Putarina 1.130 RSD za 7 kilometara

Godinama se za putarinu na deonici auto-puta od Doljevca do Grdeličke klisure naplaćuje pun iznos, bez obzira što se koristi samo deo saobraćajnice.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

00:52

Default images

Krajem prethodne sedmice rukovodstvo jednog niškog građevinskog preduzeća ponovo, i po ko zna koji put, zatražilo je od nadležnih organa Srbije da reše ogroman problem oko putarine na delu auto-puta kroz našu zemlju od Doljevca do Grdeličke klisure.

U ovom preduzeću kažu da su svi dosadašnji pokušaji bili bezuspešni, a da je problem iz dana u dan sve veći. Naime, iako koriste samo sedam kilometara autoputa plaćaju kao za celu deonicu autoputa od Niša ka srpsko-makedonskoj granici, do ulaza u Grdeličku klisuru, plaćaju punu cenu od 1.130 dinara.

“Naš problem je u tome što kamionima koristimo samo sedam kilometara auto-puta, od naplatne rampe do isključenja kod Brestovca, gde se nalaze naše separacije peska, odnosno sedam kilometara od uključenja na auto-put kod Brestovca, do naplatne rampe kada se naši kamioni vraćaju u Niš”, kažu u tom preduzeću.

Ovo i mnoga druga niška građevinska preduzeća koja imaju svoje separacije peska južno prema Leskovcu, a skoro su sva uključena u izgradnju i aktuelnu rekonstrukciju ulica i novih bulevarskih saobraćajnica u gradu ili izgradnju novih fabričkih pogona stranih investitora, dnevno angažuju i po stotinu kamiona da prevezu pesak i šljunak sa separacija pored Južne Morave do gradilišta u Nišu.

“Dnevno i do 200-300 hiljada dinara, odnosno nekoliko hiljade evra dajemo samo na ime putarine za tih sedam kilometara auto-puta jer plaćamo punu cenu za svako vozilo koje pođe prema separaciji i za svako još toliko koje se sa separacije vraća u Niš”, naovde u tom preduzeću.

Kako objašnjavaju, ne smeju da koriste lokalne i regionalne puteve, kako ne bi bili oštećeni, već samo auto-put.

“Svakako treba platiti jer se od prikupljene putarine održava ova saobraćajnica, ali je neshvatljivo i paradoksalno da se za jedan kamion, koji se uključi na auto-put, mora platiti ista cena bez obzira da li ide, kao mi, sedam ili svih 70 kilometara do Grdeličke klisure. Mesečno izdvajamo više za putarinu, nego za gorivo i doprinose na plate zaposlenih”, rekli su nam niški putari i ostali građevinari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: