“Južni tok“ košta 15,5 mlrd. evra

Izgradnja gasovoda Južni tok koštaće oko 15,5 milijardi evra. Izgradnja morskog dela gasovoda koštaće oko 10 milijardi, a kopneni deo koštaće oko 5,5 milijardi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2010.

09:03

Default images

Mesečnil list kompanije Gasprom navodi se da će efikasnost projekta u mnogome zavisiti od toga da li će EU napraviti isključenje iz pravila i odustati od principa da pristup gasovodu imaju i treće strane.

Prvobitno planirane investicije u projekat su procenjivane na 19-24 milijardi evra, ali je u proleće 2009. izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao da su ukupni troškovi smanjeni na 8,6 milijardi evra. Sada je povećana procenjena vrednost projekta na 15,5 milijardi evra.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Puštanjem u rad "Južnog toka" ruski prirodni gas će se do evropskog tržišta dopremati po dnu Crnog mora zaobilazeći Ukrajinu, čije je sporenje oko cena sa Rusijom više puta ugrožavalo ruski izvoz gasa u Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: