Srpski biznismeni kupuju Jat?

Grupa srpskih biznismena pregovara s predstavnicima Vlade Srbije o kupovini nacionalog avioprevoznika Jat ervejz, piše Novi magazin.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2011.

15:25

Default images

Plan za spasavanje jata, "serviran" je kao neformalni predlog pre dve nedelje na večeri premijera Mirka Cvetkovića i grupe domaćih preduzetnika.

"Predlog podrazumeva da domaći preduzetnici udju u kupovinu Jata sa po nekoliko miliona evra, naprave konzorcijum i preuzmu kompaniju koju do sada i pored brojnih poziva Vlade Srbije nije hteo da kupi nijedan strani partner", piše Novi magazin.

Navedeno je da, iako nisu poznata imena svih 10 srpskih biznimena koji bi bili suvlasnici Jat, "kao na najizglednije tipuje se na vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i Miodraga Kostića, vlasnika MK grupe i akcionara AIK banke". Njima je, navodno, ponuđeno da u kupovini Jata učestvuju sa po deset miliona evra.

"Iako dogovor još nije formalno postignut, već se razmišlja o izradi studije o načinu odlučivanja i upravljanja kompanijom", piše Novi magazin i dodaje da je plan da Jat dobije nove privatne vlasnike do početka maja iduće godine.

U kabinetu predsednika Vlade kažu da "pošto smo ostali bez ponuđača, radimo na novoj strategiji jer mislimo da je dobro da država ima svog avioprevoznika. Svi postupci koje država bude preduzimala kako u vezi sa Jatom tako i u vezi sa drugim kompanijama, kao i do sada, biće transparentni i sprovedeni u skladu sa važećim zakonskim propisima".

Osnivač i predsednik ITM grupe Toplica Spasojević kazao da je pre oko mesec dana čuo za ideju da srpski biznismeni kupe Jat ervejz, ali da ne veruje da to može da se ostvari. Spasojević je naglasio da on nije među tim privrednicima i rekao da je Jatu potrebno ozbiljno restrukturiranje.

On je kazao da bi u srpskoj aviokompaniji evenutalno mogla da se ostvari strateška saradnja privatnog kapitala i države. "Voleo bih da Jat ervejz ostane u srpskim rukama", istakao je Spasojević.

Vlada Srbije je početkom avgusta ove godine raspisla tender za strateškog partnera za osnivanje nove aviokompanije, ali je on proglašen nesupešnim jer je letonska kompanija Baltik eviejšen sistem, koja je jedina otkupila tendersku dokumentaciju, odustala od dostavljanja ponude.

Na prvom tenderu za prodaju Jata, 2008. godine, kad je nuđeno na prodaju 51 odsto kapitala kompanije po ceni od 51 milion evra, nije stigla nijedna ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: