Do proleća kreće gradnja pruga

Rusija je odobrila Srbiji petogodišnju kreditnu liniju od 800 miliona dolara za modernizaciju železnice, izjavio je Anton Siluanov, ministar finansija RF.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2012.

10:06

Default images

Prema njegovim rečima, godišnja kamata je 4,1 odsto, a prvi deo zajma će biti na raspolaganju već do kraja godine.

Sredstva će se, dakle, povlačiti u roku od pet godina, a kako je ranije dogovoreno za svaki povučeni dolar grejs period je četiri godine, a rok otplate deset godina.

U toku je priprema generalnog ugovora za izvođenje radova za sve planirane projekte. Ovaj dokument trebalo bi da bude usaglašen sa ruskom stranom u prvoj nedelji decembra, a ugovor će biti potpisan do kraja godine, pišu Novosti.

Prvi projekat čija realizacija kreće najkasnije krajem prvog kvartala 2013. godine je izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka na pruzi Beograd - Pančevo. Okvirna vrednost tih radova je 50 miliona evra.

Iz ruskog kredita finansiraće se i rekonstrukcija šest deonica u dužini od 110 kilometara na železničkom Koridoru 10, gde će se brzina "popeti" na 160 kilometara na sat. Vrednost tog dela posla je 55 miliona evra.

Za nabavku novih ruskih dizel vozova biće opredeljeno 100 miliona, zatim za nastavak izgradnje pruge od Valjeva do Loznice - 275 miliona i za rekonstrukciju pruge od Beograda do Bara kroz Srbiju oko 200 miliona evra.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 920 miliona dolara, a Srbija će morati da obezbedi 15 odsto sredstava odnosno 120 miliona dolara. Svi projekti treba da se završe u narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: