Dinkić: Bio sam u pravu za NIS

Niko se nije uzrujao što ove i naredne dve godine NIS, za čiji je većinski paket Gaspromnjeft platio 400 miliona evra, planira profit veći od milijardu evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2011.

14:24

Default images

I onima koji ništa ne znaju o ekonomiji jasno je da se za godinu-dve ne može vratiti sav novac koji je plaćen za kupovinu neke kompanije.

Tim rečima bivši potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić komentariše podatak da je ruski Gaspromnjeft za većinski paket Naftne industrije Srbije (NIS) platio 400 miliona, a samo za devet meseci ove godine NIS je ostvario profit od 270 miliona evra.

Uz to, NIS planira da do kraja godine poveća neto dobit na 350 miliona evra i ako ne bude većih pomeranja kursa dinara, računa da će profit i u naredne dve godine biti između 360 i 380 miliona evra. Ukupno, dakle, za tri godine više od milijardu evra!

„To je dokaz da sam bio u pravu pre tri godine kada sam govorio da se prodajom većinskog paketa po bagatelnoj ceni od 400 miliona evra NIS praktično poklanja. Da smo ga prodali na međunarodnom tenderu, dobili bismo realnu, tržišnu cenu, pet-šest puta veću od one koju je platio Gaspromnjeft. Realnost je da smo poklonili jednu od najvrednijih kompanija u Srbiji i da za to niko ne snosi odgovornost“, tvrdi Dinkić.

Šta još Dinkić misli o prodaji NIS-a, kao i ekonomisti čitajte u rubrici Fokus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: