Zbog dugova stanovi odlaze na doboš

Zbog neplaćenih računa za grejanje 12 dužnika JKP Čačak ostaće bez stana, jer je to preduzeće zatražilo zaplenu stana zbog dugova.

Srbija

Izvor: Politika, Press

Petak, 25.02.2011.

10:48

Default images

Osnovni sud u Čačku nedavno je doneo rešenje za četvoricu dužnika, koje omogućuje da se ti stanovi prodaju.

Petar Domanović, direktor JKP Čačak kaže da to preduzeće nije imalo izbora jer drugi sistemi naplate kod ovih dužnika nisu urodili plodom.

“ U ovih prvih 12 slučajeva nismo radili napamet. Njihov pojedinačni dug prelazi 600.000 dinara što znači da ništa nisu plaćali od sedam do deset godina. Svi imaju po sedam, osam ili devet izvršnih presuda za izmirenje obaveza, bahato ignorišu pozive da plate potrošeno, a boljeg su imovinskog stanja od korisnika koji redovno izmiruju račune za grejanje. U svim ovim slučajevima pojedinačni dug za toplotu je veći od 10 odsto vrednosti stana“, kaže Domanović.

Direktor objašnjava da je preduzeće, najpre, pokušalo naplatu od velikih dužnika plenidbom sredstava sa računa, odnosno polovine penzije ili plate. Kad to nije dalo rezultata, JKP „Čačak” je zatražilo plenidbu pokretne i nepokretne imovine dužnika, ali opet sa malim učinkom.

Zato je sada od Osnovnog suda zatražena – i dozvoljena – promena sredstava izvršenja. Ukratko – prodaja stanova. Preduzeće je, pre toga, moralo sudu da dostavi list nepokretnosti, kao dokaz da dužnik ima stan u vlasništvu. Ljubodrag Tadić (60) jedan je od četvorice Čačana koji će uskoro ostati bez stanova zbog duga za grejanje. Tadić kaže da njemu još nije stiglo nikakvo rešenje od suda, niti ga je neko nekada zvao da pita da li ima da plati račune za grejanje za stan u ulici Radiše Poštića. On živi sa nezaposlenim sinom, dva unuka i snahom i tvrdi da njemu država za neisplaćene zarade duguje mnogo više po sudskoj presudi od pre tri godine i da će, ako on naplati ta svoja potraživanja, platiti i dug za grejanje.

“ U stanu imamo grejanje, nije nam isključeno... A nisam plaćao račune od 1999. godine, kada sam ostao bez posla u preduzeću „Šumadija magnohrom". Nakon što sam tužio firmu, vraćen sam 2005. godine na posao, a sud je 2008. godine doneo izvršnu presudu za neisplaćene zarade u tom periodu. „Magnohrom" je u međuvremenu prodat i ja od tada ni dinara nisam naplatio, a ostali su mi dužni i 18 plata po vraćanju na posao... I sada u tom lancu treba da strada samo moja porodica. Već godinama živimo od snahine plate od oko 20.000 dinara, ja sam tek odnedavno u penziji. Ponekad nemamo ni hleb da kupimo“, rekao nam je Tadić, koji ne zna ni koliko uopšte duguje za grejanje.

Direktor JKP Čačak Petar Domanović navodi da je na toplanu priključeno 8.000 stanova čiji vlasnici za toplotu danas duguju 130 miliona dinara. Od tog iznosa, čak 80 odsto ili 104 miliona otpada na samo 400 stanara.

Ovaj sistem naplate već deset godina primenjuje se u Hrvatskoj i Sloveniji, takođe u slučajevima gde je dug veći od desetog dela vrednosti stana. Posle prodaje tih nekretnina i izmirenja duga, vlasnicima se daju manji stanovi. Jedan od razloga za ovakav naš postupak je i činjenica da nam se građani koji redovno plaćaju svakodnevno žale smatrajući da oni svojim novcem greju i neplatiše“, ističe dr Domanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: