Dačić: Srbija se ipak zadužuje

Cilj Vlade je da sledeće godine deficit padne sa 7, 5 na četiri odsto i time bi se postavio osnov za opšti ekonomski razvoj zemlje, kaže premijer Ivica Dačić

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

10:50

Default images

Premijer je dodao da će se Srbija ipak zaduživati.

Dačić je rekao da će se na taj način podstaći proizvodnja i dodao da je za to neophodno da se razgovara sa MMF-om, Svetskom bankom za obnovu i razvoj, Rusijom i Kinom.

Po pitanju dodatnog obezbeđivanja sredstava predstavnici srpke vlasti razgovarali su i sa predstavnicima švajcarske i japanke banke, rekao je Dačić

Na pitanje da li će se Srbija i dalje zaduživati, premijer je kazao da postoje obaveze koje moraju sa se izvrše te da nije reč o zaduživanju radi potrošnje, već o potrebnoj konsolidaciji budžeta.

"Svako dalje zaduživanje će biti razvojno, isključivo po projektima. Ako imate ulaganje u razvoj moguće je da izađete iz ekonomske krize", kazao je Dačić.

Premiejr je rekao da su to prvi koraci vlade i prve mere koje omogućavaju da se "zaustavi krvarenje i da sada treba izlečiti tu bolest".

Dačić je dodao da očekuje da Nacionalni savet za privredni oporavak, sindikati i svi drugi daju svoje predloge kako da se napravi jedan ekonomski program koji ima za cilj stabilizaciju ekonomskih prilika i razvoj. Na pitanje kako će se raspodeliti novac rebalansom budžeta, Dačić je rekao da će to biti kratkoročne mere koje za cilj imaju finansijsku konsolidaciju javnih finansija.

"Srbija je u ogromnom deficitu, neophodno je uštedeti i na strani prihoda i na strani rashoda. Pretpostavljam da će ušteda biti oko milijardu evra i to će omogućiti redovnu isplatu plata i penzija", rekao je Dačić.

On je dodao da treba da se sanji broj parafiskalnih nameta i dodao da to podrazumeva najminimalnije povećanje određenih poreza i akciza i kontrolisan rast plata i penzija u narednih nekoliko meseci.

"To znači da, s jedne strane neće biti otpuštanja radnika u javnom sektoru, ali će plate u narednih pola godine rasti malo sporije nego što je ranije bilo predviđeno", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: