Kiseli kupus veliki izvozni adut

Kiseli kupus kao proizvod ima veliki izvozni potencijal, rečeno je na Prvoj međunarodnoj konferenciji o kiselom kupusu u Novom Sadu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.10.2010.

17:46

Default images

Regionalni menadžer kompanije Sakata Igor Jozić rekao je da potrošnja kiselog kupusa u celom regionu opada.

"Mi želimo da zaustavimo taj negativni trend. A sledeće što želimo jeste da promenimo loš imidž kiselog kupusa. Uvreženo je mišljenje da je kiseli kupus hrana za siromašne i uopšte asocijacija na siromaštvo", kazao je Jozić.

Naveo je da Sakata želi da promoviše konzumaciju kiselog kupusa u vakuum pakovanju u supermarketima, zato što je samo takav proizvod higijenski ispravan, zdravstveno bezbedan i ima "ogroman izvozni potencijal".

Proizvođači su kazali da značajne količine kiselog kupusa izvoze na tržišta Nemačke, Švedske, Danske, Slovenije, Crne Gore, Ukrajine i Rusije.

Rečeno je i da kiseli kupus tradicionalno ima "ogromnu ulogu" u prehrambenim navikama u Evropi tokom zimskog perioda, jer je bogat vitaminima, mineralnim materijama i celuloznim vlaknima.

Potrošnja ovog proizvoda je četiri kilograma po glavi stanovnika godišnje na teritoriji istočne Evrope.

Na konferenciji je rečeno da se prelaskom na hibride dobijaju ujednačene biljke kupusa, visoki prinosi i povećana otpornost na bolest, ali u Srbiji sorte poput futoškog kupusa još uvek zauzimaju značajno mesto.

Skupu je prisustvovalo oko 80 učesnika iz 12 zemalja koji su uključeni u ceo lanac proizvodnje kiselog kupusa, od proizvodnje preko prerade do plasmana na tržištu.

Organizator konferencije bila je „Sakata vedžitejbl sids“, evropska filijala korporacije „Sakata sids“, četvrte po veličini kompanije na svetskom tržištu semena povrća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: