Svet 0

09.05.2024.

20:36

Nenajavljena poseta Kijevu: "Pomoć neće biti samo u oružju"

Nemačka ministarka za razvoj doputovala je u četvrtak u nenajavljenu posetu Kijevu.

Izvor: dpa

Nenajavljena poseta Kijevu: "Pomoć neće biti samo u oružju"
Shutterstock/Pandora Pictures

Podeli:

Svenja Šulce obećala je dalju pomoć za obnovu Ukrajine. Ona je otputovala na razgovore i o nemačkoj pomoći za obnovu elektroenergetske mreže i obuku radne snage.

"Lekarke i električari su u najmanju ruku važni koliko i tenkovi", rekla je Šulceova na železničkoj stanici u Kijevu.

Poseta je priprema velike međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine 11-12. juna u Berlinu. Očekuje se oko 1.500 učesnika, među kojima i šefovi država i vlada.

Svenja Šulce u Kijevu učestvuje i na "Samitu gradova i regiona".

"Ljudi koji ovde svaki dan obnavljaju svoju zemlju ne odustaju. Zato je veoma važno da pomoć ne bude samo u oružju, već i za civilnu obnovu", rekla je.

Na konferenciji u Berlinu će uz ostalo biti i reči kako Ukrajini mogu da pomognu mala i srednja preduzeća i o nalaženju stručne radne snage za obnovu.

Svetska banka, Evropska unija i Ujedinjene nacije su početkom godine ratnu štetu do tada procenile na 500 milijardi evra. Kada bi rat sada stao, obnova bi trajala pet do 10 godina, prema navodima ukrajinske vlade.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: