Neuspeh sa Telekomom "tera" ulagače

Ako propadne tender za prodaju Telekoma, a svi su izgledi da hoće, Srbija će izgubiti i ovo malo imidža, ocenjuju poznavaoci ekonomsko-političkih prilika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2011.

00:00

Default images

Izostaće novac kojim je vlast planirala da vraća uzete kredite, moraće ponovo da se zadužuje, u narušenom makroekonomskom ambijentu.

U biografiji Telekoma će stajati i neuspešan tender, što bi moglo negativno da se odrazi i na cenu ove kompanije u novom postupku prodaje.

Iako su srpske vlasti u Pismu o namerama MMF-u obećale da će najveći deo novca Telekoma potrošiti na vraćanje kredita i za pokrivanje deficita, Vlada i bez prihoda od privatizacije ove kompanije, čini se, neće imati problem da finansira minus u državnoj kasi, ali ostaje pitanje kako će vraćati stare dugove.

Premijer MIrko Cvetković kaže da izostanak prihoda od prodaje Telekoma, ni na koji način neće ugroziti likvidnost budžeta i finansiranje razvojnih projekata.

Bez planiranih 1,4 milijardu evra neće trpeti ni devizne rezerve koje su rasle prethodnog meseca (ukupno iznose 10 milijardi evra), ali ni kurs, znajući da dinar jača i da bi povratak evra sa aktuelnih 102 dinara na doskorašnjih 108 malo koga iznenadio.

Ocena je da na udaru neće biti ni infrastruktura imajući u vidu da najave da će putevi i koridore Vlada finansirati kreditima Svetske i Evropske investicione banke.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: