Šutanovac: Vojska podiže privredu

U uslovima najžešće ekonomske krize uspeli smo da sklopimo ugovor vredan 400 miliona dolara za izgradnju tri fabrike na severu Afrike, kaže Dragan Šutanovac.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2010.

00:09

Default images

Šutanovac, ministar odbrane u Vladi Srbije, kaže da "to nije značajno samo za našu odbrambenu industriju već za celokupnu privredu. Siguran sam da će ovaj posao biti u samom vrhu liste kada se budu sumirali najveći uspesi ove Vlade".

On dodaje da su u toku pregovori za sklapanje još dva posla - izgradnja vojnomedicinske akademije, po ugledu na naš VMA i remont i modernizacija tenkova - sa kojima bi vrednost ugovorenih poslova naše odbrambene industrije od 2008. dostigla čak dve milijarde dolara. "To je fenomenalan rezultat ne samo za Srbiju, već na globalnom nivou", poručuje Šutanovac i dodaje da novi poslovi donose sigurnost za više hiljada radnika i to u narednih šest-sedam godina, koliko će trajati realizacija poslova.

"U mnogim fabrikama u kojima su radnici do pre 2-3 godine štrajkovali glađu, danas moraju da odbijaju nove poslove, jer ne mogu da stignu da ispoštuju sve ugovore. Ali, nažalost, nisu još sva naša preduzeća iz odbrambene industrije stala na 'zelenu granu'. Mnoge još muče dugovi, potrebno ih je modernizovati", kaže on.

Na pitanje mogu li ti problemi da se reše kroz privatizaciju, on odgovara da smatra da "država treba da zadrži resurs koji ima u odbrambenoj industriji u svom vlasništvu".

"Od uspeha koji postiže namenska, korist je višestruka - zapošljavaju se ljudi, puni budžet, smanjuje deficit... Evo, u decembru Srbija posle više od dve decenije dobija i novu fabriku, savremenu kovačnicu u Krušiku, na mestu prethodne koja je u bombardovanju porušena do temelja", kaže ministar odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: