Još 40.000 penzija na pleća radnika

Radnu knjižicu bi iz firme do kraja godine moglo da povuče oko 100.000 zaposlenih, pošto su odlučili da odu u penziju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

09:34

Default images

Prema projekcijama Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, upravo ovoliko zahteva za starosnu, ivalidsku i porodičnu penziju, očekuju šalterski službenici svih filijala širom zemlje.

Ipak, ukupan broj penzionera neće se uvećati za toliki broj ”novajlija” jer u 2012. godini biće obustavljena isplata na oko 60.000 adresa.

"Tokom 2011. godine Fond PIO je dobio 96.028 novih penzionera, ali su u istom intervalu zabeležene 72.122 trajne obustave isplata, bilo da je reč o studentima koji su prestali da primaju porodičnu penziju jer su završili školovanje ili pak o ljudima koji su preminuli", objašnjavaju u Fondu PIO.

Tako se i prema rečima Ivana Mimića, direktora finansijskog sektora Fonda PIO, u planiranju rashoda za 2012. godinu pošlo od pretpostavke da će na 1,4 miliona sadašnjih penzionera dodati još 40.000 prezimena.

"Pri svakom planiranju izdataka za penzije, polazimo od toga da će u narednoj godini biti 1,7 odsto više penzionera nego u prethodnoj i tako pravimo plan rashoda potrebnih za isplatu penzija. Ovi su trendovi manje-više isti već godinama", dodaje Mimić, ali podseća da će ovoj fond biti bogatiji i za nove, vojne, penzionere, koji su od Nove godine ”pripojeni” civilnim.

Zato je u kasi Fonda PIO već obezbeđen novac za sadašnje i nove penzionere a, prema rečima finansijskog direktora, za njihovu će isplatu biti potrebno 580,15 milijardi dinara, što je za 13,4 odsto više novca nego lane.

S druge strane, prognoze koliko bi se novca moglo sakupiti od doprinosa nisu previše optimistične. Od naplate ”socijalnih taksi” Fond u 2012. očekuje prihod od 275,6 milijardi dinara, od kojih će većinu (251,9 milijardi) doneti činovnici, zaposleni u javnom sektoru i državnoj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: