U Vladinu flotu sleće "falkon 2000"

Hoće li se najviši državni funkcioneri naredne godine voziti u novom avionu - odlučiće premijer i ministri na sednici sledeće nedelje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

00:04

Default images

Ta tema trebalo je da se nađe na dnevnom redu okupljanja u četvrtak, ali je odlučeno da se rasprava odloži do povratka sa službenih putovanja svih članova Vlade.

Prema saznanjima Novosti, ukoliko većina njih bude za nabavku novog aviona, najveće šanse da se priključi sadašnjoj floti avio-službe Vlade ima ”falkon 2000 LX”.

Druga varijanta, koja će se naći pred ministrima, jeste nabavka „polovnjaka“, a procene su da je za avion star 14 godina potrebno 11 miliona dolara. Ponuda koja će se naći pred ministrima daje i precizan opis ”falkona”: Ima dva motora, visok je sedam, dugačak 20,2 metra, a reklamira se kao letelica koja u cugu može da prevali razdaljinu od Njujorka do Moskve ili od Pariza do Nju Delhija. Osnovni model predviđen je za dva člana posade i šestoro putnika, mada, u dogovoru s proizvođačem, može da se prepravlja.

"Da li ćemo nabaviti nov ili polovan avion, ili nećemo kupovati ništa, zavisiće isključivo od toga da li će biti novca u državnoj kasi. Nabavka neće moći da se organizuje preko noći, jer treba da se sačeka usvajanje budžeta za sledeću godinu, kao i raspisivanje tendera", kažu u Vladi.

Kupovina aviona za potrebe državnih funkcionera pominje se već godinama, ali je odlagana zbog hroničnog nedostatka novca u državnoj kasi, ali i žestokih kritika javnosti kad god se pomene ta tema. Međutim, posle prošlonedeljnog incidenta, kada je avion u kojem je bio premijer Cvetković morao da se vrati s leta za Sofiju, čak su i najštedljiviji članovi Vlade potegli pitanje bezbednosti sadašnjih letelica.

Aneta Bulatović, direktorka Avio-službe, ukazuje da u finansijskom planu već godinama predlažu izdvajanje za nabavku aviona, ali taj predlog ne prolazi. O tome u kakvom su stanju ”falkon 50” i ”lir-džet”, koji su sada na raspolaganju funkcionerima, ova služba izvestila je Vladu proletos.

Avione stare 30, odnosno 19 godina, najčešće koriste predsednik Tadić, premijer Cvetković, ministri Jeremić, Dačić i Dinkić i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: