Srbija i Makedonija zovu “PayPal“

Srbija i Makedonija će zajedno poslati zvaničnu notu kompaniji „PayPal“ kako bi što pre došla na ovo tržište i ponudila svoje usluge.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.09.2010.

14:10

Default images

Ta kompanija pruža usluge elektronskih, finansijskih transakcija i plaćanja, rekla je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić.

„U razgovoru sa kolegom iz Makedonije došli smo do zaključka da je makedonski slučaj potpuno isti kao naš tj. da su i oni već nekoliko godina u komunikaciji sa 'PayPal-om', ali da konkretnijih pomaka u dolasku te kompanije na ove prostore nema“, izjavila je ona.

Obe zemlje su u strateškom planu za aktiviranje ove usluge i zato je postignut dogovor da se „ujedini“ tržište koje sada broji 10 miliona korisnika, kako bi ono bilo atraktivnije i interesantnije za „Paypal“ usluge, navela je Matić.

Komentarišući poslednje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku, o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji, koje pokazuje da više od 87 odsto korisnika Interneta nikad nije ništa kupilo preko Interneta, Matić je ukazala da građani nedovoljno koriste ovaj vid komunikacije.

„Osim toga, nema ni naročitog poverenja u sigurnost plaćanje preko Interneta, a celu stvar otežava i relativno komplikovana carinska procedura za robu koja dolazi iz inostranstva“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, problem carina će se sam regulisati kako proces pristupanja Srbije EU bude bio ubrzan.

„Tome značajno doprinosi i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, rekla je Matić i dodala da će u roku od tri do pet godina carine prema EU potpuno nestati.

Da je kupovina putem Interneta ipak prisutna medju stanovnicima Srbije pokazuje, ne samo veliki broj sajtova namenjenih ovoj vrsti kupovine, nego i istraživanje Republičkog zavoda za statistiku prema kome je tokom 2009. godine više od 280.000 građana kupovalo ili poručivalo robe i usluge putem Interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: