Kuvajt odobrio kredit za Prokop

Vlada Srbije i kuvajtski Fond za arapski ekonomski razvoj potpisali su ugovore o kreditu od 25 mil. € za izgradnju glavne železničke stanice Prokop u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2012.

13:01

Default images

Ugovor o garanciji između Republike Srbije i Kuvajtskog fonada za taj projekat potpisali su u Vladi Srbije premijer Ivica Dačić i generalni direktor fonda Abdulvahab al Bader.

Ugovor o zajmu između Železnica Srbije i Kuvajtskog fonda potpisali su direktor tog preduzeća Milovan Marković i al Bader.

Premijer Dačić izjavio je posle potpisivanja ugovora da je ovaj kredit samo deo neophodnih sredstava za završetak projekta Prokop.

On nije želeo da precizira rokove za završetak tog projekta, ističući da je u interesu Srbije da on bude završen što pre i da lokacija na kojoj se sada nalazi glavna železnička stanica u Beogradu može da se iskoristi za mnogo profitabilnije svrhe.

Premijer je napomenuo da je Srbija ovaj kredit dobila pod veoma povoljnim uslovima sa fiksnom kamatom od tri odsto godišnje, rokom otplate od 18 godina i grejs periodom od četiri godine.

Prema rečima Dačića, ovo je samo prvi deo mogućih projekata u saradnji sa Kuvajtom, jer postoje potencijali za saradnju u oblasti poljoprivrede, gradjevinarstva i vojne industrije.

Dačić je naveo da je obim spoljnotrgovinske razmene Srbije i Kuvajta sada zanemarljiv čak i za srpske okvire i da iznosi svega nekoliko miliona dolara.

Premijer je naglasio da je interes i želja Srbije da se odnosi Srbije i Kuvajta kao i drugih arapaskih zemalja snažno razvijaju.

Al Bader je istakao da taj fond radi u mnogim zemljama sveta koje imaju poteškoće u ekonomskom razvoju i da je srećan što mogu da pomognu i Srbiji i ovaj projekat je važan u tom pravcu.

Kroz Beogradski železnicki čvor, čiji je deo Prokop, prolaze medjunarodne magistralne pruge koje preko Beograda povezuju Pariz sa Istanbulom, Budimpeštu sa Atinom i Bukurešt sa Barom.

Na železničkoj stanici Prokop treba opremiti preostala peronska stajališta i podići gornji sprat stanice na kome će se nalaziti komercijalni centar.

Stanica Beograd centar danas opslužuje prigradsku železnicu Beovoz i gradsku železnicu BG voz, dok medjumesni i medjunarodni polasci kreću sa Glavne železnicke stanice.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na sastanku sa generalnim direktorom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj Abdulvahabom Al-Baderom izrazio zadovoljstvo povodom zajma koji je taj fond odobrio Srbiji.

Sagovornici su se složili da je saradnja Srbije i Kuvajta na uzlaznoj putanji i da će uskoro doći do susreta na najvišem državnom nivou.

"Naši prijatelji iz Kuvajta mogu da doprinesu da Srbija izadje iz krize", rekao je predsednik Srbije, i dodao da postoje mnoge oblasti interesantne za ulaganje, kao što su infrastruktura i privreda.

Gradnja Prokopa je počela 1977. godine, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava, zatim je 1990-ih nastavljena i prekinuta ponovo 2000. godine.

Na tenderu 2005. je pobedio madjarski "Trigranit" sa kojim su pregovori prekinuti, jer je izmedju ostalog tražio da mu bude ustupljeno pravo gradnje na mestu sadašnje železničke stanice, odnosno u Savskom amfiteatru.

Beogradski čvor predstavlja centar železnicke mreže Srbije na kojoj ima ključnu ulogu u odvijanju železnickog saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: