Šutanovac: Lasta i Nora za 21. vek

Odbrambena industrija Srbije jedna je od najvažnijih i najvitalnijih industrijskih grana, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.10.2011.

15:44

Default images

Šutanovac je kazao i da se proizvodi fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima izvoze na najzahtevnija svetska tržišta.

On je prilikom obilaska fabrike kazao novinarima da su za tržišta širom sveta obezbedjeni i novi, kvaitetni poslovi.

Ministar je poručio da su proizvodi te fabrike na visokoj ceni u svetu. "Ova fabrika u kojoj se nalazimo, u poslednje četiri godine je duplirala svoju proizvodnju i za više od 3,5 puta povećala izvoz tako su njeni proizvodi vraćeni na najzahtevnija tržista - Nemačke i SAD", rekao je Šutanovac u pogonu nitroceluloze, gde je puštena u rad nova mašina. U Fabrici je obnovljena i energana na gas.

Ministar je za sutra najavio sastanak rukovodstava odbrambenih fabrika i predstavnika sindikata na kome će, kako je rekao, biti reči o načinu razvoja odbrambene industrije Srbije.

"Proizvodi koji su na visokoj ceni u svetu su delo naših stručnjaka, koji rade u fabrikama i u Vojno-tehničkom institutu. Usvajanjem novih tehnologija pravićemo još sofisticiranije proizvode, da dobijemo proizvode za 21. vek", rekao je Šutanović.

Za sada je najkompleksniji proizvod srpske odbrambene industrije avion "Lasta", fabrike iz Pančeva, dok je najksuplji proizvod haubica "Nora", naveo je ministar.

Fabrika "Milan Blagojević", koja je teško stradala 1999. godine brzo se oporavlja, ocenio je generalni direktor Radoš Milovanović. Prema njegovim rečima u toj fabrici radi 1.003 radnika, od kojih je 900 u stalnom radnom odnosu. Proizvodi fabrike "Milan Blagojević" izvoze se širom sveta i u zemljama okruženja - Rumuniji, Bugarskoj, Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: