Građani nerado plaćaju TV pretplatu

Za razliku od Britanaca koji uredno izmiruju obaveze prema svom medijskom javnom servisu, Srbi to čine u tek 40 odsto slučajeva.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2011.

00:10

Default images

Medijski javni servisi su u svim zemljama Evrope, kao i u Srbiji, u vlasništvu države.

Razlike su primetne kad je reč o načinu finansiranja, mada je većina država prihvatila model Bi-Bi-Sija, gde građani pretplatom omogućuju rad medijskog javnog servisa. Ipak, za razliku od Britanaca, koji uredno izmiruju obaveze, Srbi prema Radio-televiziji Srbije to čine u tek 40 odsto slučajeva.

Zato se i postavlja pitanje da li i kakva poboljšanja može da donese dugo očekivana Medijska strategija Srbije? Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski kaže da sistem pretplate nije prisutan u svim evropskim zemljama, ali jeste dominantan oblik u 90 odsto slučajeva. On objašnjava da postoji jedan broj zemalja koji zadržava budžetski način finansiranja, kao što su Bugarska, Španija, Grčka i dodaje da svuda gde je pretplata osnovni način finansiranja to je zakonska obaveza, ali je naplata lakša u zemljama koje materijalno bolje stoje.

"Recimo, u Velikoj Britaniji je ogroman postotak naplate. Bi-Bi-Si, kao javni servis ima, recimo, oko četiri milijarde funti godišnje od pretplate, što je novac koji bi pokrio skoro sve budžetske potrebe Republike Srbije. Ali, zato oni nemaju izvor finansiranja iz ekonomske propagande, jer nemaju pravo na emitovanje reklama", kaže Veljanovski.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Saša Mirković objašnjava da u Evropi postoji neki jedinstveni sistem kada je o javnim servisima reč.

"Mi smo bili upućeni na model Bi-Bi-Sija, koji se u potpunosti finansira od pretplate. U Velikoj Britaniji pretplata počinje bukvalno od trenutka kada kupite televizor, mislim da je to kod njih 109 funti godišnje, jer vaše podatke prilikom kupovine TV aparata oni odmah unesu u bazu podataka", navodi Mirković.

Profesor Veljanovski ističe da se u Evropi pretplata ne naplaćuje uz račune za struju, a da smo mi smo to uveli kako bismo olakšali njenu naplatu. On objašnjava da je "to sada bitno drugačije, nego devedesetih godina prošlog veka, kada se to zvalo taksa na električno brojilo. Sada je to samo fizički povezano sa računima za struju".

"U prvobitnoj verziji bilo je predviđeno da javni servisi mogu da sklope ugovor sa nekim od javnih preduzeća na republičkom nivou. Međutim, vlada je tada intervenisala i rekla da je najbolje da se naplaćuje uz račun za struju. Ispostavilo se da kod nas to nije sasvim dobro, jer ako neko treba da plati struju 4.000 dinara, a on plati samo 3.000 dinara, onda oni uzmu sve za struju, a za pretplatu ništa", tvrdi Veljanovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: