Smederevo ostalo bez rafinerije

Skupština grada Smedereva, posle tri godine od kada je potpisan Memorandum o razumevanju, "stavila je tačku" na izgradnju rafinerije u ovom gradu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2012.

19:56

Default images

Ona, naime, nije večeras dala "zeleno svetlo" izgradnji rafinerije u ovom gradu.

"Skupština nije dala saglasnost na tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni 'sektor severo-istok' radi izgradnje rafinerije", zaključio je predsednik Branče Stojanović.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je ocenio tragičnom odluku Skupštine, "jer oterati 250 miliona dolara u ovo krizno vreme je prava katastrofa". "Svako ko bude posle izbora došao 'u praznu kasu', biće mu jako teško i pored stanja u kompaniji Ju-Es-Stil predstavljaće ozbiljan problem za ovaj grad", zaključio je on.

Skupština grada Smedereva donela je pre dve godine i četiri meseca Odluku o davanju u dugoročni zakup na 99 godina neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, u industrijskoj zoni u Smederevu, površine 113 hektara 12 ari 16 metara kvadratnih, za izgradnju rafinerije.

Neizgrađeno građevinsko zemljište, na osnovu "zelenog svetla" odbornika, trebalo je da bude izdato u zakup kompaniji Komiko Oil, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda.

Tekst ponuđenog ugovora Skupštini grada na usvajanje obuhvatio je sve pogodnosti koje bi dobila lokalna samouprava, počev od cene zakupnine od 652 miliona dinara, koje je investitor, u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora, morao da uplati na račun gradskog budžeta. Reč je i o 542 nova radna mesta, uz definisanje aspekata životne sredine.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji bi se proizvodilo gorivo u skladu sa standardima EU - bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo. Planiralo se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko bi se ukazala potreba, prodavalo bi se i u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: