Dulić: Zapošljavamo 35.000 radnika

U izgradnji poslovno-stambenog kopleksa na prostoru bivše kasarane "Stepa Stepanović" u Beogradu biće angažovano od 30.000 do 35.000 ljudi, kaže Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 10.02.2011.

13:26

Default images

Toliko radnika biće uposleno ove i naredne godine na izgradnji 4.578 stanova, rekao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

Dulić je obilazeći gradilište najavio da će u saradnji sa Gradom Beogradom, u okviru programa stanogradnje koji subvencioniše država, na leto početi izgradnja 1.100 stanova u naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu. Prema njegovim rečima, na prostoru nekadašnje kasarne će živeti između 15.000 i 20.000 ljudi, a za tu lokaciju je zainteresovano tri puta više potencijalnih kupaca nego što ima stanova.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je rekao da Vojsci pripada 21 odsto stanova na lokaciji kasarne "Stepa Stepanović", na osnovu dogovora sa Građevinskom direkcijom Srbije, ali da će deo biti zamenjen za stanove u drugim gradovima u Srbiji, kao što su Vranje, Paraćin, Čačak, Valjevo, Niš i Gornji Milanovac.

"Nemamo želju da sve stanove uzmemo na ovoj lokaciji, jer Vojska Srbije se nalazi na svim lokacijama u Srbiji", kazao je on i precizirao da se radi o stanovima koje je ranije izgradila gradjevinska direkcija, te da je u toku realizacija dogovora sa Direkcijom za prenos vlasništva za 156 stanova širom Srbije.

Šutanovac je naveo da će vojska "u skladu sa dogovorom i procenom vrednosti tih stanova" dobiti i veću površinu od one koja se gradi u Beogradu.

Ministar odbrane nije mogao da kaže koliko će stanova vojska uzeti u Beogradu, navodeći da to zavisi od procenjenih potreba.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Dragan Grujić je kazao da je do sada ugovoreno oko 2.250 stanova i da je u njihovu izgradnju uključeno oko 40 građevinskih firmi iz cele Srbije.

"Finansijska konstrukcija je zatvorena za četiri građevinske parcele", rekao je on i dodao da će preostale tri biti finansirana "delom iz sopstvenih sredstava, delom iz kredita banaka", jer sledećih 15 dana Direkcija planira da ponovo razspiše tender za nabavku finansijskih sredstava.
Trenutno stanove kreditiraju "AIK" i Komercijalna banka čije su kamate, prema njegovim rečima, između devet i deset procenata.

On je rekao je cena stanova od 1.290 evra po kvadratu za takve stanove veoma povoljna i oni koji odustaju od kupovine za to imaju druge razloge. "S obzirom na to da je reč o projektnom finansiranju, kupci mogu odmah da uzmu kredit od 13 banaka koje su potpisale ugovor sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita", dodao je Grujić.

Ukupno će biti izgrađeno 4.578 stanova, od čega 212 garsonjera, 960 jednosobnih stanova, 456 jednoiposobnih, 1.285 dvosobnih, 281 dvoiposobni, 1.094 trosobna, 164 troiposobna i 126 četvorosobnih stanova.

U prizemlju stambenih zgrada biće poslovni prostor sa 147 lokala, a u okviru stambeno-poslovnog kompleksa biće izgradjene dve škole, dva vrtića, dom zdravlja i tržni centar.

Maksimalna cena stambenog kvadrata iznosi 1.290 evra sa PDV - om, a maksimalan rok otplate je 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: