Besplatna struja za ugrožene

Ministarstrvo energetike predložilo da socijalno ugrožni građani mesečno besplatno dobijaju 120 kilovat sati struje tokom cele godine i 90 kubnih metara gasa.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2013.

15:25

Default images

Kako se navodi u predlogu uredbe o energetski zaštićenom kupcu objavljenom na sajtu Ministarstva (www.merz.gov.rs), zaštita se ostvaruje direktnim umanjenjem računa ili preko strogo namenskih garantnih pisama na ime, bez mogućnosti prodaje ili zamene.

Novac za isporuku odredjenih količina struje ili gasa zaštićenim kupcima obezbedjivaće se u državnom budžetu u delu iz kojeg se obezbedjuju i druge naknade korisnicima svih vrsta socijalne pomoći.

Kriterijumi za dobijanje statusa domaćinstva energetski zaštićenog kupca su da je član porodice korisnik socijalne pomoći, dečijeg dodatka, dodatka za negu i pomoć drugog lica ili penzioner sa najnižim primanjima.

Predlogom uredbe predvidjeno je da se rešenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca izdaje na godinu dana uz mogućnost produženja.

U Ministarstve energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije agenciji Beta su kazali da je predlog uredbe upućen ostalim ministarsvima i Agenciji za energetiku na razmatranje, a da će nakon što dobiju sugestije predlog biti uobličen i poslat Vladi na usvajanje.

Prosečna mesečna potrošnja struje domaćinstva u Srbiji je 500 kilovat sati.

Prema ranijim analizama, uključivanjem jedne ringle po tri sata dnevno i rerne na po dva sata svakog drugog dana mesečno se potroši oko 135 kilovat sati, a električni bojler od 50 litara troši oko 120 kilovat sati mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: