Srbija

Četvrtak, 08.09.2011.

17:48

Restitucija neće važiti za Nemce?

Prema Predlogu zakona o restituciji strani državljani neće imati pravo da u Srbiji budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Dojče vele

Default images

To znači da Nemci, koji su proterani posle Drugog svetskog rata, neće moći da traže da im se vrati oduzeta zemlja.

Dojče vele prenosi da su podunavski Nemci, kada su nakon Drugog svetskog rata proterani i kada su im oduzeta građanska prava, ostali bez bezmalo 400.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Danas, kako se navodi, u Srbiji živi manje od 4.000 Nemaca, a zahtev za povraćaj zemlje, vinograda i kuća podnelo je 10 odsto njih. Ekonomski analitičar Dimitrije Boarov kaže da će se, kada je imovina proteranih Nemaca u pitanju, Srbija verovatno držati poljskog, češkog i slovačkog modela.

“Svaka zemlja koja ulazi u Evropsku uniju ima prava da isključi nekoliko obaveza, naravno u sporazumu sa samom EU. Ni Česi ni Poljaci nisu bili prinuđeni da donose bilo kakve propise o restituciji imovine koja je oduzeta od proteranih Nemaca, navodi Boarov.

Predsednik Nemačkog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs, međutim, kaže da postoje mađarski i hrvatski model, koji nisu isključili mogućnost vraćanja imovine proteranim Nemcima.

"Ukoliko Srbija zaista ozbiljno misli da se priključi EU, moraće da promeni i tu zakonsku odredbi, koja je trenutno smetnja da se stranim državljanima nešto vrati. Pošto je to opljačkano, a nešto što je opljačkano treba da se vrati po svim moralnim i pravnim zakonima i razlozima, mi se nadamo da će i svi Nemci jednog dana biti pošteno obeštećeni“, smatra Vajs.

Podseća se da se u javnosti često pominje sporazum potpisan između predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i nemačkog kancelara Vilija Branta, prema kojem je, navodno, Nemačka odustala od mogućnosti da se podunavskim Nemcima u Jugoslaviji vrati ono što je oduzeto.

Boarov kaže da tog sporazuma u formalnom smislu nije ni bilo. “Koliko znam, formalno tu sporazuma nije ni bilo, barem u pravnom smislu reči. Ali, on nije ni bitan u kontekstu ovoga što govorim, u vezi sa poljskim, češkim i slovačkim slučajem“, tvrdi Boarov.

Rudolf Vajs kaže da je svestan da je određeni broj proteranih Nemaca odustao od ideje da traži nazad ono što im je oduzeto.

“Neki su zaista to otpisali, međutim ima i onih koji će tražiti nazad imovinu svojih predaka i koji će podneti zahteve. Ali, to je zaista na svakome od njih, imenom i prezimenom, da reaguje“, navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

6 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

11 h

Podeli: