Propisi i carine "teraju" Pejpal

Pejpal svakako želi da dođe u Srbiju, ali za njegovo poslovanje u našoj zemlji još postoje brojne prepreke.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.09.2011.

00:06

Default images

Jedna od najvećih je nizak limit za carinjenje robe iz inostranstva, koji iznosi svega 20 evra, zbog čega kupljena roba staje znatno skuplje.

Već dugo pominjani najpoznatiji posrednik za internet plaćanja na svetu i odavno viđen na tržištu Srbije, Pejpal, objavio je tarife koje će se primenjivati od 24. septembra, a Srbija je takođe na spisku tih zemalja.

Zanimljivo je da Pejpal posluje u zemljama kao što su Zambija, Ruanda, Togo, Senegal, Uganda, kao i Tadžikistan i Zaopadni Samoa, koje se sve smatraju slabije razvijenim od Srbije, dok naša zemlja na ovakvu privilegiju još čeka. I dok traju polemike da li je u pitanju samo greška ili ozbiljna namera ove kompanije, čini se da mnogo veći problem za njen dolazak predstavljaju domaći propisi i administracija. Državna sekretarka za informaciono društvo Jasna Matić kaže da Pejpal definitivno hoće da dođe u Srbiju, ali kada, to nije moguće reći.

"Mi se trudimo da im obezbedimo sve uslove, ali je krajnja odluka njihova. Postoji niz problema kada je njihov dolazak u pitanju, a najveći je vezan za carinjenje robe iz inostranstva kod nas. Kod nas je nizak limit za carinjenje robe i iznosi 20 evra. Uveli smo ga radi zaštite domaće tekstilne industrije. Ipak, internet trgovina bi našim građanima omogućila da imaju kvalitetniji život, jer bi mogli da nabave robu iz inostranstva koju ne mogu da kupe ovde", navodi Matić.

Na pitanje da li je u planu da se taj limit podigne u skorije vreme, ona odgovara da je odluka u nadležnosti Ministarstva finansija.

U Ministarstvu finansija kažu da pripremaju niz mera koje će dodatno olakšati elektronsku trgovinu, i to kako sa inostranstvom (tu spadaju i promene u delu carine, što podrazumeva i trgovinu korišćenjem usluga Pejpala), tako i među građanima Srbije. "Sve to bi uskoro trebalo da bude završeno i nakon toga će Ministarstvo finansija izaći s detaljima i objasniti građanima kakve će koristi oni od toga imati“, stoji u odgovoru.

Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta kaže da je održan sastanak u junu u Ministarstvu finansija, gde je napravljen predlog unapređenja propisa bitnih za e-trgovinu. Ipak, kako dodaje, kod države nema razumevanja za izmene ovih propisa koji bi olakšali trgovinu putem interneta.

"Postoji mnogo ograničenja u zakonima i podzakonskim aktima koja onemogućavaju trgovinu putem interneta. Pejpal je najpoznatiji servis za posredovanje u plaćanju, njegov nedolazak u Srbiju znači da se nisu stekli svi uslovi za to. Naš predlog je da se poveća i limit za carinjenje, ali i niz drugih propisa, tu je i regulativa koja se tiče deviznog poslovanja, ali nemam osećaj da postoji volja kod nadležnih institucija da se to reši", navodi Torbica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: