Đelić: I dalje na Zoranovom putu

Srbija je ove godine zabeležila najveći rast izdvajanja novca za nauku u svetu, kaže ministar za nauku i tehnološki razvoj u ostavci Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

13:49

Default images

"Izdvajanja za nauku su duplirana, odnosno sa 0,3 odsto BDP-a budžetom za 2011. predviđeno je 0,65 BDP za nauku, i to je najveći rast izdvajanja za nauku kad bi gledali po svim zemljama u svetu. Ne govorim o apsolutnom iznosu", kazao je Đelić na skupu "Nauka za budućnost Srbije - bilans prethodne dve i po godine i perspektive".

On je kazao da bi to izdvajanje do 2014. godine trebalo da bude jedan odsto. Prema njegovim rečima, 2001. godine budžet za nauku je bio 28 miliona evra, a za ovu godinu je 200 miliona.

Đelić je kazao i da je u vreme njegovog mandata obezbeđeno 400 miliona evra vanbudžetskih sredstava za naučnu i tehnološku infrastrukturu.

Od Evropske investicione banke obezbeđeno je 200 miliona, zatim 35 miliona evra od Banke za razvoj Saveta Evrope i 34 iz IPA fondova, a pregovara se i za dodatnih 70 miliona evra sa Bankom za razvoj SE, naveo je Đelić.

On je, izlažući postignute rezultate u protekle dve i po godine, naveo i da su povećane plate zaposlenima u naučnim institutima za 30 odsto i izjednačene sa platama na fakultetima za isti kadar.

Prvi put je usvojena Strategija naučnog razvoja Srbije za period 2010-2015. sa glavnom porukom - fokus i partnerstvo, koja je definisala sedam nacionalnih prioriteta u domenu nauke i tehnologije.

Đelić je dodao da je ostvareno partnerstvo sa ključnim međunarodnim institucijama i zemljama, kao i da je domen intelektualne svojine urađen u skladu sa evropskim standardima.

Rekao je i da je znatno povećan broj naučnih patenata sa jednog u 2007. na 17 u 2010. godini, ali da je to još uvek skromno i naveo da je za Istraživačku stanicu Petnica obezbeđeno 7,6 miliona evra za novi objekat i opremu.
On je svom nasledniku u ministarstvu poručio da je neophodno da obezbedi kontinuitet u započetim projektima i da je potrebno ojačati jedinstvo naučne zajednice približavanjem fakulteta i instituta.

"Povezivanje nauke i privrede sada je prioritet", istakao je ministar u ostavci, koji će u rekonstruisanoj vladi zadržati funkciju potpredsednika zaduženog za evropske integracije.

"Moja motivacija da se bavim evropskim integracijama i resorom nauke jeste rezultat reči Zorana Đinđića da je znanje jedini način da idemo brže od drugih. Siguran sam u sve što je urađeno u proteklom periodu", zaključio je Đelić u devedesetominutnom govoru.

Obrazovanje ne ide s naukom

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević je kritikovao što su u rekonstruisanoj vladi spojeni resori obrazovanja i nauke i istakao da to ne postoji nigde na svetu.

"Vidim to kao potrebu da se premosti ovih godinu dana, ali se nadam da će se ti resori razdvojiti", poručio je rektor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: