Prahovo Đubriva prodato u stečaju

Imovina dela nekadašnjeg giganta IHP Prahovo Đubriva prodata je firmi Eliksir grupa. Ta kompanija kupila je kao jedini ponuđač Đubriva za oko 465 miliona dinara

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2012.

16:24

Default images

Kako je preduzeće prodavano u stečaju, novi vlasnik nema zakonski nikakve obaveze prema radnicima ali ima velike planove za ulaganja.

Pošto je prošlo privatizacionu golgotu preduzeće IHP Prahovo Đubriva, zapalo u stečaj i sa ogromnim dugovima, dobilo je novog vlasnika.

Kako je Eliksir grupa jedina bila spremna i zainteresovana za kupovinu, javno nadmetanje kratko je trajalo. A Đubriva su otišla za polovinu procenjene vrednosti, jer je to ujedno i početna cena po zakonu o stečajnom postupku.

"U IHP Pravoho Đubriva ima 365 radnik ali oni nisu ušli u dogovor. Na prodaju u stečaju nudila se samo imovina tj preduzeće bez ikakvih tereta dugova i prema radnicima i prema drugim kompanijama".

Samo radnicima, bivšim i sadašnjima duguje se prema proceni sindikata oko 3 i po miliona evra. U sindikatu kažu da su svesni da novi vlasnik nema nikakve obaveze prema tim dugovima.

"Očekujemo da odmah zaposlimo 150 radika...Mi smo kupili preduzeće bez ijednog zaposlenog ali ne želimo da koristimo situaicju bićemo konstruktivn", rekao je Nikola Vučićević iz Eliksir grupe.

Kompanija Eliksir, u čijem je sastavu šabačka fabrika mineralnih đubriva Zorka, započeo je obnovu proizvodnih postrojenja te kompanije i planira da uloži oko 35 miliona.

Ista kompanija kupla je više od 2 miliona tona piritne izboretine koji se 40 godina gomilao u blizini Negotina a potiče iz Prahova.

U sindikatu kažu da već primećuju volju da se nekadašnji gigant digne na noge - dolazi materijal i ima posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: