Merdare dobija solarnu elektranu

Prva solarna elektrana u Srbiji biće u kuršumlijskom selu Merdare, rekla je predsednica opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2011.

17:28

Default images

Ona je kazala da je ta odluka doneta, jer su stručnjaci Elektroprivrede Srbije (EPS) zaključili da Kuršumlija ima najveći broj sunčanih dana u godini.

Prema prvim procenama izgradnja solarne elektrane na teritoriji kuršumlijske opštine će koštati oko pet miliona evra.

Pregovori o izgradnji solarne elektrane u selu Merdare su počeli pre mesec dana u Beogradu, kada je održan sastanak predstavnika italijanske firme Multienerdži, koja će finansirati izgradnju elektrane, sa predstavnicima EPS, Kuršumlije i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Srbije.

"Veoma sam zadovoljna što su strani investitori prepoznali da sa nama mogu da sarađuju i što žele da investiraju jedan ovako veliki projekat. Za našu opštinu to mnogo znači jer će biti novih radnih mesta", kazala je Jakovljević.

Ona očekuje da se sutra postigne konkretan dogovor sa investitorom trebalo o početku izgradnje buduće centrale.

Planirano je da solarna elektrana u Merdaru, od dva megavata, bude pripojena sistemu EPS, a kasnije će biti utvrđeno kojim gradovima će ona isporučivati električnu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: