Boš ulaže 70 miliona evra u Srbiju

Predstavnici Vlade Srbije i nemačkog Boša potpisali su okvirni sporazum o investiciji u fabriku u Pećincima koja će proizvoditi sisteme brisača za automobile.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2011.

11:08

Default images

Planirano je da investicija iznosi 70 miliona evra.

Predviđeno je da izgradnja fabrike površine 22.000 kvdarata počne početkom 2012. godine i da bude zavsena 2019. godine. Kako je planirano, proizvodnja u toj fabrici počeće početkom 2013. godine. U početku bi zapošljavala 60 radnika, a kasnije 620.

Srpski ministar ekonomije Nebojša Ćirić ocenio je da je dolazak Boša pokazatelj da je Srbija atraktivna za investitore, da je politički stabilna i da ono što Vlada godinama radi daje rezultate.

"To pokazuje i činjenica da je Srbija ove godine lider u regionu po stranim direktnim investicijama i da je u proteklih godinu i po više od 100 kompanija i automobilskog sektora počelo ulaganja", kazao je on.

Ćirić je kazao i da je investicija Boša veća od 70 miliona evra i više od 600 ljudi koji će dobiti posao samo uvod u veliku i dugu saradnju Boša i Srbije.

Investicijama na krizu

"Uveren sam da ćemo uskoro imati i nove investicije i to je pravi i jedni način kako da se borimo protiv ekonomske krize", istakao je Ćirić.
Generalni direktor firme Robert Boš u Srbiji Jovanka Jovanović kazala je da se o realizaciji grinfild investicije u Pećincima razgovaralo više od godinu dana i da je Srbija izabrana za ulaganja posle pažljive analize nekoliko tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi. Kako je rečeno prilikom potpisivanja, pogon za proizvodnju sistema brisača na početku će se prostirati na 22.000 kvadratnih metara, a kasnije će biti proširen na 40.000 kvadratnih metara.

Okvirni ugovor o investiciji Boša u Srbiji potpisali su ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić, predsednik opštine Pećinci Siniša Vukov i predstavnici Boša.

Boš se bavi proizvodnjom bele tehnike, alata i delova za automobile. Većinski vlasnik je Humanitarna fondacija "Robert Boš" sa 92 odsto, dok je preostalih osam procenata u vlasništvu porodice Boš.

Prema podacima kompanije, prodaja u prošloj godini premašila je 47 milijardi evra. U Nemačkoj ima 112.000 zaposlenih, a u inostranstvu zapošljava 164.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: