Inflacija usporava od novembra

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da se od novembra očekuje usporavanje mesečnih stopa inflacije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2012.

12:13

Default images

Ona je na devetoj Rajfajzen privrednoj konferenciji rekla da se u narednim mesecima očekuje da će međugodišnja inflacija biti u porastu, a da će u drugom tromesečju 2013. uslediti njen pad i povratak u granice ciljane inflacije.

Kako je Tabaković precizirala, inflacija bi krajem naredne godine trebalo da iznosi četiri plus-minus 1,5 procenata.
Ona je objasnila da su tekući inflacioni pritisci rezultat loše poljoprivredne sezone, rasta cena hrane, kao i regulisanih cena čije je podizanje odlagano zbog izbora za drugu polovinu ove godine.
Guvernerka je dodala da su uzroci takvih kretanja i povećanje PDV - a i akciza koje je bilo nužno, kao i slabljenje dinara u prvoj polovni godine.
Tabaković je naglasila da treba voditi računa o tome da rast cena hrane ne bude prenet na ostale cene.
Ona je objasnila da će stepen restriktivnosti monetarne politike zavisiti od inflacije, obuzdavanja inflatornih očekivanja, eksternih faktora i fiskalne konsolidacije.
Osvrnuvši se na prethodni period, pre nego što je postavljena za guvernera, Tabaković je rekla da je NBS "premalo brinula o finansijskoj stabilnosti" koja je jednako važna kao i monetarna stabilnost.

"Finansijsku stabilnost možemo da obezbedimo samo dobrom koordinacijom monetarne i fiskalne politike", naglasila je Tabaković i dodala da NBS ostaje dosledna u ostvarivanju tog cilja.
Ona je na kraju rekla da NBS ne garantuje da više neće biti problema, kao što je bio slučaj Agrobanke, ali i da će na njihovom rešavanju zajedno raditi za vladom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: