Benzin već u februaru 150 dinara?

Ako barel nafte poskupi za 30 dolara, što bi ličilo na scenario od prošle godine, vozači u Srbiji bi već od februara za litar benzina mogli platiti 150 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2012.

08:20

Default images

Prema podacima Agencije za energetiku SAD-a, sirova nafta u svetu će već do 2014. ili 2015. godine poskupeti za oko 50 odsto, dok će u trećoj deceniji 21. veka koštati gotovo duplo više nego sada.

Tako će za samo dve godine, vozači u Srbiji će za gorivo plačati 1,7 do 1,8 evra. Ako nešto ne poremeti taj trend, a za sada nema najava da će se nešto takvo dogoditi, gorivo u Srbiji će za manje od deset godina sigurno koštati više od dva evra po litru.

Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica kaže da postoji čak opasnost da cena sirove nafte skoči u mnogo kraćem roku od američkih prognoza.

“Na cenu nafte najviše utiču smanjenje zaliha i velika geopolitička previranja u svetu. Ako nekim multinacionalnim kompanijama odgovara da se cena digne, oni naprave gužvu na jednom kontinentu i nafta skače. Nažalost, mi imamo veoma malu proizvodnju i zavisimo od uvoza pa ćemo, uz zemlje koje su u sličnoj situaciji, a takvih je većina, biti oni koji će plaćati cenu koju neko drugi odredi” , kaže Borisav Tatić.

Ako Iran blokira prolaz tankera sa naftom u Ormuškom moreuzu, to će se vrlo brzo odraziti na cenu sirove nafte i svako ko bude hteo da je kupi moraće da plati više.

Problem je što to neće dovesti u pitanje samo isporuke iz Irana, već i iz Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije. Postoje alternativne trase, ali ne za svu naftu koja dolazi iz tog regiona, objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Naftaši ni sami nisu sigurni kako bi građani trebalo da se ponašaju, ali smatraju da će zbog sve manjih rezervi nafte planeta morati da pronađe alternativne izvore kao što su vodonik ili biogoriva.

Ono što je za sada sigurno jeste da u ovoj godini vozači u Srbiji neće imati jeftinije gorivo. Podsećanja radi, pre samo tri godine, u januaru 2009, benzin je na našim pumpama koštao ispod 80 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: