Meksikanac i Telekom: Slim ili spin

Meksikanac Karlos Slim, jedan od najbogatijih u svetu, nije izrazio želju da kupi Telekom Srbija, niti je dostavio ponudu za kupovinu.

Srbija

Izvor: Politika, Novosti

Utorak, 30.11.2010.

00:09

Default images

Kompanija „Amerika movil”, čiji je on jedan od suvlasnika, nije kupila ni tendersku dokumentaciju o ponuđenoj kompaniji. Samo se prijavila da će da je kupi.

Iako to znači da samo želi da se informiše o tome šta se nudi na prodaju, Karlos Slim je već „okupirao” domaće medije koji su zaključili da naša roba ima takvog kupca kao što je jedan od najbogatijih ljudi u svetu.

I ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić potvrdila je da se tek očekuje da će „Amerika movil” ove sedmice otkupiti dokumentaciju za učešće na tenderu za 51 odsto akcija Telekoma Srbija. Otkuda onda tolika euforija o ovoj, zapravo, poluinformaciji? Pogotovo ako se zna da američki operater uopšte nije prisutan u Evropi, već da je više orijentisan na Severnu i Južnu Ameriku. To nameće pitanje zašto bi takav gigant na Stari kontinent ušao baš preko Srbije i ovako malog, a neki bi rekli i neregulisanog tržišta…

Nama, inače, za ovih deset godina privatizacije medijski nije nedostajalo zvučnih imena kao kandidata za kupovinu domaćih kompanija, ali jeste u stvarnosti.

Na primer, pri pokušaju da iz trećeg puta država proda RTB Bor navedeno je da je čak 11 kompanija izrazilo zainteresovanost za proizvođača bakra iz Istočne Srbije. Epilog – ponudu nije dostavio niko.

Stručna javnost je vrlo oprezna na vest o novom potencijalnom kupcu Telekoma Srbija. Bivša srpska ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić kaže da je nejasno zašto bi „Amerika movil” koja je dominantno južnoamerička kompanija došla u Srbiju kada uopšte nije prisutna u Evropi.

"Karlos Slim važi za kupca kompanija koje se nude po povoljnim cenama ili ispod cene što je sada slučaj s Telekomom Srbija. Početna cena od 1,4 milijarde je niska, a profit visok. Zarada će tek da bude velika kada nakon kupovine kupac podigne cene što je bio slučaj svuda gde su prodate nacionalne telekomunikacione kompanije i zapravo će je otplatiti za nekoliko godina", kaže Smiljanićeva.

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija u potencijalnom dolasku američke kompanije vidi potez savetnika za privatizaciju Telekoma Sitigrupe koja je suvlasnik najvećeg američkog mobilnog operatera AT&T koji u „Amerika movilu” ima 25 odsto učešća, a Karlos Slim 45 odsto, da po svaku cenu nađe kupca, jer samo od prodaje može naplatiti svoje usluge. Vlasnički odnosi, međutim, ovih kompanija ne znače da će Sitigrupa ubediti klijenta da kupi domaći Telekom. "Meksikanac je nepoznanica. Ne vidim interes da ta kompanija u Evropu uđe preko Srbije koja nije integrisana u Evropu i koja je u telekomunikacijama ipak slepo crevo. Ako žele da uđu na evropsko tržište logičnije je da na berzama u Londonu i Frankfurtu kupe akcije za tih 1,4 milijarde evra koliko mi početno tražimo", kaže on.

Bušatlija dodaje da "motiv može biti i špekulativan. Telekom Srbija ostvaruje godišnje 400 miliona evra akumulacije od čega je 150 miliona evra profit, a 250 miliona evra ide na amortizaciju, znači na održavanje i proširenje mreže. Kada novi vlasnik Telekoma poveća cenu usluga, pri tom i ne investira, za nekoliko godina može da vrati koliko je platio".

Po Bušatlijinim rečima motiv Sitigrupe da dovede novog igrača jeste taj što su iz kontakata s dosadašnjim kupcima tenderske dokumentacije shvatili da ne pokazuju veliki interes za kupovinu.

"Francuski Oranž uopšte nije prisutan u ovom delu Evrope, Dojče Telekom bi imao monopol na Balkanu zbog čega bi imao problema s evropskom regulativom, a imaju i sopstvenih finansijskih problema. Sem toga, nejasno je da li grčki OTE čiji su oni suvlasnici prodaje svoj deo i da li država Srbija nudi 31 odsto ili 51 odsto kapitala. Telekom Austrija bi dobio monopol u mobilnoj telefoniji", kaže Bušatlija.

Italijani "oterali" Slima 2007. godine

Dok se domaća vlast oduševljava idejom da će dolari najbogatijeg čoveka na planeti Karlosa Slima Helua kroz privatizaciju Telekoma Srbije podići cenu naše kompanije i unaprediti joj poslovanje, vlada Italije je još 2007. godine sprečila ovog istog Meksikanca da preuzme Telekom Italije.

"Telekom Italije i njegova fiksna mreža je nacionalno blago i nemamo nameru da kontrolu nad tim prepustimo strancima", bio je stav italijanske vlade, a koju je tada predvodio Romano Prodi, bivši predsednik Evropske komisije.

Njegova agitacija je bila uspešna i Slimov telekomunikacioni gigant „Ameriken movil“ nije uspeo da kupi Olimpiju, kompaniju koja kontroliše Telekom Italije. Ovu kompaniju zajedno su preuzeli španska Telefonika i nekoliko italijanskih banaka.

Čini se da su mnoge kompanije, ali i sam Karlos Slim, iz ovog neuspeha izvukle pouku da „u žudnji za kupovinom državnog monopola ne treba potcenjivati važnost političkih veza".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: