Kinezi nam grade tri autoputa

Kompanije iz Kine će Srbiji u 2013. početi izgradnju tri autoputa u ukupnoj dužini oko 190 kilometara (km).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.01.2013.

12:49

Default images

Planirano je i njihovo uključivanje u modernizaciju srpskih železničkih pruga i nastavak modernizacije termoelektrane (TE) i kopova Kostolac.

Ministarstvo građevine i urbanizma potpisalo je krajem decembra predugovor za izgradnju dela Koridora 11 (K-11) od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga sa predstavnicima kompanije "Šandong haj-spid grup" iz NR Kine, a vrednost investicije je 333 miliona dolara.

Kompanija "Šandung Gaosu grup" ili "Šandung haj spid grup korporejšn" (SDHS), lider je u izgradnji i upravljanju transportnom infrastrukturom širom NR Kine, treće po prostranstvu (9,7 miliona kvadratnih kilometara) države na svetu.

Ta kompanija je izgradila najduži most na svetu preko mora, dug 42 kilometra.

Deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig su deo budućeg autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom, kako i deo tzv. K-11, koji u budućnosti treba da poveže Temišvar u Rumuniji preko Beograda i luke Bar sa italijanskim gradom Bari.

Ministar velimir Ilić je ističući da će izgradnja te dve deonice, ukupno dugačke oko 50 km, biti finansirana sredstvima iz već odobrenog kredita NR Kine uz kamatu od 2,5 odsto, a da će maksimalno odstupanje od projektovane cene biti do 10 odsto.

Učešće kompanije iy NR Kine u projektu iznosiće 51 odsto, a srpskih preduzeća 49 odsto, s tim što će ukupno angažovanje radne snage iz Srbije n ovom slučaju biti oko 70 odsto.

Ilić je dodao da će pripremni radovi trajati tri meseca, a u realizaciji projekta biće korišćeni domaći kamen, mazut i bitumen. Deonicu autoputa od Uba do Lajkovca već grade domaći građevinari, od Ljiga do Preljine azerbejdžanska firma Azvirt uz domaće putare, po istom modelu učešća 51/49 odsto.

Predviđena izgradnja autoputa od Obrenovca do Preljine kod Čačka je u potpunosti finansijski pokrivena, istakao je ministar, dodajući da će autoput od Beograda do Obrenovca biti građen javno-privatnim partnerstvom.

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović potpisala je, takođe prošle nedelje, predugovor za izgradnju dva autoputa u Srbiji - Moravski koridor od Pojata do Preljine i autoput Novi Sad-Ruma sa predstavnicima Kineske korporacije za puteve i mostove (CRBC), a vrednost radova je 642 milona evra.

Reč je o izgradnji autoputa u punom profilu sa šest traka od Pojata do Preljine, u dužini 109,6 km, gde bi radovi mogli da počnu već u rano proleće

Autoput od Novog Sada do Rume u dužini od 27 km imaće četiri trake, a uključuje i izgradnju tunela kroz Frušku goru dugačkog 2,7 km.
Za autoput Novi Sad- Ruma još nisu gotovi projekti, a za polovinu Moravskog koridora je već pripremljena projektna dokumentacija i eksproprijacija zemljišta.

Konačni ugovor za oba projekta treba da bude potpisan u januaru.

Ministarka Kalanović je kazala da će radove finansirati Eksim banka Kine pod veoma povoljnim uslovima - rok otplate je 20 godina, grejs period pet godina, a maksimalna kamata iznosiće 2,5 odsto.

Kalanović je rekla da je rok za izgradnju Moravskog koridora četiri godine, a autoput Novi Sad-Ruma 30 meseci. Predviđeno je da domaće firme učestvuju u realizaciji projekta sa 45 odsto, a prosečna izgradnja po kilometru koštaće 4,72 miliona evra.

Moravski koridor će spojiti Koridor 10 (K-10) sa budućim autoputem K-11, a povezaće Chićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

Autoput Novi Sad-Ruma će povezati dva kraka K-10 kroz Srbiju - severni ka Horgošu i glavni prema Hrvatskoj. Planirano je da izgradnja tog autoputa bude nastavljena do Šapca.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je Tanjugu da će prioritet biti dve deonice železnickog K-10 - Novi Sad-Subotica i Niš-Dimitrovgrad, ali i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar. U međuvremenu je, u saradnji sa partnerom iz NR Kine, kompanijom CMEC završena je modernizacija blokova B1 i B2 TE Kostolac, a u planu je i izgradnja sistema za odsumporavanje i prateće infrastrukture.

Ti projekti predviđeni su prvom fazom, paket aranžmana, vrednom oko 350 miliona dolara, a očekuje se i nastavak saradnje sa kineskim partnerima na realizaciji druge faze u Kostolcu, koja će omogućiti proširenje kapaciteta kopa "Drmno" i izgradnju novog termobloka "B3" snage 350 megavata.

Ukupna vrednost paket aranžmana sa kompanijama iz NR Kine za modernizaciju Kostolca je oko 1,1 milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: