Za struju i gas oko 40 miliona evra

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će u 2013. godini struja poskupeti samo jednom - u februaru.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.01.2013.

15:48

Default images

Mihajlović je navela da je za energetsko zbiranjavanje, odnosno besplatnu struju i gas za socijalno ugrožene građane ove godine potrebno između 30 i 40 miliona evra.

"Kroz javne nabavke se godišnje ukrade više od 500 miliona evra, a za energetsko zbrinjavanje socijalno ugoženih građana je potrebno između 30 i 40 miliona evra. Duboko verujem da ćemo se na Vladi dogovoriri da bude tog novca i videćemo da li će on biti obezbeđen rebalansom budžeta, ali ja sam nisam pristalica rebalansa", rekla je Zorana Mihajlović.

Navela je da je cilj subvencionisanja računa za struju i gas socijalno ugroženih građana Elektroprivreda Srbije i Srbijagas rade svoj posao, a da socijalnu politiku vodi Vlada.

Ministarka energetike i potpredsednica SNS je najavila da bi novi, pravedniji tarifni sistem trebalo da bude zezavrsen do kraja januara.

"Jeftinija struja će poskupeti, ali će sistem biti pravedniji jer će oni koji svoje bazene greju na struju biti itekako opterećeni, a oni koji troše malo plaćaće nižu cenu", rekla je Mihajlovićeva.

Potvrdila je da će poskupljenje struje pogoditi i srednju klasu i dodala da Ministarstvo energetike planira osnivanje fonda za energetsku efikasnost i donošenje zakona o energetskoj efikasnosti.

Novac iz tog fonda, kako je pojasnila, služiće za izolaciju prozora i edukaciju građana o značaju povećanja energetske efikasnosti.

Na pitanje da li zna koliko u Srbiji ima prozora i da li su urađene procene o tome ona je odgovorila da nisu samo problem prozori nego i vrata i da je nacrt zakona o energetskoj efikasnosti u javnoj raspravi pa svi mogu da daju svoje mišljenje i predlože rešenja.

Navela je da bi korišćenjem enegetski efikasnih tehnologija u privredi moglo da se uštedi i između 20 i 30 odsto električne energije, čime bi prestala potreba za uvozom struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: