Zlato na Crnom vrhu - motor razvoja

Kanadska rudarska kompanija „Avala risorsis“, otkrila je kod Žagubice rezerve zlata koje se kreću od 1,7 do čak 9,46 grama po toni.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2012.

10:44

Default images

Ovo je potvrdio Džastin van der Torn, glavni menadžer istraživanja u kanadskoj kompaniji.

Kako se navodi do ovih informacija se došlo na na osnovu obavljenih 140.000 analiza i izbušenih gotovo 50.000 metara u 195 bušotina, na istražnom polju „Bigar“, na planini Crni vrh u okolini Žagubice. "Sredinom meseca imaćemo kompletne rezultate o količini i sadržaju zlata u rudi na osnovu čega ćemo doneti odluku o otvaranju rudnika Imamo razloga da budemo optimisti, budući da za površinski kop, kakav mi želimo da otvorimo, sadržaj tog plemenitog metala u rudi treba da bude od 0,5 do jedan gram po toni. A, ovde imamo „partija“ koje su gotovo 20 puta bogatije od tog graničnog sadržaja" , naglašava Van der Torn.

On naglašava da je „Avala risorsis“ u protekle dve godine u geološka istraživanja u potrazi za ležištima zlata u okolini Žagubice investirala oko 30 miliona, dok će ove uložiti dodatnih 25 miliona dolara. To je najveći projekat takve vrste u Srbiji, ali i jedan od najvećih na svetu.

"U okolini Žagubice tragamo za ležištima zlata na još dve lokacije - „Korkan“ i „Kraku peštar“. Plan nam je da do kraja godine uradimo još 180.000 metara bušotina, da bismo, posle toga konačno dobili precizne podatke o količini rude na ovom području" , podvlači Van der Torn.

Ukoliko rezultati budu dobri, realno je da za tri godine počnu radovi na otvaranju rudnika zlata, što je investicija od najmanje 300 miliona dolara.

"Ukoliko tada otvorimo rudnik zlata, Srbija će ostvarivati značajne prihode na osnovu raznih taksa i poreza. Takođe, jedan rudnik tog plemenitog metala, pored toga što bi posao dobio veliki broj ljudi, svuda u svetu predstavlja motor razvoja i ostalih privrednih grana u regionu" , zaključuje Van der Torn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: