Vip prvi put u plusu - 3,3 mil. EUR

Kompanija Vip mobajl je u trećem tromesečju ove godine poslovala pozitivno, prvi put od početka rada u Srbiji jula 2007.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2010.

14:38

Default images

Vip mobajl je ostvario zaradu pre poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) od 3,3 miliona evra.

Član Upravnog odbora Vip mobajla zadužen za finansije Roland Hajdner kazao je da je poboljšanje pokazatelja poslovanja tog operatera mobilne telefonije rezultat stalnog investiranja u usluge za korisnike i sopstvenu savremenu mobilnu mrežu.

"Tokom trećeg tromesečja 2010. Vip mobajl, koji posluje u okviru Telekom Austrija grupe, uspeo je da smanji operativni gubitak (EBIT) za 90,6 odsto, na 7,5 miliona evra, sa 80,7 miliona koliko je on iznosio u istom periodu 2009. godine", kazao je on. Hajdner je naveo da je u periodu jul-septembar 2010. Vip povećao prihode za 21,6 odsto, tako da su dostigli 27,6 miliona evra, u poređenju sa 22,7 miliona evra koliko su iznosili u istom periodu prošle godine.

"Rast prihoda je direktan rezultat povećanja broja korisnika i povećanja ukupnog mobilnog saobraćaja korisnika", kazao je on dodajući da je rast ostvaren uprkos negativnim uticajima, poput slabljenja dinara i poreza od 10 odsto na mobilnu telefoniju.

Na kraju septembra ove godine, istakao je Hajdner, Vip je imao oko 1,3 miliona korisnika u Srbiji, čime je povećao korisničku bazu za skoro 20 odsto od septembra 2009. godine.

Hajdner je naveo da je na kraju trećeg tromesečja 2010. Vip mobajl imao tržišno učešće u Srbiji od 13 odsto, što je za 1,5 procentnih poena više nego u istom periodu lane.

Hajdner je naglasio da je Vip mobajl najveći grinfild investitor u Srbiji, pošto je od 2007. godine u poslovanje uložio 618,8 miliona evra, uključujući i iznos od 320 miliona evra za kupovinu licence.
Matična grupacija Telekom Austrija, istakao je, povećala je broj korisnika u mobilnoj telefoniji tokom trećeg kvartala ove godine za 5,4 odsto, na više od 19,4 miliona.

"Prihodi cele Telekom Austrija grupe iznosili su 1,18 milijardi evra, što je za 3,8 odsto manje nego u trećem tromesečju prošle godine", kazao je i dodao da su to posledice ekonomske krize, snažne konkurencije i regulatornih uticaja.

Grupa Telekom Austrija imala je u trećem kvartalu dobit pre kamate, amortizacije i poreza EBITDA od 449 miliona evra, što je 8,3 odsto manje nego u trećem kvartalu 2009. godine.

Telekom Austrija grupa posluje u osam evropskih zemalja i zapošljava 16.559 ljudi. Ta kompanija otkupila je tendersku dokumentaciju za kupovinu Telekoma Srbije i angažovala savetnike za taj proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: