Veliki Nestle kupio Centroproizvod

Kompanija Nestle objavila je da je postigla dogovor o preuzimanju poslovanja Centroproizvoda, jednog od vodećih proizvođača hrane u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, Press

Petak, 17.06.2011.

12:09

Default images

Nestle kupuje Centroproizvodov asortiman za kulinarstvo (začini i arome, praškasti proizvodi, supe i prelivi), proizvodnju napitaka (napici od čokolade i čajevi) i konditorskih proizvoda (namazi i čokoladne štanglice).

Očekuje se da vrednost prodaja tih proizvoda u 2011. godini bude oko 2,5 milijarde dinara. Napominje se da transakcija uključuje i Centroproizvodovu fabriku u Surčinu. Početkom godine spekulisalo se da su za Centroproizvod koji ima robnu marku C, zainteresovane međunarodne grupe Nestle i Dr Etker (Dr. Oetker) i tada je vrednost transakcije procenjivana na 90 miliona evra.

Predsednik Upravnog odbora Nestle Adriatika Marko Travalja istakao je da je ta kupovina strateški potez kojim Nestle jača u regionu. "Portfolio Centroproizvoda je veoma sličan našem, a lokalna proizvodnja u surčinskom postrojenju sa svojim mogućnostima za distribuciju predstavlja veliku vrednost za nas", rekao je Travalja.

Olivera Međugorac, direktor korporativnih komunikacija u Nestle Adrijatiku kaže da će prepoznatljivi C proizvodi svakako ostati deo ponude kompanije Nestle, tako da kupci ne treba da strahuju za omiljene proizvode poput „začina C", „kafe C", „supe C"...

"Svesni smo visokog kvaliteta i prepoznatljivosti 'C' robne marke. Nastavićemo da je razvijamo i ojačavamo jer će 'C' robna marka svakako ostati. Ulagaćemo u njen dalji razvoj", dodaje Međugorac, i podseća da je Nestle Adrijatik u regionu prisutan od 2003. godine i trenutno zapošljava oko 500 radnika.

U fabriku sladoleda u Staroj Pazovi ova kompanija je već uložila 47 miliona evra.

Dobro što takav gigant ulaže u Srbiju

Domaći stručnjaci kažu da je ova kupovina izuzetno dobra vest, posebno ako se ima u vidu da ekonomska kriza još traje. Suvlasnik konsultantske kuće „Eki investment" Aleksandar Vlahović kaže da je jako dobro da jedan tako uspešan i izgrađen proizvođač i multinacionalna korporacija kao što je Nestle ima interes da investira kapital u Srbiji. "Siguran sam da će uključivanjem u njihov lanac proizvoda Centroproizvod imati mnogo veće šanse kada su u pitanju rast i razvoj. Brendovi Centroproizvoda već imaju svoju snagu na domaćem tržištu, a novi vlasnik i menadžment sada će procenjivati kolika je zapravo snaga svih tih brendova, kako bi ih plasirala i na druga tržišta", kaže Vlahović.

On podseća da je i Droga Kolinska prvo bila slovenačka, a sada je hrvatska kompanija, koja „drži" srpske brendove.

"Svedoci smo da i posle druge promene vlasništva nikome nije palo na pamet da promeni popularne brendove. Isti slučaj je i sa investicionim fondom Salford, koji je snažno podržao sve srpske brendove, kao što su 'knjaz miloš', 'moja kravica', 'plazma'...", ističe Vlahović.

Marketinški konsultant Dejan Šapić takođe očekuje da će srpski Centroproizvod sada biti jači.

"Brendovi poput 'začina C', 'supe C', 'cipiripija' će opstati. Vest o ovoj kupovini je dobra, pre svega zbog situacije u kojoj se nalazimo. Ljudi masovno ostaju bez posla i ne vidi se nada, a dolazi nam uspešna strana kompanija i kupuje domaću. To je za pohvalu", kaže Šapić.

Na ranije spekulacije da će Centroproizvod biti prodat za 90 miliona evra, naši sagovornici procenjuju da je reč o „dobroj ceni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: