IT piraterija košta 261 mil. dolara

Stopa softverske piraterije u Srbiji već tri godine iznosi 74 odsto, što znači da tek svaki četvrti računar ima legalan sistem.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

21:09

Default images

Država je u tom periodu, zbog korišćenja nelicenciranog softvera izgubila 261 milion dolara, saopštila je međunarodna nevladina organizacija Biznis softver alijansa (BSA).

Pored Albanije i Crne Gore, Srbija ima najviši procenat nelegalnih softvera u regionu, a radi smanjenja piraterije, formirana je Specijalna jedinica za kontrolu legalnosti softvera u okviru Poreske uprave.

Pravni zastupnik BSA Dragomir Kojić je izrazio očekivanje da će Specijalna jedinica Poreske uprave dati najbolje rezultate u narednim godinama jer su, kako su rekao, neophodne kontinuirane akcije u dužem periodu da bi rezultati na terenu bili vidljivi. “Zadatak države sa jedne strane i BSA kao nevladinog sektora sa druge je da podiže opšti nivo svesti stanovništva o neophodnosti poštovanja intelektualne svojine. Kupovina piratskog diska na ulici je de facto učestvovanje u kradji tuđih stvari - muzike, filma, softvera, kazao je Kojić.

Prema njegovim rečima, svetska ekonomska kriza i finansijske teškoće preduzeća ne mogu da budu opravdanje za korišćenje nelegalnih softvera.

Ukoliko se utvrdi da poreski obveznik koristi nelicencirani softver, ostavlja mu se rok da se legalizuje i plati oštetu članici BSA čije programe je neovlašćeno koristio i ne podnosi se prijava za privredni prestup nadležnom tužilaštvu.

U suprotnom, on se procesuira na sudu i kažnjava novčanom kaznom od 100.000 do tri miliona dinara, a odgovorno lice od 10.000 do 200.000 dinara koja ide u državni budžet.

Istovremeno, BSA tužbom za naknadu štete zahteva kompenzaciju na ime neovlašćene upotrebe softvera svojih članica, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: