). без финансијског учешћа Србије,

2). да страни инвеститори уграде ЕКОЛОШКУ опрему за пречишћавање воде,
како би се Морава могла користити за наводњавање.

olijov

pre 11 godina

Pa ako bi ste meni predali vlast, ne bi se Srbija zaduzivala. Evo, obecavam da ne bih odustao od te vase sulude ideje, ali bi mi svi, Predsednik, cela Vlada i svi poslanici u Skupstini, zaduzili po lopatu! Kopali bi ste do kraja vremena, za platu od 150 evra mesecno!

EUSTAHIJE BRZIĆ

pre 11 godina

Ma kakav kanal, to je megalomanski projekat koji em košta papreno em bi se taj kanal gradio decenijama... Pa ljudi mi 30 godina gradimo obilaznicu oko Beograda i još je nismo završili... Mnogo bolja opcija je brza pruga! Kad bi imali pruge i vozove kakvi postoje u razvijenim zemljama, od Beograda do Soluna bi se stizalo za manje od 3 sata! Za one koji možda ne znaju trenutno voz Bgd-Solun putuje oko 15 sati i to ako ne bude nikakvih problema a obično ih bude!

Bocajlo

pre 11 godina

Ne znam, ja jesam laik za ove stvari ali rukovodeci se po mom letosnjem iskustvu ovo mi zvuci kao besmislica decenije. Grandiozna, skupa,a najverovatnije i stetna. Naime, letos sam proputaovao kroz ove drzave nesudjene ortakinje i da vam pravo kazem, koliko sam video i koliko mi je auto osetio, one nisu u stanju da se izbore ni sa valjanim auto putem, a kamoli nekakvim utopijskim kanalima.

PokaziSvojCV

pre 11 godina

Milan Bačević je rođen 1953. godine u Komoranu. Završio je Prirodno-matematički fakultet, a magistrirao i doktorirao je u Skoplju. Po obrazovanju je prostorni planer. Pre nego što je postao član SNS-a, bio je poslanik SRS-a u dva mandata i zamenik ministra za nauku i tehnologiju do 2000. godine.

Profesor je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Bačević važi za čoveka za vezu SNS-a sa strankom Jedinstvena Rusija.

Takođe se pominje i kao treći čovek naprednjaka, a njegova ćerka Milena udata je za mlađeg Nikolićevog sina Branislava. 2012. je izabran na mesto ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.
---
Toliko o tome.

КОНЦЕСИЈА и ЕКОЛОГИЈА

pre 11 godina

Може КОНЦЕСИЈА за канал Београд-Солун, без финансијског учешћа Србије,
уз УСЛОВ да страни инвеститори уграде ЕКОЛОШКУ опрему за пречишћавање воде,
како би се Морава могла користити за наводњавање.

Goran

pre 11 godina

G-dine druze Bacevicu, nadam se da nece doci taj dan. Je li naprednjaci, jel `lebac i dalje tri dinara? Jel vam zao Curuvije? Ovakve nebuloze kao za ovaj kanal mogu da se porede samo sa lazima G17+ i JUL-om. SNS je dugorocno gledano veoma opasna i stetna stranka za Srbiju i region. Alo, poskupela struja, o nezaposlenosti vas nisam ni cuo da pricate, o pokretanju bilo kakve proizvodnje takodje. O cemu vi uopste pricate? Sa vasim kanalima, SVI CEMO DA BUDEMO U KANALU!!! (vec jesmo)

Vizionar

pre 11 godina

Ama , ljudi, da li imamo neku bolju ideju? Pa V.Morava je toliko plitka , tokom leta, da mogu da plove samo decji -papirni i plasticni , brodici. Svako hoce da sebi podigne spomenik , za zivota, neka vrsta "piramide". Strasno, duzni smo k'o Grcka a mi bi jos da dizemo kredite? Gospodo, podizite privredu a ne spomenike!

TRex

pre 11 godina

Trebalo je tražiti od Nemačke da uradi 'Studiju izvodljivosti' za tu sumanutu ideju, jer samo bi oni eventualno slali barže kroz takav kanal. Naravno, tek ako pristanu Makedonija i Grčka da naprave neki kanal od reke Vardara... Ovako, uopšte nije bitno šta će da kažu Kinezi, kojima bi odgovaralo da prokopaju neki kanal i uzmu neki dinar za radove. Drugim rečima, ministar je na pogrešnoj adresi sa pogrešnom idejom.

Beban

pre 11 godina

Sta se bre stalno bunite?? Ja da vam velim: Covek je vizionar! Najveca investicija je uvoz 1000 tona pirinca i 100 tona GM arentiske govedine da se narani tih 10 miliona kineza sa asovima. Projekat ce trajati dok kinezi ne iskopaju i poslednji asov a onda ce prike da dodju i udare svecani pecat tom cinu kada puste vodu. Ljudi, mi nemamo nacina da se oslobodimo plasticnih boca u nasim rekama nego da iskopamo kanal i pustimo ih braci Grcima da se oni igraju sa tim, ionako nemaju posla. Sve je covek predvideo. I neka mi neko kaze da SNS nema kadrove!!!

Stevan

pre 11 godina

Da podsetim ove skorojevice da Panamski kanal nije gradila Panama. Prvo su gradili Francuzi pa su bankrotirali, potom su preuzeli Amerikanci pa su I oni pukli, tek u trecem pokusaju, sa medjunarodnim konzorcijumom je izgradjen kanal. Panama nema veze sa gradnjom kanala, cak nije ucestvovala u pripremama, osim sto danas uzima mali harac.

Laza

pre 11 godina

ovaj covek ne zna sta ce sa sobom,prvo se zalagao za otvaranje rudnika nikla u sred sumadija da unisti i ono malo Srbije sto nam je ostalo,a sad prica bajke da nas nece zaduziti projekat u sred ogromne krize gde male zemlje kao sto je Srbija jedva sastavljaju kraj s krajem...neverovatno...odosmo u duznicko ropstvo ako se ispuni taj plan

rade

pre 11 godina

Prvo je osvojena Panama pa su postavljene vojne baze .Zatim je počelo kopanje.
Zašto je Bondstil tamo gde je.
Kanal je projektovan 1999.Kopaće se.Koristi će mo imati mi a veću oni koji će ga čuvati(nimalo laka i veoma,veoma važna,jako jako važna stvar)
Na sreću ovoga puta ne od Srba.
"I mi ulazimo u akciju da bi očuvali interese Nemačke" Scharping ,ministar odbrane 1999.godine.

Beban

pre 11 godina

Pa sad....ako svaki kinez dodje i zabode po jedan asov, mozda to i ne bude tako skupa investicija. Mozda mu je to ideja koju nece da kaze nikom.

Milica

pre 11 godina

" kada dođe vreme, za izgradnju biti pronađen model finansiranja"

To znači da prvo morate da pokrpite mnogo rupa, od plata i penzija, do inflacije, naravno i da se pozapošljavaju svi oni koji ne rade. U suprotnom to vreme neće nikada doći. A ako krenete bez toga sa projektom, poubijaćete zbog kanala građane države koji nemaju šta da jedu.

Na tasu stoji sa jedne strane ljudi, sa druge kanal. Koju ćete izabrati?
(Retoričko pitanje na koje znam odgovor).

q

pre 11 godina

Alo covece. Kome treba taj kanal ?????? Sta ce tuda da plove prekookeanski brodovi ej. Pa Dunav je plitka reka i kad su susne godine otezana je plovidba. Vardar prakticno ne postoji kad je susa, tuda ni camac ne moze da prodje, da Moravu i ne pominjem. Cak i da se sve to izgradi, kakav vi zamislate da bi tuda isao promet. OVO ZALUDJIVANJE NARODA SKUPO CETE PLATITI.

mIrKo

pre 11 godina

Pre nego sto se pocne sa tim plovnim putem za Solun (nije losa ideja)
neka se prvo ocisti DTV i Veliki Backi kanal, a uporedno sa tim da se ojacaju brane i nasipi kraj Dunava

ja

pre 11 godina

prvo, nista ne znate a ostavljate komentare po naredjenjima vasih (DS) stranackih sefova. To sta je Djilas rekao vise nikog zivog ne zanima osim zaposlenih u njegovim agencijama i uskog kruga ulizivaca vozdu u samoj stranci. ja sam bivsi glasac DS-a i moj prvi kriterijum za ocenu bilo cega jeste sta kaze Djilas - ako je on protiv ili kritican, onda mora biti dobra stvar! Ako je on za ili podrzava, onda je izvesno lose! Drugo, vest je da studija opravdanosti nece nas da kosta!!!! a sta je lose ako bez troska za nas dobijemo studiju opravdanosti? ajde da raspravljamo jel opravdano ili nije kad vidimo studiju (koju necemo platiti).

govoritj Moskva

pre 11 godina

Ovaj TOMIN rodjak(otac zene Nikolicevog starijeg sina Radomira) em sto je priznao da radi za RUSE i da je na njihovom platnom spisku(ne zaboravite pod njegovom ingerencijom je visina RUDNE RENTE ,koja je u Srbiji za Ruse pet puta manja nego u njihovoj Rusiji)em vas totalno zaludjuje i zaduzuje i uvlaci vas u NEOPISIVE probleme,koje ce te imati ako RUSI i KINEZI krenu da se bave tim kanalom.ne da ce te biti IZOPSTENI iz Evrope ,nego ce oko vas biti podignut novi KINESKI ZID visine 50 metara.

AleksandarK

pre 11 godina

Ne vidim sta je sporno vezano za kanal?Ako studija pokaze da je opravdano ulaganje i da ce se obavljati saobracaj kao i izgraditi hidroelektranice i pomoci u navodnjavanju..Zasto opozicija sve osporava?Nemoguce da samo oni znaju kako treba,a 12 godina se samo trpalo u dzepove!!

informacije su besplatne

pre 11 godina

Ovo mi lici na Titovo vreme kad su se odluke donosile na osnovu partijskog misljenja a ne na osnovu ekonomske isplatljivosti. Lici mi na anegdotu o smederevskoj zelezari, da u okolini Smedereva radja kavalitetno grozdje, pa su napravili zelezaru koja proizvodi gvozdje, valjda Tito nije dobro razumeo razliku izmedju grozdje i gvozdje!
(malden, 25. januar 2013 10:12)

Jel' moguce da vas ima toliko koji verujete u tu glupost oko Tita i zelezare Smederevo?Ovo je u Srbij trend,zivi zivot i veruj iskljucivo na osnovu predrasuda.Jadno.

http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/ucimo_od_josipa_broza_i_djordja_vajferta.46.html?news_id=235733

Evo malo da se obrazujes.
Zelezara u Smedervu postoji 100 godina,dakle daleko pre Tita.

A Tito je za sve ove danas velemajstor,car,kralj,vizionar,spasilac.I nema smisla porediti ga sa ovim cirkusantima.Pa oni jos nisu uspeli da rasprodaju sve sto je posle Tita ostalo.

A ova budalastina sa kanalom ne zasluzuje komentar.

daleko sam ja

pre 11 godina

Ovako nesto da prica EU i da ce EU to da finansira , ja bi mozda i pomislio da ce se to ostvariti. Ali Srbija???? Ma ja samo cekam kada ce ovaj ministar da izjavi da ce da napravi pokretne stepenice do Meseca pa lepo da idemo na Mesec i nazad bez da pravimo rakete . A da nam zavide USA , Rusija, Kina, Indija.... Kanal Beograd- Solun ??? Pa ti i malo dete zna da je nemoguce ne za Srbiju nego za celi Balkan da se udruzi . Ocisti ti ministre kanal Dunav -Tisa -Dunav pa onda pravi drugi kanal od 500 km.

Pavle

pre 11 godina

Šta će nam kanal do Soluna, znaju li ovi naši stručnjaci koliko su skuplje takse i ležarina u Solunu. To je potpuno neisplativo, put robe preko Rijeke je neuporedivo jeftiniji!!!

Igor

pre 11 godina

Prvo bi trebalo završiti započeto čišćenje Južne Morave jer ako se to ne uradi nestaće reka komplet u smeću! Pogledajte ovo http://vimeo.com/21783249

bananijanac

pre 11 godina

Ovaj like je rekao da nas niklovanje nece otrovati. Simpaticno je to sa kanalom, oduvek mi je bilo zanimljivo (stara je to ideja), ali kad ovakav vodi takav porjekat - do djavola onda.

Istvan

pre 11 godina

"On je istakao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta sa predstavnicima Grčke i Makedonije pominjao izgradnju tog kanala i da zvanični razgovori sa te dve zemlje tek predstoje"
Onda sta ces Ti u Kini?
Grcima i Makedoncima bio nezgodno da kazu,ovo je glupost:-)

patriota

pre 11 godina

Ovo je stara i dobra ideja jer bi na taj nacin zivot u Pomoravlju ponovo postao podnosljiv i moguc jer je sada uz beogradizaciju Srbije nemoguce opstati van BG a posebno u centralnoj Srbiji koja je nekad bila jak trgovinski i industrijski region a posebno Paracin. Naravno KONCESIJE su neminovne.

goran

pre 11 godina

Koridor 10, koridor 11, Moravski koridor, tunel kroz Frusku goru, autoput Nis- Pristina i kanal do Soluna... Kakav fantastican uspeh srpskih populitičara.

Ne mogu da verujem...

pre 11 godina

Pocelo je kao vic,a sada je veoma los vic!
Radikali su pokusali sa izlaskom na more kod Karlobaga,onda je C.Gora bila opcija,a sad preko nekakvog kanala na more!?? Srbiji toliko toga je prece pa ako nekada STRUCNJACI tako to vide,mozda i kanal,ali ne ovaj prijatelj Tomin da ovakve odluke donosi! Ovo je je suludo!

Automedont

pre 11 godina

Ovaj lik mi nevidjeno ide na jetru sa svojim genijalnim inicijativama tipa eksploatacija nikla u nacionalnom parku i prekopavanje pola Balkana da bi se kanalom spojile dve neplovne reke radi transporta do Solunske luke nepostojecih prozivoda ruinirane industrije. Kako mali Djokica zamislja razvoj privrede. Svi pre njega su prevideli tu spasonosnu ideju i sad se nasao vizionar da nam otvori oci...

Mož da bidne al ne mora da znači

pre 11 godina

Bez "studije izvodljivosti" sve ostale priče su bespredmetne i neutemeljene u realnosti?!
Koncesiono finansiranje je, ipak, najspornije, jer da bi Kina i druge zainteresovane zemlje ulože ogromna sredstva u ovu koncesiju, ako nemaju ekonomskog opravdanja i mogućnosti učešća, zbog ekonomske krize, ceo "idejni projekat" dovodi u pitanje - čemu sve to u najpovoljnijem ekonomskom trenutku za čitav svet?!

KONCESIJA ili LJUTA TRAVA

pre 11 godina

Kanal Beograd-Solun može da se gradi samo kao KONCESIJA, bez i jednog uloženog evra ili dolara od strane Srbije..
Ko zaduži Srbiju i za 100 $ zbog gradnje kanala, postaće ZLOČINAC u rangu RATNOG PROFITERA...
I da budemo svesni, da će Morava biti zagađena i da posle nema navodnjavanja i uvećanih prinosa od poljoprivrede.

Nebojsa

pre 11 godina

Ko je uopste ovaj Bacevic? Ministar za nesto?
Dajte ljudi da uradimo ono sto je realno, da osposobimo kanale za navodnjavanje i da ocistimo Juznu Moravu. Hajde, ako ste spremni za megalomaniju, budite prvo spremni za ove jednostavnije aktivnosti.

Z.

pre 11 godina

Meni samo nije jasno da li je iko ikada pitao Makedonce i Grke da li oni hoce da prave kanal? Takav ozbiljan projekat koji obuhvata tri drzave bi svakako morao da bude usaglasen na nivou drzava. A ovako, za neke nase unutrasnje politicke potrebe se samo prica, a druge drzave su bez reakcije...

spacabound

pre 11 godina

Kako vi iz SNSa lozite ovaj napaceni narod!!! Najgore sto vam i veruju!! Dokle vise, vi cete da pravite kanal, pa kao idete u Kinu, a tu lozite glasace kako ste otisli po pare za izgradnju kanala, a sa Grcima i Makedincima niko nije ni pricao. A bez njih nema kanala!! E sto je glup narod ako veruje u ove gluposti! A to sto za 6 meseci ni jedno radno mesto niste otvorili to nikom nista, za to vam je kriv DS, sve poskupljije i za to vam je kriv DS...smarate

nebojsa

pre 11 godina

koji je nedostatak koriscenja dunava ? roterdam-konstanca http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Constanta-Rotterdam_DE.PNG

austrija nema izlaz na more pa nije opsednuta da kopa kanal kroz dve tudje drzave do mora, a ekonomija im je uspesna.

ko je ode lud!?!?!?!?

Petar

pre 11 godina

Što reče pre neki dan Đilas , ovom "ministru" rudarstva, uvek zaboravim kako se zove, Bačević, da Bačević, trebalo bi mu oduzeti pasoš, opasno je da su takvi ljudi na bilo kakvoj funkciji. A i njegov "sekretar" ništa manje nije opasan , fascinantni su naprednjački kadrovi u ovom ministarstvu ,što sa svojim neznanjem, što koliko su bahati, a mogu da zamislim koliko se ugrađuju, o dnevnicama, šemama,rasipanju, to ćemo morati da sačekamo da dođe neki novi ministar pa da vidimo razmere nanesene štete ove ekipe.

malden

pre 11 godina

Ovo mi lici na Titovo vreme kad su se odluke donosile na osnovu partijskog misljenja a ne na osnovu ekonomske isplatljivosti. Lici mi na anegdotu o smederevskoj zelezari, da u okolini Smedereva radja kavalitetno grozdje, pa su napravili zelezaru koja proizvodi gvozdje, valjda Tito nije dobro razumeo razliku izmedju grozdje i gvozdje!

Aleksandar

pre 11 godina

da l' prvo put neki da se izgradi? ili da se postojeci dovedu u normalno stanje? ili pruga na primer? ili bilo sta smisleno po nekom racionalnom redosledu prioriteta?

mile

pre 11 godina

Kad su u kampanji pricali o kanali svi su govorili da je to laz u izborne svrhe.Sad kad ljudi hoce da odrade sto su obecali napadaju ih iz straha jer ako to odrade ovi nikad vise nece doci na vlast da bi mogli da kradu.

DARKO

pre 11 godina

Vazno je da se digne kredit a Makedoniju i Grcku ko pita???? Koji je njihov zvanicni stav??? Makedonija i Grcka u zajednickom projektu, pa to je nemoguce!

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

Očito ni sam ministar ne veruje da će kanal biti građen, a ništa o tome ne znaju ni Grci ni Makedonci. Bitno je samo da se uzme neko milionče za projekat. :)

Nebojsa

pre 11 godina

Ko je uopste ovaj Bacevic? Ministar za nesto?
Dajte ljudi da uradimo ono sto je realno, da osposobimo kanale za navodnjavanje i da ocistimo Juznu Moravu. Hajde, ako ste spremni za megalomaniju, budite prvo spremni za ove jednostavnije aktivnosti.

Z.

pre 11 godina

Meni samo nije jasno da li je iko ikada pitao Makedonce i Grke da li oni hoce da prave kanal? Takav ozbiljan projekat koji obuhvata tri drzave bi svakako morao da bude usaglasen na nivou drzava. A ovako, za neke nase unutrasnje politicke potrebe se samo prica, a druge drzave su bez reakcije...

malden

pre 11 godina

Ovo mi lici na Titovo vreme kad su se odluke donosile na osnovu partijskog misljenja a ne na osnovu ekonomske isplatljivosti. Lici mi na anegdotu o smederevskoj zelezari, da u okolini Smedereva radja kavalitetno grozdje, pa su napravili zelezaru koja proizvodi gvozdje, valjda Tito nije dobro razumeo razliku izmedju grozdje i gvozdje!

goran

pre 11 godina

Koridor 10, koridor 11, Moravski koridor, tunel kroz Frusku goru, autoput Nis- Pristina i kanal do Soluna... Kakav fantastican uspeh srpskih populitičara.

spacabound

pre 11 godina

Kako vi iz SNSa lozite ovaj napaceni narod!!! Najgore sto vam i veruju!! Dokle vise, vi cete da pravite kanal, pa kao idete u Kinu, a tu lozite glasace kako ste otisli po pare za izgradnju kanala, a sa Grcima i Makedincima niko nije ni pricao. A bez njih nema kanala!! E sto je glup narod ako veruje u ove gluposti! A to sto za 6 meseci ni jedno radno mesto niste otvorili to nikom nista, za to vam je kriv DS, sve poskupljije i za to vam je kriv DS...smarate

govoritj Moskva

pre 11 godina

Ovaj TOMIN rodjak(otac zene Nikolicevog starijeg sina Radomira) em sto je priznao da radi za RUSE i da je na njihovom platnom spisku(ne zaboravite pod njegovom ingerencijom je visina RUDNE RENTE ,koja je u Srbiji za Ruse pet puta manja nego u njihovoj Rusiji)em vas totalno zaludjuje i zaduzuje i uvlaci vas u NEOPISIVE probleme,koje ce te imati ako RUSI i KINEZI krenu da se bave tim kanalom.ne da ce te biti IZOPSTENI iz Evrope ,nego ce oko vas biti podignut novi KINESKI ZID visine 50 metara.

Automedont

pre 11 godina

Ovaj lik mi nevidjeno ide na jetru sa svojim genijalnim inicijativama tipa eksploatacija nikla u nacionalnom parku i prekopavanje pola Balkana da bi se kanalom spojile dve neplovne reke radi transporta do Solunske luke nepostojecih prozivoda ruinirane industrije. Kako mali Djokica zamislja razvoj privrede. Svi pre njega su prevideli tu spasonosnu ideju i sad se nasao vizionar da nam otvori oci...

Petar

pre 11 godina

Što reče pre neki dan Đilas , ovom "ministru" rudarstva, uvek zaboravim kako se zove, Bačević, da Bačević, trebalo bi mu oduzeti pasoš, opasno je da su takvi ljudi na bilo kakvoj funkciji. A i njegov "sekretar" ništa manje nije opasan , fascinantni su naprednjački kadrovi u ovom ministarstvu ,što sa svojim neznanjem, što koliko su bahati, a mogu da zamislim koliko se ugrađuju, o dnevnicama, šemama,rasipanju, to ćemo morati da sačekamo da dođe neki novi ministar pa da vidimo razmere nanesene štete ove ekipe.

PokaziSvojCV

pre 11 godina

Milan Bačević je rođen 1953. godine u Komoranu. Završio je Prirodno-matematički fakultet, a magistrirao i doktorirao je u Skoplju. Po obrazovanju je prostorni planer. Pre nego što je postao član SNS-a, bio je poslanik SRS-a u dva mandata i zamenik ministra za nauku i tehnologiju do 2000. godine.

Profesor je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Bačević važi za čoveka za vezu SNS-a sa strankom Jedinstvena Rusija.

Takođe se pominje i kao treći čovek naprednjaka, a njegova ćerka Milena udata je za mlađeg Nikolićevog sina Branislava. 2012. je izabran na mesto ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.
---
Toliko o tome.

Goran

pre 11 godina

G-dine druze Bacevicu, nadam se da nece doci taj dan. Je li naprednjaci, jel `lebac i dalje tri dinara? Jel vam zao Curuvije? Ovakve nebuloze kao za ovaj kanal mogu da se porede samo sa lazima G17+ i JUL-om. SNS je dugorocno gledano veoma opasna i stetna stranka za Srbiju i region. Alo, poskupela struja, o nezaposlenosti vas nisam ni cuo da pricate, o pokretanju bilo kakve proizvodnje takodje. O cemu vi uopste pricate? Sa vasim kanalima, SVI CEMO DA BUDEMO U KANALU!!! (vec jesmo)

nebojsa

pre 11 godina

koji je nedostatak koriscenja dunava ? roterdam-konstanca http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Constanta-Rotterdam_DE.PNG

austrija nema izlaz na more pa nije opsednuta da kopa kanal kroz dve tudje drzave do mora, a ekonomija im je uspesna.

ko je ode lud!?!?!?!?

KONCESIJA ili LJUTA TRAVA

pre 11 godina

Kanal Beograd-Solun može da se gradi samo kao KONCESIJA, bez i jednog uloženog evra ili dolara od strane Srbije..
Ko zaduži Srbiju i za 100 $ zbog gradnje kanala, postaće ZLOČINAC u rangu RATNOG PROFITERA...
I da budemo svesni, da će Morava biti zagađena i da posle nema navodnjavanja i uvećanih prinosa od poljoprivrede.

Ne mogu da verujem...

pre 11 godina

Pocelo je kao vic,a sada je veoma los vic!
Radikali su pokusali sa izlaskom na more kod Karlobaga,onda je C.Gora bila opcija,a sad preko nekakvog kanala na more!?? Srbiji toliko toga je prece pa ako nekada STRUCNJACI tako to vide,mozda i kanal,ali ne ovaj prijatelj Tomin da ovakve odluke donosi! Ovo je je suludo!

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

Očito ni sam ministar ne veruje da će kanal biti građen, a ništa o tome ne znaju ni Grci ni Makedonci. Bitno je samo da se uzme neko milionče za projekat. :)

q

pre 11 godina

Alo covece. Kome treba taj kanal ?????? Sta ce tuda da plove prekookeanski brodovi ej. Pa Dunav je plitka reka i kad su susne godine otezana je plovidba. Vardar prakticno ne postoji kad je susa, tuda ni camac ne moze da prodje, da Moravu i ne pominjem. Cak i da se sve to izgradi, kakav vi zamislate da bi tuda isao promet. OVO ZALUDJIVANJE NARODA SKUPO CETE PLATITI.

TRex

pre 11 godina

Trebalo je tražiti od Nemačke da uradi 'Studiju izvodljivosti' za tu sumanutu ideju, jer samo bi oni eventualno slali barže kroz takav kanal. Naravno, tek ako pristanu Makedonija i Grčka da naprave neki kanal od reke Vardara... Ovako, uopšte nije bitno šta će da kažu Kinezi, kojima bi odgovaralo da prokopaju neki kanal i uzmu neki dinar za radove. Drugim rečima, ministar je na pogrešnoj adresi sa pogrešnom idejom.

DARKO

pre 11 godina

Vazno je da se digne kredit a Makedoniju i Grcku ko pita???? Koji je njihov zvanicni stav??? Makedonija i Grcka u zajednickom projektu, pa to je nemoguce!

Bocajlo

pre 11 godina

Ne znam, ja jesam laik za ove stvari ali rukovodeci se po mom letosnjem iskustvu ovo mi zvuci kao besmislica decenije. Grandiozna, skupa,a najverovatnije i stetna. Naime, letos sam proputaovao kroz ove drzave nesudjene ortakinje i da vam pravo kazem, koliko sam video i koliko mi je auto osetio, one nisu u stanju da se izbore ni sa valjanim auto putem, a kamoli nekakvim utopijskim kanalima.

EUSTAHIJE BRZIĆ

pre 11 godina

Ma kakav kanal, to je megalomanski projekat koji em košta papreno em bi se taj kanal gradio decenijama... Pa ljudi mi 30 godina gradimo obilaznicu oko Beograda i još je nismo završili... Mnogo bolja opcija je brza pruga! Kad bi imali pruge i vozove kakvi postoje u razvijenim zemljama, od Beograda do Soluna bi se stizalo za manje od 3 sata! Za one koji možda ne znaju trenutno voz Bgd-Solun putuje oko 15 sati i to ako ne bude nikakvih problema a obično ih bude!

Pavle

pre 11 godina

Šta će nam kanal do Soluna, znaju li ovi naši stručnjaci koliko su skuplje takse i ležarina u Solunu. To je potpuno neisplativo, put robe preko Rijeke je neuporedivo jeftiniji!!!

Laza

pre 11 godina

ovaj covek ne zna sta ce sa sobom,prvo se zalagao za otvaranje rudnika nikla u sred sumadija da unisti i ono malo Srbije sto nam je ostalo,a sad prica bajke da nas nece zaduziti projekat u sred ogromne krize gde male zemlje kao sto je Srbija jedva sastavljaju kraj s krajem...neverovatno...odosmo u duznicko ropstvo ako se ispuni taj plan

TRex

pre 11 godina

Za takav kanal NEMA DOVOLjNO VODE !.. i đzaba je dalje uopšte pisati i govoriti... A, uzimati vodu od Dunava, značilo bi ugroziti đerdapske elektrane. Prema tome sve je ovo priča jednog običnog diletanta koji se našao u vladi zahvaljujući rođačkim vezama.

Vizionar

pre 11 godina

Ama , ljudi, da li imamo neku bolju ideju? Pa V.Morava je toliko plitka , tokom leta, da mogu da plove samo decji -papirni i plasticni , brodici. Svako hoce da sebi podigne spomenik , za zivota, neka vrsta "piramide". Strasno, duzni smo k'o Grcka a mi bi jos da dizemo kredite? Gospodo, podizite privredu a ne spomenike!

Aleksandar

pre 11 godina

da l' prvo put neki da se izgradi? ili da se postojeci dovedu u normalno stanje? ili pruga na primer? ili bilo sta smisleno po nekom racionalnom redosledu prioriteta?

patriota

pre 11 godina

Ovo je stara i dobra ideja jer bi na taj nacin zivot u Pomoravlju ponovo postao podnosljiv i moguc jer je sada uz beogradizaciju Srbije nemoguce opstati van BG a posebno u centralnoj Srbiji koja je nekad bila jak trgovinski i industrijski region a posebno Paracin. Naravno KONCESIJE su neminovne.

Istvan

pre 11 godina

"On je istakao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta sa predstavnicima Grčke i Makedonije pominjao izgradnju tog kanala i da zvanični razgovori sa te dve zemlje tek predstoje"
Onda sta ces Ti u Kini?
Grcima i Makedoncima bio nezgodno da kazu,ovo je glupost:-)

AleksandarK

pre 11 godina

Ne vidim sta je sporno vezano za kanal?Ako studija pokaze da je opravdano ulaganje i da ce se obavljati saobracaj kao i izgraditi hidroelektranice i pomoci u navodnjavanju..Zasto opozicija sve osporava?Nemoguce da samo oni znaju kako treba,a 12 godina se samo trpalo u dzepove!!

informacije su besplatne

pre 11 godina

Ovo mi lici na Titovo vreme kad su se odluke donosile na osnovu partijskog misljenja a ne na osnovu ekonomske isplatljivosti. Lici mi na anegdotu o smederevskoj zelezari, da u okolini Smedereva radja kavalitetno grozdje, pa su napravili zelezaru koja proizvodi gvozdje, valjda Tito nije dobro razumeo razliku izmedju grozdje i gvozdje!
(malden, 25. januar 2013 10:12)

Jel' moguce da vas ima toliko koji verujete u tu glupost oko Tita i zelezare Smederevo?Ovo je u Srbij trend,zivi zivot i veruj iskljucivo na osnovu predrasuda.Jadno.

http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/ucimo_od_josipa_broza_i_djordja_vajferta.46.html?news_id=235733

Evo malo da se obrazujes.
Zelezara u Smedervu postoji 100 godina,dakle daleko pre Tita.

A Tito je za sve ove danas velemajstor,car,kralj,vizionar,spasilac.I nema smisla porediti ga sa ovim cirkusantima.Pa oni jos nisu uspeli da rasprodaju sve sto je posle Tita ostalo.

A ova budalastina sa kanalom ne zasluzuje komentar.

Pantagruel

pre 11 godina

Пратим ову тему и често читам коментаре у којима се просипа горчина "зашто прво не прочисте канале по Војводини?". Мој отац је пецарош који много времена проводи по тим војвођанским каналима и он тврди да су за такво њихово бедно стање одговорни власници плацева који су себично и неодговорно насипали читаве камионе земље и шута у корито канала, да би за неколико метара продужили своје плацеве, на којима су сазидали куће (иако је градња у тим зонама била законом забрањена). Каже да би свакога ко је то урадио натерао да сам врати у првобитно стање корито канала испред свога плаца и то искључиво уз употребу лопате и колица, без да држава издвоји и један динар за исправљање њиховог примитивизма и безакоња.

Beban

pre 11 godina

Pa sad....ako svaki kinez dodje i zabode po jedan asov, mozda to i ne bude tako skupa investicija. Mozda mu je to ideja koju nece da kaze nikom.

Beban

pre 11 godina

Sta se bre stalno bunite?? Ja da vam velim: Covek je vizionar! Najveca investicija je uvoz 1000 tona pirinca i 100 tona GM arentiske govedine da se narani tih 10 miliona kineza sa asovima. Projekat ce trajati dok kinezi ne iskopaju i poslednji asov a onda ce prike da dodju i udare svecani pecat tom cinu kada puste vodu. Ljudi, mi nemamo nacina da se oslobodimo plasticnih boca u nasim rekama nego da iskopamo kanal i pustimo ih braci Grcima da se oni igraju sa tim, ionako nemaju posla. Sve je covek predvideo. I neka mi neko kaze da SNS nema kadrove!!!

brka

pre 11 godina

Velika vecina naseg naroda je poslusna i cak i ako im se ne dopada ideja cutace pa ovi mogu da rade sta hoce u Srbiji. Taj kanal je besmislica i Srbiji ne donosi nista dobro. Jedini spas je da se uzdamo u pamet Grka i Makedonaca. Samo jos da nam neko objasni sta ce Grcima i Makedoncima besmisleni kanal. Sto bi se oni baktali sa glupostima , imaju oni vaznijih problema.Ali gospodo glasali ste i sada uzivajte

Mož da bidne al ne mora da znači

pre 11 godina

Bez "studije izvodljivosti" sve ostale priče su bespredmetne i neutemeljene u realnosti?!
Koncesiono finansiranje je, ipak, najspornije, jer da bi Kina i druge zainteresovane zemlje ulože ogromna sredstva u ovu koncesiju, ako nemaju ekonomskog opravdanja i mogućnosti učešća, zbog ekonomske krize, ceo "idejni projekat" dovodi u pitanje - čemu sve to u najpovoljnijem ekonomskom trenutku za čitav svet?!

Stevan

pre 11 godina

Da podsetim ove skorojevice da Panamski kanal nije gradila Panama. Prvo su gradili Francuzi pa su bankrotirali, potom su preuzeli Amerikanci pa su I oni pukli, tek u trecem pokusaju, sa medjunarodnim konzorcijumom je izgradjen kanal. Panama nema veze sa gradnjom kanala, cak nije ucestvovala u pripremama, osim sto danas uzima mali harac.

daleko sam ja

pre 11 godina

Ovako nesto da prica EU i da ce EU to da finansira , ja bi mozda i pomislio da ce se to ostvariti. Ali Srbija???? Ma ja samo cekam kada ce ovaj ministar da izjavi da ce da napravi pokretne stepenice do Meseca pa lepo da idemo na Mesec i nazad bez da pravimo rakete . A da nam zavide USA , Rusija, Kina, Indija.... Kanal Beograd- Solun ??? Pa ti i malo dete zna da je nemoguce ne za Srbiju nego za celi Balkan da se udruzi . Ocisti ti ministre kanal Dunav -Tisa -Dunav pa onda pravi drugi kanal od 500 km.

mile

pre 11 godina

Kad su u kampanji pricali o kanali svi su govorili da je to laz u izborne svrhe.Sad kad ljudi hoce da odrade sto su obecali napadaju ih iz straha jer ako to odrade ovi nikad vise nece doci na vlast da bi mogli da kradu.

Igor

pre 11 godina

Prvo bi trebalo završiti započeto čišćenje Južne Morave jer ako se to ne uradi nestaće reka komplet u smeću! Pogledajte ovo http://vimeo.com/21783249

olijov

pre 11 godina

Pa ako bi ste meni predali vlast, ne bi se Srbija zaduzivala. Evo, obecavam da ne bih odustao od te vase sulude ideje, ali bi mi svi, Predsednik, cela Vlada i svi poslanici u Skupstini, zaduzili po lopatu! Kopali bi ste do kraja vremena, za platu od 150 evra mesecno!

klenga

pre 11 godina

godinama sam plovio po gornjem dunavu,sve jezero do jezera,izuzetno lepo,pogotovu leti,putničkih brodova,glisera,čamaca bezbroj...po obalama šatori,kampprikolice,motoristi,biciklisti...sve šareno,mlado,veselo puno života...meni su uvek bili najlepši stepenasti vinogradi iznad Johenštajma...kanal,ustvari praktično niz jezera jedno iznad drugog je fenomenalna stvar, i svako ko tvrdi drugačije ustvari ne zna ili laže...ako ovaj crni režim išta dobro uradi ,to bi bio početak gradnje tog kanala...prošao sam i panamski,i suecki i velika jezera sve do grada duluta...ma,to je prosto veličanstveno i kada bi samo delić tog ambijenta,te monumentalnosti,te lepote i romantike bi unesen u naše tri morave,nesretni naprednjaci bi me kupili do kraja ovog mog,još ne tako dugog i bednog života...

Ivan

pre 11 godina

Premda smatram sve ovo praznom pričom, te smatram da na ovom ništa neće biti učinjeno, mislim da bi taj kanal bio zaista od koristi. Vodeni transport je najjeftiniji. Pošto su Rumuni i Bugari dosta ozbiljno konkurisali korisoru 10 koridorom 4, kao zamlje EU kroz koje je lakše proći itd. bar kada je u pitanju teretni saobraćaj, ovim kanalom bi se verovatno vratila ravnoteža transporta robe kroz našu zemlju, a možda bi čak bila i u našu korist. Jer taj put bi definitivno bio najkraća veza severnog mora i srednje i zapadne Evrope sa mediteranskim basenom i dalje prema Indijskom okeanu kroz Suecki kanal.

Samo ovde odavno nema pameti da se to uvidi i uradi bez "kraduckanja."

bananijanac

pre 11 godina

Ovaj like je rekao da nas niklovanje nece otrovati. Simpaticno je to sa kanalom, oduvek mi je bilo zanimljivo (stara je to ideja), ali kad ovakav vodi takav porjekat - do djavola onda.

mIrKo

pre 11 godina

Pre nego sto se pocne sa tim plovnim putem za Solun (nije losa ideja)
neka se prvo ocisti DTV i Veliki Backi kanal, a uporedno sa tim da se ojacaju brane i nasipi kraj Dunava

MUKNAVI

pre 11 godina

Blago zabama,ako ovo pocnu da riljaju.Prvo ce morati da se sklone ,a kada "zavrse" radikali kanalce,vracaju se zabe nazad i onda meraja za njih!

КОНЦЕСИЈА и ЕКОЛОГИЈА

pre 11 godina

*
Може градња канала Београд-Солун, под ДВА УСЛОВА:

1). без финансијског учешћа Србије,

2). да страни инвеститори уграде ЕКОЛОШКУ опрему за пречишћавање воде,
како би се Морава могла користити за наводњавање.

ja

pre 11 godina

prvo, nista ne znate a ostavljate komentare po naredjenjima vasih (DS) stranackih sefova. To sta je Djilas rekao vise nikog zivog ne zanima osim zaposlenih u njegovim agencijama i uskog kruga ulizivaca vozdu u samoj stranci. ja sam bivsi glasac DS-a i moj prvi kriterijum za ocenu bilo cega jeste sta kaze Djilas - ako je on protiv ili kritican, onda mora biti dobra stvar! Ako je on za ili podrzava, onda je izvesno lose! Drugo, vest je da studija opravdanosti nece nas da kosta!!!! a sta je lose ako bez troska za nas dobijemo studiju opravdanosti? ajde da raspravljamo jel opravdano ili nije kad vidimo studiju (koju necemo platiti).

klenga

pre 11 godina

p.s.moramda dodam,na gornjem dunavu ni u austriji ,ni u nemačkoj, nema ni komaraca ni mušica...graditelji našeg kanala to svakako moraju da imaju u vidu...

Milica

pre 11 godina

" kada dođe vreme, za izgradnju biti pronađen model finansiranja"

To znači da prvo morate da pokrpite mnogo rupa, od plata i penzija, do inflacije, naravno i da se pozapošljavaju svi oni koji ne rade. U suprotnom to vreme neće nikada doći. A ako krenete bez toga sa projektom, poubijaćete zbog kanala građane države koji nemaju šta da jedu.

Na tasu stoji sa jedne strane ljudi, sa druge kanal. Koju ćete izabrati?
(Retoričko pitanje na koje znam odgovor).

КОНЦЕСИЈА и ЕКОЛОГИЈА

pre 11 godina

Може КОНЦЕСИЈА за канал Београд-Солун, без финансијског учешћа Србије,
уз УСЛОВ да страни инвеститори уграде ЕКОЛОШКУ опрему за пречишћавање воде,
како би се Морава могла користити за наводњавање.

Djenka

pre 11 godina

Procitajte pa komentarisite. http://www.tvojportal.com/index.php/sr/ekonomija/ekonomija/item/21986-kanal-dunav-morava-vardar-solun-predlog-projekta-za-strate%C5%A1ku-saradnju-s-nr-kinom.html

rade

pre 11 godina

Prvo je osvojena Panama pa su postavljene vojne baze .Zatim je počelo kopanje.
Zašto je Bondstil tamo gde je.
Kanal je projektovan 1999.Kopaće se.Koristi će mo imati mi a veću oni koji će ga čuvati(nimalo laka i veoma,veoma važna,jako jako važna stvar)
Na sreću ovoga puta ne od Srba.
"I mi ulazimo u akciju da bi očuvali interese Nemačke" Scharping ,ministar odbrane 1999.godine.

AleksandarK

pre 11 godina

Ne vidim sta je sporno vezano za kanal?Ako studija pokaze da je opravdano ulaganje i da ce se obavljati saobracaj kao i izgraditi hidroelektranice i pomoci u navodnjavanju..Zasto opozicija sve osporava?Nemoguce da samo oni znaju kako treba,a 12 godina se samo trpalo u dzepove!!

patriota

pre 11 godina

Ovo je stara i dobra ideja jer bi na taj nacin zivot u Pomoravlju ponovo postao podnosljiv i moguc jer je sada uz beogradizaciju Srbije nemoguce opstati van BG a posebno u centralnoj Srbiji koja je nekad bila jak trgovinski i industrijski region a posebno Paracin. Naravno KONCESIJE su neminovne.

mile

pre 11 godina

Kad su u kampanji pricali o kanali svi su govorili da je to laz u izborne svrhe.Sad kad ljudi hoce da odrade sto su obecali napadaju ih iz straha jer ako to odrade ovi nikad vise nece doci na vlast da bi mogli da kradu.

ja

pre 11 godina

prvo, nista ne znate a ostavljate komentare po naredjenjima vasih (DS) stranackih sefova. To sta je Djilas rekao vise nikog zivog ne zanima osim zaposlenih u njegovim agencijama i uskog kruga ulizivaca vozdu u samoj stranci. ja sam bivsi glasac DS-a i moj prvi kriterijum za ocenu bilo cega jeste sta kaze Djilas - ako je on protiv ili kritican, onda mora biti dobra stvar! Ako je on za ili podrzava, onda je izvesno lose! Drugo, vest je da studija opravdanosti nece nas da kosta!!!! a sta je lose ako bez troska za nas dobijemo studiju opravdanosti? ajde da raspravljamo jel opravdano ili nije kad vidimo studiju (koju necemo platiti).

malden

pre 11 godina

Ovo mi lici na Titovo vreme kad su se odluke donosile na osnovu partijskog misljenja a ne na osnovu ekonomske isplatljivosti. Lici mi na anegdotu o smederevskoj zelezari, da u okolini Smedereva radja kavalitetno grozdje, pa su napravili zelezaru koja proizvodi gvozdje, valjda Tito nije dobro razumeo razliku izmedju grozdje i gvozdje!

Nebojsa

pre 11 godina

Ko je uopste ovaj Bacevic? Ministar za nesto?
Dajte ljudi da uradimo ono sto je realno, da osposobimo kanale za navodnjavanje i da ocistimo Juznu Moravu. Hajde, ako ste spremni za megalomaniju, budite prvo spremni za ove jednostavnije aktivnosti.

Z.

pre 11 godina

Meni samo nije jasno da li je iko ikada pitao Makedonce i Grke da li oni hoce da prave kanal? Takav ozbiljan projekat koji obuhvata tri drzave bi svakako morao da bude usaglasen na nivou drzava. A ovako, za neke nase unutrasnje politicke potrebe se samo prica, a druge drzave su bez reakcije...

govoritj Moskva

pre 11 godina

Ovaj TOMIN rodjak(otac zene Nikolicevog starijeg sina Radomira) em sto je priznao da radi za RUSE i da je na njihovom platnom spisku(ne zaboravite pod njegovom ingerencijom je visina RUDNE RENTE ,koja je u Srbiji za Ruse pet puta manja nego u njihovoj Rusiji)em vas totalno zaludjuje i zaduzuje i uvlaci vas u NEOPISIVE probleme,koje ce te imati ako RUSI i KINEZI krenu da se bave tim kanalom.ne da ce te biti IZOPSTENI iz Evrope ,nego ce oko vas biti podignut novi KINESKI ZID visine 50 metara.

Pavle

pre 11 godina

Šta će nam kanal do Soluna, znaju li ovi naši stručnjaci koliko su skuplje takse i ležarina u Solunu. To je potpuno neisplativo, put robe preko Rijeke je neuporedivo jeftiniji!!!

rade

pre 11 godina

Prvo je osvojena Panama pa su postavljene vojne baze .Zatim je počelo kopanje.
Zašto je Bondstil tamo gde je.
Kanal je projektovan 1999.Kopaće se.Koristi će mo imati mi a veću oni koji će ga čuvati(nimalo laka i veoma,veoma važna,jako jako važna stvar)
Na sreću ovoga puta ne od Srba.
"I mi ulazimo u akciju da bi očuvali interese Nemačke" Scharping ,ministar odbrane 1999.godine.

spacabound

pre 11 godina

Kako vi iz SNSa lozite ovaj napaceni narod!!! Najgore sto vam i veruju!! Dokle vise, vi cete da pravite kanal, pa kao idete u Kinu, a tu lozite glasace kako ste otisli po pare za izgradnju kanala, a sa Grcima i Makedincima niko nije ni pricao. A bez njih nema kanala!! E sto je glup narod ako veruje u ove gluposti! A to sto za 6 meseci ni jedno radno mesto niste otvorili to nikom nista, za to vam je kriv DS, sve poskupljije i za to vam je kriv DS...smarate

Goran

pre 11 godina

G-dine druze Bacevicu, nadam se da nece doci taj dan. Je li naprednjaci, jel `lebac i dalje tri dinara? Jel vam zao Curuvije? Ovakve nebuloze kao za ovaj kanal mogu da se porede samo sa lazima G17+ i JUL-om. SNS je dugorocno gledano veoma opasna i stetna stranka za Srbiju i region. Alo, poskupela struja, o nezaposlenosti vas nisam ni cuo da pricate, o pokretanju bilo kakve proizvodnje takodje. O cemu vi uopste pricate? Sa vasim kanalima, SVI CEMO DA BUDEMO U KANALU!!! (vec jesmo)

klenga

pre 11 godina

godinama sam plovio po gornjem dunavu,sve jezero do jezera,izuzetno lepo,pogotovu leti,putničkih brodova,glisera,čamaca bezbroj...po obalama šatori,kampprikolice,motoristi,biciklisti...sve šareno,mlado,veselo puno života...meni su uvek bili najlepši stepenasti vinogradi iznad Johenštajma...kanal,ustvari praktično niz jezera jedno iznad drugog je fenomenalna stvar, i svako ko tvrdi drugačije ustvari ne zna ili laže...ako ovaj crni režim išta dobro uradi ,to bi bio početak gradnje tog kanala...prošao sam i panamski,i suecki i velika jezera sve do grada duluta...ma,to je prosto veličanstveno i kada bi samo delić tog ambijenta,te monumentalnosti,te lepote i romantike bi unesen u naše tri morave,nesretni naprednjaci bi me kupili do kraja ovog mog,još ne tako dugog i bednog života...

brka

pre 11 godina

Velika vecina naseg naroda je poslusna i cak i ako im se ne dopada ideja cutace pa ovi mogu da rade sta hoce u Srbiji. Taj kanal je besmislica i Srbiji ne donosi nista dobro. Jedini spas je da se uzdamo u pamet Grka i Makedonaca. Samo jos da nam neko objasni sta ce Grcima i Makedoncima besmisleni kanal. Sto bi se oni baktali sa glupostima , imaju oni vaznijih problema.Ali gospodo glasali ste i sada uzivajte

Ne mogu da verujem...

pre 11 godina

Pocelo je kao vic,a sada je veoma los vic!
Radikali su pokusali sa izlaskom na more kod Karlobaga,onda je C.Gora bila opcija,a sad preko nekakvog kanala na more!?? Srbiji toliko toga je prece pa ako nekada STRUCNJACI tako to vide,mozda i kanal,ali ne ovaj prijatelj Tomin da ovakve odluke donosi! Ovo je je suludo!

Istvan

pre 11 godina

"On je istakao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta sa predstavnicima Grčke i Makedonije pominjao izgradnju tog kanala i da zvanični razgovori sa te dve zemlje tek predstoje"
Onda sta ces Ti u Kini?
Grcima i Makedoncima bio nezgodno da kazu,ovo je glupost:-)

PokaziSvojCV

pre 11 godina

Milan Bačević je rođen 1953. godine u Komoranu. Završio je Prirodno-matematički fakultet, a magistrirao i doktorirao je u Skoplju. Po obrazovanju je prostorni planer. Pre nego što je postao član SNS-a, bio je poslanik SRS-a u dva mandata i zamenik ministra za nauku i tehnologiju do 2000. godine.

Profesor je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Bačević važi za čoveka za vezu SNS-a sa strankom Jedinstvena Rusija.

Takođe se pominje i kao treći čovek naprednjaka, a njegova ćerka Milena udata je za mlađeg Nikolićevog sina Branislava. 2012. je izabran na mesto ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.
---
Toliko o tome.

DARKO

pre 11 godina

Vazno je da se digne kredit a Makedoniju i Grcku ko pita???? Koji je njihov zvanicni stav??? Makedonija i Grcka u zajednickom projektu, pa to je nemoguce!

Petar

pre 11 godina

Što reče pre neki dan Đilas , ovom "ministru" rudarstva, uvek zaboravim kako se zove, Bačević, da Bačević, trebalo bi mu oduzeti pasoš, opasno je da su takvi ljudi na bilo kakvoj funkciji. A i njegov "sekretar" ništa manje nije opasan , fascinantni su naprednjački kadrovi u ovom ministarstvu ,što sa svojim neznanjem, što koliko su bahati, a mogu da zamislim koliko se ugrađuju, o dnevnicama, šemama,rasipanju, to ćemo morati da sačekamo da dođe neki novi ministar pa da vidimo razmere nanesene štete ove ekipe.

informacije su besplatne

pre 11 godina

Ovo mi lici na Titovo vreme kad su se odluke donosile na osnovu partijskog misljenja a ne na osnovu ekonomske isplatljivosti. Lici mi na anegdotu o smederevskoj zelezari, da u okolini Smedereva radja kavalitetno grozdje, pa su napravili zelezaru koja proizvodi gvozdje, valjda Tito nije dobro razumeo razliku izmedju grozdje i gvozdje!
(malden, 25. januar 2013 10:12)

Jel' moguce da vas ima toliko koji verujete u tu glupost oko Tita i zelezare Smederevo?Ovo je u Srbij trend,zivi zivot i veruj iskljucivo na osnovu predrasuda.Jadno.

http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/ucimo_od_josipa_broza_i_djordja_vajferta.46.html?news_id=235733

Evo malo da se obrazujes.
Zelezara u Smedervu postoji 100 godina,dakle daleko pre Tita.

A Tito je za sve ove danas velemajstor,car,kralj,vizionar,spasilac.I nema smisla porediti ga sa ovim cirkusantima.Pa oni jos nisu uspeli da rasprodaju sve sto je posle Tita ostalo.

A ova budalastina sa kanalom ne zasluzuje komentar.

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

Očito ni sam ministar ne veruje da će kanal biti građen, a ništa o tome ne znaju ni Grci ni Makedonci. Bitno je samo da se uzme neko milionče za projekat. :)

TRex

pre 11 godina

Za takav kanal NEMA DOVOLjNO VODE !.. i đzaba je dalje uopšte pisati i govoriti... A, uzimati vodu od Dunava, značilo bi ugroziti đerdapske elektrane. Prema tome sve je ovo priča jednog običnog diletanta koji se našao u vladi zahvaljujući rođačkim vezama.

nebojsa

pre 11 godina

koji je nedostatak koriscenja dunava ? roterdam-konstanca http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Constanta-Rotterdam_DE.PNG

austrija nema izlaz na more pa nije opsednuta da kopa kanal kroz dve tudje drzave do mora, a ekonomija im je uspesna.

ko je ode lud!?!?!?!?

Bocajlo

pre 11 godina

Ne znam, ja jesam laik za ove stvari ali rukovodeci se po mom letosnjem iskustvu ovo mi zvuci kao besmislica decenije. Grandiozna, skupa,a najverovatnije i stetna. Naime, letos sam proputaovao kroz ove drzave nesudjene ortakinje i da vam pravo kazem, koliko sam video i koliko mi je auto osetio, one nisu u stanju da se izbore ni sa valjanim auto putem, a kamoli nekakvim utopijskim kanalima.

daleko sam ja

pre 11 godina

Ovako nesto da prica EU i da ce EU to da finansira , ja bi mozda i pomislio da ce se to ostvariti. Ali Srbija???? Ma ja samo cekam kada ce ovaj ministar da izjavi da ce da napravi pokretne stepenice do Meseca pa lepo da idemo na Mesec i nazad bez da pravimo rakete . A da nam zavide USA , Rusija, Kina, Indija.... Kanal Beograd- Solun ??? Pa ti i malo dete zna da je nemoguce ne za Srbiju nego za celi Balkan da se udruzi . Ocisti ti ministre kanal Dunav -Tisa -Dunav pa onda pravi drugi kanal od 500 km.

Ivan

pre 11 godina

Premda smatram sve ovo praznom pričom, te smatram da na ovom ništa neće biti učinjeno, mislim da bi taj kanal bio zaista od koristi. Vodeni transport je najjeftiniji. Pošto su Rumuni i Bugari dosta ozbiljno konkurisali korisoru 10 koridorom 4, kao zamlje EU kroz koje je lakše proći itd. bar kada je u pitanju teretni saobraćaj, ovim kanalom bi se verovatno vratila ravnoteža transporta robe kroz našu zemlju, a možda bi čak bila i u našu korist. Jer taj put bi definitivno bio najkraća veza severnog mora i srednje i zapadne Evrope sa mediteranskim basenom i dalje prema Indijskom okeanu kroz Suecki kanal.

Samo ovde odavno nema pameti da se to uvidi i uradi bez "kraduckanja."

Automedont

pre 11 godina

Ovaj lik mi nevidjeno ide na jetru sa svojim genijalnim inicijativama tipa eksploatacija nikla u nacionalnom parku i prekopavanje pola Balkana da bi se kanalom spojile dve neplovne reke radi transporta do Solunske luke nepostojecih prozivoda ruinirane industrije. Kako mali Djokica zamislja razvoj privrede. Svi pre njega su prevideli tu spasonosnu ideju i sad se nasao vizionar da nam otvori oci...

KONCESIJA ili LJUTA TRAVA

pre 11 godina

Kanal Beograd-Solun može da se gradi samo kao KONCESIJA, bez i jednog uloženog evra ili dolara od strane Srbije..
Ko zaduži Srbiju i za 100 $ zbog gradnje kanala, postaće ZLOČINAC u rangu RATNOG PROFITERA...
I da budemo svesni, da će Morava biti zagađena i da posle nema navodnjavanja i uvećanih prinosa od poljoprivrede.

Mož da bidne al ne mora da znači

pre 11 godina

Bez "studije izvodljivosti" sve ostale priče su bespredmetne i neutemeljene u realnosti?!
Koncesiono finansiranje je, ipak, najspornije, jer da bi Kina i druge zainteresovane zemlje ulože ogromna sredstva u ovu koncesiju, ako nemaju ekonomskog opravdanja i mogućnosti učešća, zbog ekonomske krize, ceo "idejni projekat" dovodi u pitanje - čemu sve to u najpovoljnijem ekonomskom trenutku za čitav svet?!

Milica

pre 11 godina

" kada dođe vreme, za izgradnju biti pronađen model finansiranja"

To znači da prvo morate da pokrpite mnogo rupa, od plata i penzija, do inflacije, naravno i da se pozapošljavaju svi oni koji ne rade. U suprotnom to vreme neće nikada doći. A ako krenete bez toga sa projektom, poubijaćete zbog kanala građane države koji nemaju šta da jedu.

Na tasu stoji sa jedne strane ljudi, sa druge kanal. Koju ćete izabrati?
(Retoričko pitanje na koje znam odgovor).

q

pre 11 godina

Alo covece. Kome treba taj kanal ?????? Sta ce tuda da plove prekookeanski brodovi ej. Pa Dunav je plitka reka i kad su susne godine otezana je plovidba. Vardar prakticno ne postoji kad je susa, tuda ni camac ne moze da prodje, da Moravu i ne pominjem. Cak i da se sve to izgradi, kakav vi zamislate da bi tuda isao promet. OVO ZALUDJIVANJE NARODA SKUPO CETE PLATITI.

TRex

pre 11 godina

Trebalo je tražiti od Nemačke da uradi 'Studiju izvodljivosti' za tu sumanutu ideju, jer samo bi oni eventualno slali barže kroz takav kanal. Naravno, tek ako pristanu Makedonija i Grčka da naprave neki kanal od reke Vardara... Ovako, uopšte nije bitno šta će da kažu Kinezi, kojima bi odgovaralo da prokopaju neki kanal i uzmu neki dinar za radove. Drugim rečima, ministar je na pogrešnoj adresi sa pogrešnom idejom.

Laza

pre 11 godina

ovaj covek ne zna sta ce sa sobom,prvo se zalagao za otvaranje rudnika nikla u sred sumadija da unisti i ono malo Srbije sto nam je ostalo,a sad prica bajke da nas nece zaduziti projekat u sred ogromne krize gde male zemlje kao sto je Srbija jedva sastavljaju kraj s krajem...neverovatno...odosmo u duznicko ropstvo ako se ispuni taj plan

EUSTAHIJE BRZIĆ

pre 11 godina

Ma kakav kanal, to je megalomanski projekat koji em košta papreno em bi se taj kanal gradio decenijama... Pa ljudi mi 30 godina gradimo obilaznicu oko Beograda i još je nismo završili... Mnogo bolja opcija je brza pruga! Kad bi imali pruge i vozove kakvi postoje u razvijenim zemljama, od Beograda do Soluna bi se stizalo za manje od 3 sata! Za one koji možda ne znaju trenutno voz Bgd-Solun putuje oko 15 sati i to ako ne bude nikakvih problema a obično ih bude!

bananijanac

pre 11 godina

Ovaj like je rekao da nas niklovanje nece otrovati. Simpaticno je to sa kanalom, oduvek mi je bilo zanimljivo (stara je to ideja), ali kad ovakav vodi takav porjekat - do djavola onda.

Igor

pre 11 godina

Prvo bi trebalo završiti započeto čišćenje Južne Morave jer ako se to ne uradi nestaće reka komplet u smeću! Pogledajte ovo http://vimeo.com/21783249

Beban

pre 11 godina

Pa sad....ako svaki kinez dodje i zabode po jedan asov, mozda to i ne bude tako skupa investicija. Mozda mu je to ideja koju nece da kaze nikom.

mIrKo

pre 11 godina

Pre nego sto se pocne sa tim plovnim putem za Solun (nije losa ideja)
neka se prvo ocisti DTV i Veliki Backi kanal, a uporedno sa tim da se ojacaju brane i nasipi kraj Dunava

Vizionar

pre 11 godina

Ama , ljudi, da li imamo neku bolju ideju? Pa V.Morava je toliko plitka , tokom leta, da mogu da plove samo decji -papirni i plasticni , brodici. Svako hoce da sebi podigne spomenik , za zivota, neka vrsta "piramide". Strasno, duzni smo k'o Grcka a mi bi jos da dizemo kredite? Gospodo, podizite privredu a ne spomenike!

olijov

pre 11 godina

Pa ako bi ste meni predali vlast, ne bi se Srbija zaduzivala. Evo, obecavam da ne bih odustao od te vase sulude ideje, ali bi mi svi, Predsednik, cela Vlada i svi poslanici u Skupstini, zaduzili po lopatu! Kopali bi ste do kraja vremena, za platu od 150 evra mesecno!

Aleksandar

pre 11 godina

da l' prvo put neki da se izgradi? ili da se postojeci dovedu u normalno stanje? ili pruga na primer? ili bilo sta smisleno po nekom racionalnom redosledu prioriteta?

goran

pre 11 godina

Koridor 10, koridor 11, Moravski koridor, tunel kroz Frusku goru, autoput Nis- Pristina i kanal do Soluna... Kakav fantastican uspeh srpskih populitičara.

Stevan

pre 11 godina

Da podsetim ove skorojevice da Panamski kanal nije gradila Panama. Prvo su gradili Francuzi pa su bankrotirali, potom su preuzeli Amerikanci pa su I oni pukli, tek u trecem pokusaju, sa medjunarodnim konzorcijumom je izgradjen kanal. Panama nema veze sa gradnjom kanala, cak nije ucestvovala u pripremama, osim sto danas uzima mali harac.

КОНЦЕСИЈА и ЕКОЛОГИЈА

pre 11 godina

*
Може градња канала Београд-Солун, под ДВА УСЛОВА:

1). без финансијског учешћа Србије,

2). да страни инвеститори уграде ЕКОЛОШКУ опрему за пречишћавање воде,
како би се Морава могла користити за наводњавање.

MUKNAVI

pre 11 godina

Blago zabama,ako ovo pocnu da riljaju.Prvo ce morati da se sklone ,a kada "zavrse" radikali kanalce,vracaju se zabe nazad i onda meraja za njih!

Djenka

pre 11 godina

Procitajte pa komentarisite. http://www.tvojportal.com/index.php/sr/ekonomija/ekonomija/item/21986-kanal-dunav-morava-vardar-solun-predlog-projekta-za-strate%C5%A1ku-saradnju-s-nr-kinom.html

Beban

pre 11 godina

Sta se bre stalno bunite?? Ja da vam velim: Covek je vizionar! Najveca investicija je uvoz 1000 tona pirinca i 100 tona GM arentiske govedine da se narani tih 10 miliona kineza sa asovima. Projekat ce trajati dok kinezi ne iskopaju i poslednji asov a onda ce prike da dodju i udare svecani pecat tom cinu kada puste vodu. Ljudi, mi nemamo nacina da se oslobodimo plasticnih boca u nasim rekama nego da iskopamo kanal i pustimo ih braci Grcima da se oni igraju sa tim, ionako nemaju posla. Sve je covek predvideo. I neka mi neko kaze da SNS nema kadrove!!!

КОНЦЕСИЈА и ЕКОЛОГИЈА

pre 11 godina

Може КОНЦЕСИЈА за канал Београд-Солун, без финансијског учешћа Србије,
уз УСЛОВ да страни инвеститори уграде ЕКОЛОШКУ опрему за пречишћавање воде,
како би се Морава могла користити за наводњавање.

klenga

pre 11 godina

p.s.moramda dodam,na gornjem dunavu ni u austriji ,ni u nemačkoj, nema ni komaraca ni mušica...graditelji našeg kanala to svakako moraju da imaju u vidu...

Pantagruel

pre 11 godina

Пратим ову тему и често читам коментаре у којима се просипа горчина "зашто прво не прочисте канале по Војводини?". Мој отац је пецарош који много времена проводи по тим војвођанским каналима и он тврди да су за такво њихово бедно стање одговорни власници плацева који су себично и неодговорно насипали читаве камионе земље и шута у корито канала, да би за неколико метара продужили своје плацеве, на којима су сазидали куће (иако је градња у тим зонама била законом забрањена). Каже да би свакога ко је то урадио натерао да сам врати у првобитно стање корито канала испред свога плаца и то искључиво уз употребу лопате и колица, без да држава издвоји и један динар за исправљање њиховог примитивизма и безакоња.