Letovi do CG svakog sata za 60 EUR?

Aviosaobraćaj između Srbije i Crne Gore u padu. Zajednička Kontrola letenja predlaže smanjenje cena karata kroz niže takse.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2012.

19:27

Default images

Međutim, iz Jat ervejza poručuju da nema uslova da taksa za gorivo bude niža.

U poslednje četiri godine, aviosaobraćaj između Srbije i Crne Gore u padu je gotovo za trećinu. Zbog toga je zajednička Kontrola letenja nedavno predložila smanjenje cena avio karata, i to kroz niže takse, smatraju da ima prostora za pojeftinjenje sa prosečnih 136, na 60-ak evra.

Svi vidovi prevoza između dve zemlje od 2008. godine imaju manji broj putnika, a najveće smanjenje je u aviosaobraćaju gde se povratna karta kreće od stotinak do čak 190 evra. U Kontroli letenja tvrde da bi karta koštala i dvostruko manje, kada bi broj putnika bio mnogo veći od sadašnjih 75 hiljada godišnje. Nikola Stankov iz Kontole letenja kaže da su napravili model za 300 hiljada putnika, prema kome bi cena karte bila između 50 i 60 evra.

"Ideja je da na potezu Tivat-Podgorica-Beograd u toku dana ima 17 rotacija - odlazaka, povrataka, na sat vremena i da se preveze 300.000 putnika", kaže Stankov.

Za visoke cene avio karti, takse su uvek glavni krivci. Taksa za gorivo, u jednom pravcu iznosi 25 evra. U Jat ervejzu kažu da nema uslova da ona bude niža.

"Ako mi samo neko objasni kako leteti bez takse za gorivo u vreme kada gorivo poskupljuje iz meseca u mesec, onda može", kaže Đorđe Vukotić iz Jat ervejza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: