Slim diže cenu i Telekomu i impulsu

Zainteresovanost najbogatijeg čoveka na svetu Karlosa Slima za kupovinu 51 odsto Telekoma Srbije povećava šanse da dobijemo odgovarajuću cenu, kaže Jasna Matić.

Srbija

Izvor: Blic, Press

Ponedeljak, 29.11.2010.

00:09

Default images

Podsetimo, Slim je vlasnik meksičke telekomunikacione kompanije „America Movile“ koja će otkupiti tendersku dokumentaciju za privatizaciju Telekoma Srbija.

Ministarka telekomunikacija kaže da je to dobra vest jer je uz kompanije koje su već otkupile dokumentaciju, Dojče telekom, Frans telekom i Telekoma Austrija, imamo četiri ozbiljna igrača.

"U pitanju su uspešni operateri sa velikim brojem korisnika, koji bi bili odličan strateški partner za Telekom", navodi Jasna Matić i dodaje da je ovo i potvrda da domaće tržište ima potencijal. Na pitanje da li očekuje neizvesnu borbu, ona odgovara da "ako se ove kompanije pojave na tenderu, odnosno podnesu ponude, uložiće sve svoje resurse i energiju da pobede". Ipak, ministarka dodaje da ćemo na novčane ponude morati da sačekamo do 21. februara.

Matić naglašava da je "na prodaju 51 odsto vlasništva cele kompanije, što uključuje kako vlasništvo u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, tako i celokupno vlasništvo Telekoma".

Ona potvrđuje i da je sa grčkom kompanijom OTE postignut načelni dogovor da proda svojih 20 odsto u Telekomu, kako bi država onda prodala samo 31 odsto.

"Dogovoreno je sa OTE da proda svojih 20 odsto, što znači da bismo mi onda prodali 31 odsto, ali bez obzira na odluku grčke strane, biće prodat 51 procenat akcija kompanije, što je bitno za uspeh procesa", kaže Jasna Matić.

Meksikanac će podići cene impulsa?

Istovremeno, dnevni list Pres navodi da će "ukoliko 'Amerikan movil' kupi 51 odsto Telekoma telefoniranje biti znatno skuplje, a broj zaposlenih manji, jer je on po tome poznat u Meksiku, gde drži monopol u telekomunikacijama".
List piše da poznavaoci prilika u telekomunikacijama upozoravaju da je Slim, koji je prvu ozbiljniju zaradu stekao trgovinom cigaretama, posle kupovine kompanije „Telefonos de Meksiko" (Telmeks), zadržao monopol i povećao cene. Zato je prošle godine Organizacija za ekonomsku saradnju iz Pariza Meksiko proglasila za zemlju sa najskupljim telefonskim impulsima u svetu.

Bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić upozorava da se Slim obogatio upravo kroz privatizaciju Telmeksa i potvrđuje da Meksiko važi za jednu od najskupljih zemalja u oblasti telekomunikacija.

"Građani Meksika, koji imaju otprilike isti životni standard i prosečne plate kao mi, s tim da je nezaposlenost veća, plaćaju impulse duplo skuplje nego u Srbiji. Kako onda možemo da očekujemo da ćemo mi dobiti bolje uslove od korisnika u zemlji u kojoj je rođen?" pita Smiljanićeva.

Takođe, broj zaposlenih u kompaniji „Amerika movil" je 41.000 na 211 miliona korisnika, dok Dojče telekom i Frans telekom sa neznatno manjim brojem klijenata imaju čak 6,5 odnosno 4,5 puta više zaposlenih. Sličnu razmeru kao Nemci i Francuzi imaju i Austrijanci, koji su takođe otkupili tendersku dokumentaciju.

Smiljanićeva, kao izričiti protivnik privatizacije najprofitabilnijeg srpskog preduzeća, ističe da će država prodajom Telekoma izgubiti svaku kontrolu nad njim.

"A u slučaju prodaje 31 odsto akcija, ukoliko grčki OTE reši da proda svojih 20 odsto, gubimo i kontrolu i novac, koji ni u slučaju prodaje 51 odsto akcija nije naročito velik", ocenjuje Smiljanićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: