Vlada zabranila izvoz pšenice

Vlada Srbije je na danas održanoj telefonskoj sednici odlučila da zabrani izvoz pšenice i brašna iz Srbije, rekao je za B92 ministar Dušan Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2011.

19:07

Default images

Petrović je ovu meru obrazložio time da su naši bilansi dosta zabrinjavajući jer je umesto planiranog izvoza od 500 hiljada tona već izvezeno oko 650 hiljada tona.

On je dodao da je cilj Vlade stabilizacija tržišta i da će omogućiti i da se razreši problemi koji su se pojavili kada ja u pitanju cena hleba.

Novi ministar trgovine i poljoprivrede kaže i da je ova mera privremena i da „ovako kako je postavljena“ neće važiti duže od tri meseca. Petrović je dodao i da su obavljene konsultacije i sa Evropskom unijom o ovoj meri. Prema podacima udruženja Fonda za žito, iz Srbije je od prošlogodišnje žetve do početka marta izvezeno 615.000 tona što je 115.000 tona više nego što je planirano. I to udruženje i Unija pekara su tražili da se zabrani izvoz pšenice iz Srbije da bi se regulisalo stanje na tržištu.

Ministar Petrović dodaje da je cilj zemlje povećanje izvoza ali ne primarnih proizvoda već prerađevina jer će to doneti posao za mnogo više ljudi, a popraviće i platni bilans zemlje.

Petrović kaže da će njegovo ministarstvo imati ubrzo razgovore sa svim učesnicima na tržištu i da je cilj ministarstva da se postigne konsenzus sa njima, stabilizuje sve „bolne teme“ i smanji rizike koji dovode do nestašica.

Odgovarajući na pitanje šta su to „prihvatljive cene“ o kojima su predstavnici vlasti govorili poslednjih dana, on kaže da treba obezbediti da standard najugroženijih i najranjivijih građana ne bude ugrožen visokom cenom osnovnih namirnica.
Petrović dodaje i da, i pored svega, nema mesta panici i naglašava da je došlo do povećanja cena osnovnih namirnica svugde pa i kod nas. "Srbija se nalazi u okruženju u kome postoji manje ili više slobodna trgovina. Nalazimo se u periodu globalne inflacije. Pšenica je od žetve do danas poskupela neverovatno mnogo", rekao je Petrović.

Na pitanje kako očekuje da će na najave ministarstva reagovati tajkuni, Dušan Petrović odgovara da „treba pitati njih“.

On naglašava da „ova zemlja pripada svakome od nas - i nezaposlenima i onima sa malom zaradom i bogatima“ i dodaje da je neophodno da se „uspostavi sklad među socijalnim grupama“.

Petrović kaže i da „nije siguran u to da bi ovoj zemlji bilo bolje da ne postoje ljudi koji imaju novca“.

On dodaje i da ne želi da preti nikome, kao i da će monopolsko ponašanje biti sankcionisano i to od strane antimonopolske komisije. „Pravila kada se jednom uspostave moraju da se poštuju. Ko ih ne poštuje biće sankcionisan“, kaže Petrović.

Upitan da li će kompanija Salford morati da plati kaznu zbog zloupotrebe monopolskog položaja na tržištu mleka, Petrović je podsetio da je tu odluku donela Antimonopolska komisija i da se sada vodi spor pred sudom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

20 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: