Potrošeno 240 mil. EUR, dinar pada

Dinar je oslabio 0,2 odsto, iako je Narodna banka Srbije prodala još 30 miliona evra te je zvanični srednji kurs 110,7622 dinara za jedan evro, saopštio je NBS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

21:36

Default images

Centralna banka je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu, ne računajući ovu intervenciju, prodala 208,5 miliona evra da bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

Na mesečnom nivou dinar je u četvrtak oslabio prema evru 3,1 odsto, a na godišnjem 6,6. Srpska valuta je najnižu vrednost u svojoj istoriji zabeležila 2. marta, kada je jedan evro vredeo 110,8235 dinara. Najviša ovogodišnja vrednost dinara je bila 11. januara, kada je za jedan evro bilo potrebno 103,6922 dinara.

Indikativni kurs dinara prema dolaru u sredu je bio 84,4353, što je pad od 0,4 odsto u odnosu na prethodni dan. Na mesečnom nivou dinar je prema dolaru slabiji 4,2 odsto, a na godišnjem 12,3.

Analitičari Ekonomskog instituta kažu da će dinar nastaviti da slabi. To potkrepljuju činjenicama da je to posledica zamrzavanja aranžmana s MMF-om, ali i manjeg priliva stranog kapitala usled finansijske krize.

Uz trošenje oko milijardu evra devizniih rezervi, kurs ove godine ne bi trebalo da poraste više od deset posto, procenjuju analitičari.

Urednik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi„ Stojan Stamenković kaže da će vrednost dinara u odnosu na evro dostići 116-117 dinara pod uslovom da priliv direktnih stranih investicija bude na nivou od pet odsto bruto domaćeg proizvoda, što je oko 1,5 milijarde evra.

Problem je u tome što je smanjen priliv stranog kapitala. Novca će, kako kažu stručnjaci, biti još manje jer je bankama u Evropskoj uniji naloženo da do juna povećaju osnovni kapital, a ne da investiraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: