Vetrenjače kod nas duvaju u prazno

U Srbiji bi za dve godine mogao da bude izgrađen prvi vetropark. Naša zemlja još uvek nema nijedan megavat struje dobijen iz vetra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

00:08

Default images

Maja Turković, predsednica Srpske asocijacije za energiju vetra, kaže da je najveći problem za realizaciju to što postojeća zakonska regulativa usporava izgradnju vetroparkova u Srbiji.

Planirano je da prve vetrenjače, ukupne snage od oko 400 megavata, budu sagrađene u Inđiji, Kovinu, Plandištu i Vršcu. Investitori najavljuju da će u njih biti uloženo oko 700 miliona evra.

Da bi, međutim, dodaje Turkovićeva, Srbija (jedna od tri države u Evropi koja nema nijedan vetrogenerator na mreži) počela da proizvodi struju iz vetra neophodno je da novi zakon o energetici reši pitanje ugovora o otkupu električne energije sa EPS-om, odnosno da se investitorima pruže garancije da će moći da ostvare pravo na povlašćenu (fid-in tarifu) u trenutku kada se obezbeđuje finansiranje projekata, a ne u času kada se izgradi vetropark. Kako stvari sada stoje, samo investitorima koji prvi investiraju u izgradnju vetroparkova ukupne instalisane snage od 450 megavata garantuje se da će svu proizvedenu električnu energiju u prvih 12 godina moći da plasiraju po povlašćenoj ceni od 9,5 evrocenti za kilovat-čas. Samo od njih će EPS biti dužan da otkupi svu proizvedenu struju po zagarantovanoj ceni, što za ostale ne važi.

Investitori pojašnjavaju da je po sada važećoj regulativi predviđeno da se taj ugovor potpisuje tek nakon izgradnje vetrogeneratora, što njima otežava dobijanje kredita kod banaka. Jer i banka traži garanciju da će joj se pozajmljeno vratiti ugovorenom isporukom energije.

Investitori u vetroparkove predlažu i izmene podsticajnih mera, odnosno, da subvencionisana tarifa od 9,5 centi po kilovat-času električne energije treba da se indeksira sa stopom inflacije u evrozoni. Traže, uz to, i da se poveća ograničenje kapaciteta, koje mreža može da primi, sa postojećih 450 megavata na realnu vrednost.

Investitori okupljeni u Srpsku asocijaciju tvrde da je vetar dobar resurs za proizvodnju struje u Srbiji, jer bi se na ovaj način godišnje proizvelo oko 2,5 milijardi kilovat-časova, što je oko 10 odsto sadašnje proizvodnje, te da su oni spremni da ulože oko 1,5 milijardi evra za izgradnju vetrogeneratora u Srbiji ukupne instalisane snage od 1.000 megavata.

Za izgradnju jednog vetroparka od 100 megavata treba godinu do godinu i po dana, ako su dobri uslovi, a od momenta kada počne proizvodnja struje, investicija se otplaćuje u narednih 12 godina – kroz povlašćene cene (fid-in tarife).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: